Реклама / Ads
0| 4189 |26.05.2017 НОВИНИ

Обжалват решението на ВАС за минималната заплатата

.
Бисер Петков Източник: БГНЕС
Решението на ВАС за минималната работната заплата ще бъде обжалвано. Това коментира пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
 
Припомняме, че ВАС отмени приетата от правителството за 2017 г. минимална работна заплата в размер на 460 лв. Делото се образува след жалба на работодателските организации с аргумента, че не е съгласуван размера й в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Министър Петков увери, че от началото на тази година са предприети мерки от страна на правителството за приемане на ново постановление на Министерски съвет, което да утвърди действащия размер на минималната работна заплата от 460 лв.

"Разбира се ще се изчака решението на втора инстанция, която ще бъде окончателно. Решението на първа инстанция ще бъде обжалвано. Има аргументи, които ще бъдат изложени и в това време стартира отново процесът на консултации за приемане на постановление на МС", посочи Петков.

Според него по-голям е проблемът, свързан с механизма за определяне на минималната работна заплата. Министърът увери, че не се отказал да търси съгласие между социалните партньори за договаряне на такъв механизъм. По думите му отново ще бъде направен опит да се договори регламент за определяне на минималната работна заплата.

"Това е една повтаряща се препоръка. Моята задача е да изчерпам всички възможности за постигане на съгласие", каза още министър Петков.

Министърът коментира още, че в средносрочната бюджетна прогноза правителството е заявило как вижда нарастването на минималната работна заплата по време на мандата. В същото време, е оставило вратата отворена чрез една забележка, че тези предложени нива на минималната работна заплата могат да претърпят промени в случай, че се стигне до предоговаряне.

"Като правителство ще положим максимални усилия да се постигне това съгласие", каза още Петков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4775 |18.05.2017 Д. Манолов: Минималната заплата да е 800 лв. . 4| 4737 |17.05.2017 ВАС отмени минималната работна заплата от 460 лв. . 3| 4182 |12.05.2017 Минималната работна заплата става 610 лв, но след три години . 3| 4289 |12.05.2017 Уволненият зам.-министър на здравеопазването: Решението на Борисов е правилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads