Реклама / Ads
1| 4140 |29.05.2017 НОВИНИ

Албанците с цели 8 министри в новото правителство на Македония

.
Македонският парламент ще обсъди новото правителство във вторник, което е последната стъпка преди сформирането на кабинет след проточилото се близо 6 месеца напрежение и нестабилност след провеждането на парламентарните избори в края на миналата година, съобщават световните осведомителни агенции.
 
Когато лидерът на социалдемократите Зоран Заев поеме поста на министър-председател, това също така ще отбележи края на 11-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ.

Заев обяви състава на кабинета снощи, след като отново беше избран за председател на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на конгреса на партията. Правителството ще е съставено от 24 министри, повечето от които са от СДСМ, от основната албанска партия Демократичен съюз за интеграция и от Алианс на албанците.

Докато СДСМ, които имат 49 депутатски места в 120-местния парламент, има 16 министри, Демократичния съюз за интеграция, която има 10 депутатски места, има 6 министри, а Алиансът на албанците, които имат трима депутати, имат двама представители в кабинета.

"Беса", втората по големина албанска партия, реши да не участва в новото правителство, но ще го подкрепя в парламента. Двете албански партии заедно с СДСМ държат 62 депутатски места, а с подкрепата на "Беса" те достигат 67 депутати.

Заместник-председателят на СДСМ Радмила Шекеринска ще е военен министър, докато генералният секретар на партията - Оливер Спасовски, ще бъде новият вътрешен министър.

Дипломатът от кариерата Никола Димитров, който се отцепи от ВМРО-ДПМНЕ и остро критикуваше предишното правителство, ръководено от Никола Груевски, ще бъде външен министър.

Мила Царовска от СДСМ ще ръководи Министерството на труда и социалните политики, докато Драган Тевдовски от същата партия ще бъде новият финансов министър.

Македония е в криза от повече от две години и беше практически парализирана от предсрочните парламентарни избори на 11 декември насам, на които ВМРО-ДПМНЕ и Груевски се съгласиха заради натиска от Европейския съюз и САЩ.

През последните няколко месеца Груевски се опита да предизвика нови избори, въпреки че Заев успя да сформира ново парламентарно мнозинство с албанските партии.

Албанците съставляват около 25-30 процента от населението на югозападната ни съседка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4007 |26.05.2017 Шестима министри на контрол в парламента . 0| 4626 |23.05.2017 Назначиха зам.-министри на правосъдието и образованието . 3| 5110 |19.05.2017 Назначиха още двама зам.-министри на земеделието . 2| 4728 |15.05.2017 Финансовите министри от Г-7 предлагат застрахователни продукти срещу кибератаките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads