Реклама / Ads
3| 4172 |29.05.2017 НОВИНИ

Върнаха правата на адвокат, замесен в измами

.
Симеон Миков
Висшият адвокатски съвет (ВАдС) отмени решението, с което софийската колегия отне правата на Симеон Миков за липса на нравствени и професионални качества. От ВАдС са дали указания на колегията да направи проверка дали има основания срещу адвоката да започне дисциплинарно производство, съобщи ”Правен свят”.
 
Причина колегията да отнеме правата на Миков беше свързването на името му заедно с частния съдебен изпълнител Иван Чолаков в схема, при която чрез фалшификация на документи са заграбвани имоти заради несъществуващи дългове. Това става по схемата "запис на заповед" - всеки, без писмено доказателство или с елементарен за подправяне документ, който не се проверява от съда, може да предяви материални претенции към друг човек. Ако той не знае това и не успее да реагира, влиза в дълга процедура на доказване, че не дължи нищо. Междувременно съдия-изпълнител вече е разпродал много от имуществото му.

За отделните случаи вече има 5 досъдебни производства в Софийската районна прокуратура. Освен това срещу Чолаков са образувани 7 дисциплинарни производства.

През април Софийската адвокатска колегия реши вместо да тръгне към образуването на дисциплинарно производство, взе решение да отпише Миков. Мотивите бяха "отпадане на изискуемите за упражняването на адвокатската професия нравствени и професионални качества".

В протокола от заседанието на ВАдС, на което единодушно е отменено това решение, не са посочени аргументи. След постъпване на съобщение за извършено дисциплинарно нарушение адвокатският съвет е длъжен да уведоми адвоката, който може да даде обяснение в 7-дневен срок от уведомлението. След изтичане на този срок, председателят на адвокатския съвет трябва да възложи на докладчик да извърши проверка дали има основание за дисциплинарна проверка, която пък трябва да приключи в едномесечен срок.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4449 |17.05.2017 Върнаха уволнен от кабинета „Герджиков” чиновник . 2| 6266 |05.05.2017 Върнаха стария шеф на АПИ Дончо Атанасов . 6| 4292 |28.04.2017 Саудитска Арабия ще ни учи как да защитаваме правата на жените . 1| 3969 |21.04.2017 Отнеха правата на софийски адвокат заради измами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads