Реклама / Ads
0| 4241 |27.05.2017 НОВИНИ

Проверяват над 30 чужди храни за по-ниско качество

.
Запознахме премиера с това какво е направено до момента, какво предстои и какви бъдещи стъпки ще бъдат предприети. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след извънредното правителствено заседание, което бе свикано от премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус“.
 

 „Идентифицирани са групи изделия, които да бъдат елемент на този анализ. Те са пет групи – шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. За тези групи изделия експерти както от Министерството на здравеопазването, така и от Агенцията по храните са определили показателите, които ще изследват и лабораториите, в които те ще бъдат проведени.

 

В момента в тези 5 групи през настоящата седмица бяха закупени продукти от Германия и Австрия – горе-долу по пет продукта от всяка група от пет производителя. Те са над 30 и в момента са в България. Другата седмица ще закупим идентичните продукти, които се продават на българския пазар.

 

Тук говорим за покупки от големите вериги и ще започне анализът“, коментира Порожанов. По думите му анализът ще включва няколко компонента – първият е сравняване на етикетите от гледна точка на съставките, които съдържат продуктите.

 

„След това вече е същинският анализ на продуктите – доколко те съответстват на това, което е идентифицирано на етикета и последващият анализ ще е свързан с това да бъде на ценовите нива на предлагането на тези продукти. Тези продукти, независимо от различното си качество, в никакъв случай не може да се каже, че са вредни за здравето на потребителите.

 

Те не могат да бъдат изземвани или по някакъв друг начин характеризирани в тази посока. Не се налага да бъде съгласувана такава проверка с ЕК“, добави той. Порожанов обясни, че проверките се извършват от страните-членки за защита на интереса на гражданите и потребителите от съответната страна. „По-скоро имаме единно виждане за провеждане на подобни мерки с останалите страни от Вишеградската четворка.

 

Предполагам, че резултатите от нашето изследване ще повторят някои от тенденциите, които са се образували. Мотив за това, че вкусовите предпочитания на българите били различни от някои от западноевропейските страни, не смятаме, че са някакъв сериозен аргумент, който би могъл да бъде издържан“, каза още Румен Порожанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4962 |26.05.2017 Днес е матурата по чужди езици . 2| 6716 |22.05.2017 Само във Фрог: Охранител разкрива съучастник на братя измамници . 0| 4596 |19.05.2017 Проверяват община Асеновград за корупция . 0| 4433 |17.05.2017 Обсъждат новите европейски практики за храните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads