Реклама / Ads
1| 4467 |29.05.2017 НОВИНИ

Радев събра на една маса християни и мюсюлмани

.
Източник: БГНЕС
“Вярвам, че всички заедно продължаваме една добра традиция, която има своето важно измерение, защото на държавно равнище потвърждаваме важен символ на уважение към българските мюсюлмани, защото те са уважавана и неразделна част от българското общество”. Това заяви президентът Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар.
 

Много години се е изграждало мирното съжителство между различните религии в нашата държава. В новата ни история етническата и религиозна принадлежност са фактори, които не разделят, а обогатяват и развиват многообразието на нашата идентичност, заяви Радев, цитира БГНЕС.

 

Не от днес е българската традиция за шекер байрама мюсюлманите да гощават християните с баклава, а християните да носят козунаци и яйца на комшиите мюсюлмани. Тази традиция се е пренасяла през вековете и се е развивала с усилията на всички общности в България, с личния пример на достойни водачи, с ежедневните примери, които дават всички български граждани. За нас е важно да развиваме тези традиции, защото тук те имат своя дълбок смисъл. Нашите мюсюлмани не трябва да бъдат ученици на чужди мисионери, а напротив - могат да дават пример как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности. Радвам се, че сме събрани представители на различни общности, на държавните институции, хора на изкуството, науката, културата, чуждестранни дипломати и дълбоко вярвам, че всеки осъзнава своята отговорност и своята мисия този богат български опит - нашият мирен модел, да се пренася за следващите поколения, защото ние продължаваме да утвърждаваме вековната мъдрост, че само с общи усилия можем да градим дом, в който децата ни да живеят в мир, разбирателство и уважение. Като президент ви уверявам, че ще бъда съпричастен към делниците и празниците на всички големи общности в България, каза още президентът Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6077 |26.05.2017 Радев: Папа Франциск избра да е гласът на слабите и онеправданите . 0| 5412 |26.05.2017 В. Радев: Може да има сливане и разделяне на дирекции в МВР . 0| 4649 |26.05.2017 Папата прие президента Румен Радев . 4| 14469 |26.05.2017 Борисов отвърна на Радев: Самолетите не са толкова важни, ще чакат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads