Реклама / Ads
1| 10623 |30.05.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Появиха се съмнения за манипулиране на записа по делото за референдума

.
Ася Петрова
Появиха се съмнения, че звуковият запис по делото за референдума във Върховният административен съд, е манипулиран. Това се разбра от вчерашното заседание в съда. То беше проведено по искане на зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Тя настоя да се допълни протокола от предходното заседание, в което неясно защо не е отбелязано, че съдебният състав й иска отвод.
 

Както Фрог единствен писа, съдии по недопустим начин са опитали да въздействат на Петрова да се откаже от делото. Първо се обадили на секретарката, за да й предаде да не влиза в зала. След това я пресрещнали в коридора и обяснили, че ще искат отвод й с мотива, че е участвала в решаването на делото на първа инстанция. Петрова казала, че иска всички всички аргументи да бъдат изречени в залата, за да може да се запишат. Така и станало. Ася Петрова подробно се мотивирала, че няма как да не участва в делото, тъй като тя не го решава, а е само страна в спора. В крайна сметка съдебният състав приел доводите на зам.-главният прокурор.

В хода на делото Петрова доказа, че в ЦИК са създали незаконосъобразни документи, които водят до неврално отчитане на гласовете на референдума и то в ущърб на хората. Предполага се, че именно това е повод да се иска на всяка цена шефът на ВАП да бъде отстранена. Любопитното е, че предходното съдебно заседание за поправката на протокола беше отменено заради сигнал за бомба. При изслушването на записа вчера се оказало, че в частта, в която съдиите искат отвод на Петрова, не се чувало почти нищо. След това звукът се „избистрял”, твърдят пред Фрог присъствали на делото.

 

Показания дала и съдебната секретарка, водила протокола. Тя обяснила, че Петрова й дала флашка със запис на пледоарията, което било отколешна практика в съда. Интересна подробност е, че малко по-късно в две медии, собственост на известен бизнесмен, които не са имали нито един представител в съдебната зала, се появиха материали, в които се твърди, че Петрова се опитала да окаже натиск върху съда. Според юристи това е опит да се отклони вниманието от два съществени факта.

 

Първият е, че ЦИК работи против интересите на хората, създавайки незаконосъобразни документи за референдума. Вторият факт е, че съдии правят опит за недопустим извънсъдебен натиск върху прокуратурата по делото за референдума. Подозрения буди и фактът, че вчерашното заседание във ВАС беше насрочено за ден, в който Ася Петрова е била на предварително планирана командировка в чужбина. Според източници на Фрог, вместо нея в залата е влязъл също добре подготвен обвинител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4178 |30.05.2017 Ремонтират тунел ”Витиня” само нощем . 1| 9895 |30.05.2017 Аркади Шарков пред Фрог: Преувеличава се броят на инвалидите в България . 5| 13725 |30.05.2017 Само във Фрог: ГЕРБ цака Патриотите в МО, Каракачанов си трае . 7| 11740 |29.05.2017 Е. Йорданов за Фрог: Лавка за безалкохолно е станало Министерство на правосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads