Реклама / Ads
1| 5280 |29.05.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Българите ще останат най-нископлатени в ЕС и в следващите години

.
Доц. Виктор Йоцов
Българите остават най-ниско платените в целия Европейски съюз (ЕС) и за съжаление не се предвижда тази тенденция да се промени, нито в краткосрочен, нито в средносрочен план. Това каза пред БНР доц. Виктор Йоцов, ръководител на проекта за годишния доклад за икономиката на страната, който днес ще бъде представен от Института за икономически изследвания при БАН.
 
"През последните три години отчитаме отрицателна инфлация, но ценови промени в голям мащаб не се очакват. Предвижда се обаче повишаване на акциза при някои стоки заради очакваното увеличаване на цената на енергоресурсите, особено на газа. Очаква се леко ускоряване на инфлацията - от 1 до 2% на годишна база, което е по-скоро връщане към нормалните нива, отколкото притеснително", коментира експертът.
 
"Банковата система е в добро състояние. Тази година дори се отчита засилване на печалбата на банките, което означава, че те са излезли от този стрес тест за тях. Не очакваме проблеми", допълни доц. Йоцов.
 
Той коментира, че при пазара на труда има разнопосочни тенденции. "Безработицата намалява, но за съжаление заетостта не нарасна през изминалата година. Този феномен може да се обясни с миграционните потоци", обясни доцентът. "Безработицата намалява, тъй като все още хора напускат страната и отиват да търсят работа на други места. В момента нивата са от порядъка на 6-7%, което е под средното за Европа, нашият прогнозен хоризонт е до 2019 г. и очакваме стабилизиране на безработицата на нива около 6%, което е близко до естественото ниво на безработица за нашата икономика", заяви Йоцов.
 
Повишаване на нивата на доходите от 8-9% в номинално изражение, прогнозират още от Института за икономически изследвания. "Въпреки това твърдо оставаме с най-ниските доходи в общността", обобщи експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4057 |26.05.2017 Галъп: Половината от българите са расисти . 2| 4253 |25.05.2017 Стряскащо! 25% от българите с възли на щитовидната жлеза . 2| 3969 |12.05.2017 Между 40 и 50% от брутната заплата на българите отива за данъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads