Реклама / Ads
2| 10545 |29.05.2017 ЪNDERGROUND

СКАНДАЛ! Двама от „Наглите“ вече са на свобода

.
Двама души от бандата за отвличания „Наглите“ вече са пуснати от затвора на свобода. Това са Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи, съобщиха за Фрог нюз от прокуратурата. Жертвите на „Наглите“ са шокирани от новината. „Това не е държава“, коментираха лаконично повечето от тях пред екипа ни.
 

Гребеца изтърпяваше 10 годишна присъда, докато Йожи-18 г. Най-странното е, че от момента на тяхното задържане досега са минали едва 7 години. Това означава, че Ивайло Евтимов не е изтърпял дори половината от наказанието си. Така пускането му от затвора се превръща в правен прецедент.  По закон предсрочно може да бъде освободен затворник, който е излежал задължително 2/3 от наказанието, припомнят от прокуратурата.  Куриозът е, че държавното обвинение научило в последния момент за неочакваното освобождаване на опасните престъпници на 5 май т. г.

 

Това  станало по препоръка на ръководството на софийския затвор, според което мъжете, които по принцип са рецидивисти, са се поправили.  Оказва се, че с промени в закона от миналата годиина, всеки затворник може да иска предсрочно да бъде освободен директно с молба до съда, като за това не се предвижда специално искане или уведомяване на прокуратурата.  Така държавното обвинение остава с вързани ръце.

 

Гребецът и Йожи са напуснали затвора веднага щом първата съдебна инстанция им дала свобода.  Обвинителите вече са протестирали това решение на втора инстанция. „Не се знае през това  време дали осъдените няма да избягат и после да се наложи да ги търсим“, възмутени обясниха пред Фрог от прокуратурата.

 

По това дело наровете в затвора за 18 години  търкат още двама мъже- Прокопи Прокопиев и Даниел Димитров-Релето.  Според наши източници, въпреки тежките присъди, Йожи и Релето са били пускани поне два пъти по 10 дни в отпуск. Припомняме ви, че съдът разпореди те да изтърпяват наказанията си при строг режим. Не е ясно как тогава са били пускани да се разхождат навън.  Част от „Наглите“ са подсъдими и за други дела за извършени тежки престъпления като убийства и  грабежи. Гребецът, например, в момента е подсъдим за две убийства и има всички основания да духне, както направиха много други престъпници. Ивайло Евтимов-Йожи  пък вече има друга ефективна 12-годишна присъда за магистрални грабежи, извършени през 1993 година.

 

Съдът призна "Наглите" за виновни за отвличанията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев, Камелия Аврамова, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, както и за опита за отвличане на Борислав Георгиев. Любомир Димитров пък бе осъден като основен техен помагач. Групата бе оправдана само за похищението на Румен Гунински през есента на 2009 г.

 

При задържането на групата през декември 2009 г. премиерът Бойко Борисов разказа пред журналисти: „Имаме и къщите, и доказателства, ДНК, че там са рязани уши, пръсти, кръв на жертвите, свидетели от самата група, които показват и обясняват как точно е станало. Идва, бие му инжекция, дава му хапчета, слага му памука с хлороформ, реже му пръста. По същия начин след това жертвите обясниха и това, което колегите успяха да докажат. Това е една много силна сплав от крадци на коли, хора, които работят с фалшиви кредитни карти, източват пари, мисля, че и няколко от изчезналите са жертва на тези групи, но за това не твърдя, докато не намерят труповете".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4882 |27.05.2017 Още двама арестувани заради атентата в Манчестър . 3| 5103 |19.05.2017 Назначиха още двама зам.-министри на земеделието . 0| 4980 |18.05.2017 Двама са кандидатите за шеф на СРС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads