Реклама / Ads
3| 4829 |28.05.2017 НОВИНИ

Порожанов не би си купил череши за 50 лева

.
Източник: БГНЕС
Анализи дали се различават храните, предлагани в Източна и в ”стара” Европа в момента текат не само у нас, а и в Чехия и Унгария. Българските проверки ще дадат резултат в края на юни - това каза земеделският министър Румен Порожанов по бТВ, след като вчера имаше извънредно заседание на правителството и по тази тема.
 
"Като цяло тази тема не е от вчера, а е от години. Много активно бе поета през последните няколко месеца – първи от Словакия колегите установиха разлики на база на лабораторни изследвания и сезираха ЕК за този проблем – едни и същи стоки от една и съща марка, с различно качество", каза Порожанов.

 

Той отново напомни, че преди около месец са идентифицирали 5 групи стоки: шоколадови изделия, млечни и местни, детски храни, газирани напитки и сокове - от тях за купени 30 вида стоки от немски и австрийски супермаркети, произведени в 7-8 държави. Във всяка от групите има по 5 производителя и 5 вида стоки.

 

Още в началото на седмицата ще бъдат купени идентични стоки от наши супермаркети. Изследванията ще бъдат в български лаборатории, които са утвърдени и сертифицирани, за да не може никой да оспорва резултатите, каза Порожанов.

Ще бъдат правени 3 вида наблюдения: върху етикета - има ли описани разлики, ако има разлики, на какво се дължат.

Второ ще е същинският анализ - дали съдържанието отговаря на описаните на етикета.

 

Третото е анализ на ценовите равнища, което министърът нарече "по-деликатна тема", защото все пак пазарът определя цената.

"Проверката ще приключи на база лабораторните анализи между 15 и 22 юни и до края на месеца ще направим ценовия анализ и ще го оповестим", зарече се земеделският министър.

На въпрос на водещата Жени Марчева - след като проблемът съществува от години, не си ли правят пиар с извънредно заседание на МС в събота, той отговори, че темата е актуална, както и другата причина за срещата на кабинета вчера: безопасността по пътищата.

 

Порожанов заяви, че не би дал за череши 50 или 60 лв. Но не е съгласен, че изнасяме качественото, а оставяме за вътрешния пазар "боклука".

"Има и много хубави български продукти, които се предлагат на вътрешния пазар. Където има пазарна ниша за износ, тя трябва да бъде насърчавана", каза още земеделският министър.

Държавата подава ръка на бизнеса и производителите - правят се инвестиции за създаване на хладилни складове и бази, допълни Румен Порожанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4206 |11.05.2017 Порожанов намерил безумна бюрокрация в земеделското министерство . 3| 4691 |04.05.2017 Порожанов развъртя метлата в земеделското министерство . 9| 11307 |27.04.2017 Д. Божилов за Фрог: Порожанов има пръст във фалирането на КТБ . 1| 3972 |18.03.2017 63-ма руски олигарси са купили имоти от Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads