Реклама / Ads
2| 18508 |27.05.2017 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Шеф от Гранична полиция разследван за разбития канал през летището

.
Русинов (вляво) показва на вицепремиера Кунева готовността на летището за Шенген. Източник: МВР
Явор Русинов, началник на Граничното полицейско управление-ГПУ „Аерогара София“, е сред разследваните за разбития вчера канал за извеждане на мигранти с фалшиви документи през летището, научи Фрог.
 

 Русинов е бил задържан заедно с трима от своите подчинени, в дома му са правени обиски и претърсвания, съобщиха запознати. По-късно Русинов е бил освободен.

Разследващите събират информация дали задържаните гранични полицаи, осигурявали, срещу 5 000 евро на човек, свободно преминаване на мигранти през летище София към страни от ЕС, са се „отчитали“ на Русинов.

 

При операцията на спецпрокуратурата и Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР бяха задържани 6 души, сред които и двама гранични полицаи. Задържани са били и двама организатори чужденци, както и двама мигранти, готови за извеждане от страната.

В МВР  е сформирана работна група със заповед на министър Валентин Радев и главния секретар на МВР, чиято задача е да анализира информацията по разкрития канал с цел предприемане на бързи превантивни мерки за недопускане на подобни престъпни действия.

 

Според директора на „Вътрешна сигурност“ Румен Ганев по случая "ще се вземе отношение и към други служители", които с бездействието и безучастието си са подпомагали този канал.

 

Явор Русинов е син на генерала от ДС и бивш зам.министър на МВР от времето на Атанас Семерджиев Първан Русинов. Като лейтенат от Гранична полиция на аерогара София Явор Русинов е уволнен от МВР през октомври 2001 г със заповед на вътрешния министър Георги Петканов.

 

Причината - служебна проверка установила, че на 26 август 2001 г. той допуснал до полет за Англия 4-ма виетнамци с фалшиви входни визи и печати.

Съдът обаче го връща на работа и по времето на Румен Петков е назначен за шеф на ГПУ „Аерогара София“.


Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5234 |27.05.2017 Емил Димитров-Ревизоро : Има сериозни проблеми в Гранична полиция . 1| 7732 |26.05.2017 Спас Ташев за Фрог: Путин иска Македония в Евразийския съюз . 1| 15746 |26.05.2017 Адв. К. Симеонов за Фрог: Плевнелиев се срамува и/или страхува от стенограмата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads