Двойният стандарт на храните може да има сериозни последствия
Според д-р Йордан Войнов, бивш началник на Агенцията по безопасност на храните, който визира данните от проведените сравнителни изследвания в бебешките пюрета, където се констатира завишаване на мазнините в детските пюрета за сметка на протеините. По думите му това води до затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания. "Нашите деца втора ръка ли са", попита д-р Войнов.
Опасенията на експертите потвърди и преподавателят в Медицинския университет проф. Донка Байкова. Според нея установеният при проверките различен състав при 23% от изследваните храни категорично буди тревога. "Бих искала наистина да уеднаквим тези стандарти, защото преди години още, мисля че от 2011 г. досега не съм спирала да говоря за различия - едни бяха печивата в Италия, които по време на Великденските празници ги внасят и у нас", допълни тя.
Според професорът такъв проблем се наблюдава и с козметичните продукти и перилните препарати. "Храните са най-мощният фактор, който модулира обменните процеси. 60% от заболяемостта от социално значимите хронични и незаразни болести се дължат именно на храните и питиета", обясни Байкова.
Моля, подкрепете ни.