Реклама / Ads
8| 5099 |16.07.2009 НОВИНИ

Със заглушител убиха думата

.
Наталия Естемирова
Убийството на правозащитничка в Чечня шокира света. Професионалната дейност на руската активистка Наталия Естемирoва е в основната версия за убиийството й.
 

"Следствието работи върху различни версии, но като основна се разглежда служебната дейност на убитата”, заяви говорителят на следствения комитет на руската Главна прокуратура Владимир Маркин.

Руската правозащитничка Наталия Естемирова бе отвлечена преди 2 дни от дома си в Грозни, Чечня. На 15 юли бе убита и тялото й бе намерено в Ингушетия още същия ден.

Междувременно смъртта на Естемирова, известна с борбата си за човешки права, предизвика остри реакции от редица държави и неправителствени организации.

Европейският съюз и Съединените щати осъдиха убийството на Естемирова и призоваха Русия да открие виновните и да ги изправи пред съда, предадоха световните агенции.

"САЩ са дълбоко натъжени от новината за отвличането и убийството на уважаваната защитничка на човешки права Наталия Естемирова. Тя не приемаше никакъв компромис в търсенето на истината не само в Чечня, а където и да се намираше."

Според говорителят на Държавния департамент Йън Кели руското правителство трябва да осъди виновните за това отблъскващо престъпление и да покаже, че беззаконието и безнаказаността няма да се толерират.

Според правозащитната организация "Хюман райтс уоч" руския президент Дмитрий Медведев „трябва да се увери, че се води задълбочено, независимо и прозрачно разследване".

Върховният комисариат за бежанците на ООН също осъди убийството на руската активистка.Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обяви, че случилото се е пореден опит за сплашване на гражданското общество в Русия.

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров, сочен от медиите като отговорен за ужасяващи посегателства върху човешките права, заяви, че поема личен контрол по разследването на убийството.

"Организаторите и извършителите на това чудовищно престъпление са по-голяма заплаха за обществото от терористите, проливащи кръвта на хиляди невинни хора. Няма да пестя сили и ресурси, за да може убийството да бъде разкрито”, каза Кадиров.

Frognews.bg припомня:

Наталия Естемирова е родена през 1959 г. в град Саратов, Русия. Дете е на родители със смесен руско-чеченски произход. Завършва история в университета в Грозни, Чечня. Работи като учителка в града до 1998 г. От 1999 г. Наталия събира доказателства за престъпления върху човешките права и през 2000-та година става член на Мемориалния център за човешки права в Грозни, Чечня. Естемирова има няколко престижни отличия за дейността си в защита на правата на хората- през 2004 г. е удостоена с наградата "Право на съществуване", учредена от шведския парламент. Руската активистка работи заедно с разследващата журналистка Анна Политковская, убита през 2006-та година и с правозащитника Станислав Маркелов, убит през януари 2009-та година.

Според Таня Локшина от Московското бюро по наблюдение на човешките права, непознати хора са отвлекли Естемирова с кола от дома й в Грозни преди 2 дни. Нейни колеги вдигнали тревогата за отвличане, защото не се появила на планирана среща. Таня Локшина и Наталия Естемирова са били жертви на отвличане, докато работели по особено деликатен случай на злоупотреба с човешки права, след което освободени.

Според кореспондента на БиБиСи в Москва Рупърт Уингфилд-Хайес Естемирова се е била посветила на „много важна и опасна работа, разследвайки стотици случаи на предполагаеми отвличания, изтезания, углавни дела и убийства на руски военни представители в Чечня.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4622 |06.07.2009 Станишев бяга от думата „оставка” . 9| 9559 |03.07.2009 Убиха шефа на х-л "Бохеми" пред шуменската болница . 19| 16218 |18.05.2009 Убиха шефа на "Софийска баница" Александър Занев . 4| 6006 |02.02.2009 В Европа започнаха да забраняват думата "криза"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads