Реклама / Ads
0| 4768 |28.05.2017 НОВИНИ

Инспектори проверяват плажа в Лозенец

.
Инспектори проверяват морския плаж ”село Лозенец”, съобщиха от Министерството на туризма. Целта на инспекцията е да се установи дали наемателят на морския плаж изгражда и разполага преместваеми обекти върху плажната ивица.
 
Експертите ще проследят дали се спазва предоставената специализирана схема за поставяне на преместваемите обекти и съоръжения, одобрена от министъра на туризма.

 

Морски плаж "село Лозенец" е отдаден за под наем на 5 юли 2016 г. на фирма "Даймънт Ивент" ЕООД. Границите на обекта са определени съгласно специализирана карта, издадена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Картата е издадена към декември 2012 г.

 

Съгласно договора и Закона за устройството на черноморското крайбрежие, наемателят е изготвил специализирана схема за поставяне на преместваемите обекти и съоръжения, като са спазени нормативните изисквания.

Проверките, които Министерството на туризма извършва през активния летен сезон включват и мониторинг на морските плажове, чрез който се установява дали са спазени одобрените от министъра на туризма схеми за преместваеми обекти и съоръжения. В случай на установяване на нарушение, ще бъде изготвено предписание за неговото отстраняване.

 

При неспазване на договорните условия спрямо наемателя ще бъдат предприети съответните действия, включително налагане на неустойка и/ или прекратяване на договора. Мониторингът на териториите на морските плажове е по специализираните карти за определяне на техните територии от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, уверяват от ведомството.

 

Категоричната позиция на Министерството на туризма е да се проверява всеки подаден сигнал за поставяне на незаконни обекти на територията на морските плажове, отдадени на концесия и под наем. От ведомството уверяват, че през настоящия летен сезон ще има непрекъснати проверки - редовни и по сигнал. 

Повод за проверката е подготвян в понеделник протест от инициативен комитет за защита на плажа. От комитета твърдят, че с договор номер Т - РД - 29-129/ 05.07.2016г. Министерство на туризма отдава под наем терен, заснет от АГКК през 2012г. и описан като плаж номер 31 с протокол номер 6 от 5 декември 2012 година.

 

Въпросното заснемане определя границите на плаж номер 31 в размер на 5864 квадратни метра активна плажна площ с дължина на бреговата линия 296 метра.

Очевидно е, че е допусната техническа грешка при заснемането и посочените граници не отговарят на действителното фактическо състояние.

 

Като част от активната плажна ивица са включени и зони, брегова ивица, крайбрежна алея, които по своята същност не представляват места за плажуване, писаха в мейл до редакцията ни от инициативния комитет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4273 |27.05.2017 Проверяват над 30 чужди храни за по-ниско качество . 0| 4617 |19.05.2017 Проверяват община Асеновград за корупция . 0| 3970 |02.04.2017 Проверяват търговците за фалшиви промоции преди Великден . 0| 3436 |14.03.2017 Проверяват Българска фондова борса заради SOFIX

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads