Реклама / Ads
4| 14462 |26.05.2017 НОВИНИ

Борисов отвърна на Радев: Самолетите не са толкова важни, ще чакат

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Без нови изтребители в близките няколко години. Това се разбра от изявлението на премиера Бойко Борисов пред медии днес. По думите му авиацията е последната част на армията, която трябва да се модернизира, а и преди да купува нови, държавата първо ще налее средства в ремонта на старите изтребители.
 
Това, според премиера, е препоръка на президента Румен Радев отпреди година.

Самолетът не е най-важното в една армия, сухопътните сили са.  Трябва така да се планират парите, че до 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни, обясни Борисов.  По думите му България ще купува изтребител, когато е готова за това.

Преди една година като командващ на ВСС президентът Румен Радев казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 2028 г. Това са негови думи. Затова тогава, изпълнявайки желанията му и разчитайки на неговата компетентност по тази тема, одържавихме „Авионамс”. Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода, за да го дооборудваме, за да може всякакви ремонти на МиГ-29 и СУ, и хеликоптерите ни да бъдат правени там, с всички оригинални документи, за да може ремонтите да се правят тук. Военният министър още ни ми е докладвал как толкова бързо – за 1 месец избраха Грипените, след като бяха сменени всички военни експерти, посочи Борисов.

Премиерът припомни, че нови изтребители за армията ще струват на данъкоплатците 1,5 млд.  лв.

Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му.

Въпреки че има определен модел изтребители - шведските "Грипен", и се очакваше кабинетът да реши, че започват преговорите, премиерът Бойко Борисов намекна и в сряда вечерта за пренасочване на парите за самолетите към модернизиране на пехотата.

Думите на Борисов разгневиха президента Румен Радев в Брюксел точно когато стартира срещата на върха на страните - членки на НАТО. Радев, който няколко пъти защити избора на военните, посрещна остро позицията на премиера.Той предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България". "Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", каза Радев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4135 |26.05.2017 Йълдъръм и Борисов обсъдиха ситуацията на Балканите по телефона . 0| 9546 |26.05.2017 В. Радев: С мантрата кой е Живков и кои са ГЕРБ няма да стигнем доникъде . 8| 16184 |25.05.2017 От Брюксел президентът обвини Борисов, че руши институционалността . 2| 4097 |25.05.2017 Радев: По-силна борба срещу тероризма - по-малко мигрантски потоци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads