Кръстова гора се моли и нощем

21

|

74031

|26.07.2009
Кръстова гора се моли и нощем
Кръстова гора - новият храм
Снимка: Милан Николов

Кръстова гора – може би най-святото българско място, което някои сравняват дори с Йерусалим, е храмът в България, където поклонници могат да изслушат нощна литургия, която започва в 0,00 часа и приключва след около 2 часа в полунощ. Това се прави всеки петък срещу събота на святото място.В религиозния комплекс е направена първо църквата „Света Троица” през 1956 година, но самият Кръстов връх съществува много по-рано. Историята разказва следното. В началото на трийсетте години Йорданчо Стойчев (известен като брат Йорданчо), имащ способността да открива свети места, дошъл на Кръстов връх и усетил силна енергия. Той посъветвал сестрата на Цар Борис III Евдокия да преспи една нощ там, за да се излекува от тежка болест. Чудото станало. Същата нощ било излекувано и детето на още един придворен. Тогава решили в знак на благодарност да направят кръст, който да тежи два пъти, колкото възрастта на Исус Христос – 66 килограма.

За да разберат къде да сложат кръста, те срещнали жена, която носила 2 гълъба, тогава брат Йорданчо се помолил и изчакал да види къде ще кацнат двата гълъба. Единият литнал на изток към висок хълм и там поставили кръста, който бил донесен с каруца и на ръце до високата местност. Другият гълъб излетял на запад, където нямало нищо, но когато започнали да копаят бликнала светена вода. По-късно мястото било кръстено Аязмото „Гълъбичката”, където сложили още един кръст.


Кръст при Аязмо "Гълъбичката"

В историята на Кръстова гора се вплита и една много тъжна история. Чрез сънища брат Йорданчо разбрал, че на това място, където е църквата „Света Троица” е имало манастир, в който турците са заклали 300 монаси. И в днешно време хора, които са ходили на Кръстова гора са виждали сенките им да бродят над местността. От останките на този манастир е изградена и първата църква там „Света Троица”
Още много чудеса се разказват за тази невероятна местност. Един от интересните разкази е как месец май 2008 година при асфалтирането на пътя на Кръстова гора завалял силен порой, който не спирал дълго време. Отчаян от стихията един от багеристите възкликнал „Господи, ако наистина те има тук, разкарай тези облаци. Трябва да сложим асфалта”. Тогава в небето грейнала светлина, а две ръце от небето събрали всички дъждовни облаци и стихията спряла. Работникът извадил мобилен телефон и снимал изключителното събитие, като в момента поклонници имат възможност да видят фотото.

Болно от бъбреци момиче отива да спи на Кръстов връх. През нощта тя вижда звездите подредени под формата на бъбрек, а от този момент се излекува изцяло. Много са историите, в които нелечими болести са оставали в планината, а хората са си тръгвали здрави, но за всичко това, човек трябвало да вярва.

Какво представлява Кръстова гора? Една дивно красива планинска местност, в която летят много пеперуди. Смесената гора привлича и много хора, които не са вярващи, но искат да видят чудния кът. На 45 км от Асеновград и много по-високо от Бачково, до святото място се стига по-тесен асфалтов път, до който има огромни ровове.

Пристигнахме към обяд, но в областта на Кръстова гора вече гъмжи от хора, дошли да се поклонят на Господ нощем. Старата църква „Света Троица” се превръща в мястото, където хората струпват багажите си. „Никой няма да ви открадне нищо, не е имало такъв случай”, казват редовните посетители. По поляни веднага са опънати одеяла, а навсякъде се разхождат хора с празни бутилки, в които наливат свята вода от някое от двете аязмо (чешма, от която тече жива вода). В Кръстова гора има 2 извора на свята вода – Аязмо „Гълъбичката” и Аязмо „Очното”.


Новият храм

„Гълъбичката” е по-близо до комплекса. Това е мястото, където е кацнал единият от гълъбите. Там има и параклис с кръст зад него, на който вярващите се молят и се снимат за спомен. На път за святата вода там, поклонниците минават покрай „Дървото на греха”. Смятало се е, че който премине през клоните на огромното дърво се опрощават греховете му. Преди години е имало стълба, но впоследствие това нещо се е превърнало в суеверие, затова махат стълбата. Въпреки това и сега хората се докосват до дънера, надявайки се да им се опростят греховете. „А за какво е това дърво?”, пита ни посетител на Кръстова гора. Когато му казваме каквото знаем, че опрощава грехове, той отвръща „Еее, ако е така трябва да го пипна два пъти”.


Дървото на греха

Малко по-настрани от дървото на греха има друго нещо, което се смята за суеверие. На изскочили корени на друго дърво в близост до аязмото, хората връзват кърпички или връзки, като се вярва, че така се остава болестта в планината. Там се намират и камъни, на които само вярващите могат да видят издълбана формата на кръстче. Някои хора виждат подобен камък, а когато го поднесат на друг човек, той не успява да види кръстче. "Бе как не го виждаш", е най-често срещаната реплика тогава.

Пак в тази посока на километър-два има резерват за мечки, които бродят там, където имало вила на небезизвестния политик от комунистическото минало Пенчо Кубадински. На времето той целял да има вила в святото място. Искаме да отидем до там, за да видим дали има и други баровски вили, но ни спират, защото мечките охранявали сериозно района си. Сега това не е място на Попадински, а на мечките, казва ни човек, който навремето се е разхождал натам.

В средата на комплекса е новата църква - Храм „Покров на Пресвета Богородица”, която е построена през деветдесетте години. Зад храма има красива пътека, до която от двете страни са подредени параклисите на 12-те апостола. На самия връх на тази пътечка е и кръста, който всеки трябва да докосне. Той е окичен с дрехи от вярващите, а до него се стига на опашка по стълбички.


Параклисите на апостолите

Кръстът е откраднат в края на 80-те, началото на 90-те, като е рязан на две места. 7 месеца го е нямало, след което свещениците са го намерили с бележка „Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото. Връщам кръста, като се надявам Бог да се смили, този позор да не се прехвърли по децата ми”, пишело на листа. След това кръста е запоен и отново сложен на мястото му.


Кръста на Кръстова гора

На голямо разстояние надолу в гората е и Аязмо „Очното”. За него се носят легенди, че ако някой се кара, то водата спира да тече. Святата чешма представлява ламаринен улей, по който съвсем леко тече вода. Бъзикам спътничката ми „Ти каквато си скандалджийка, само като те види ще спре да тече”. Пътят до чешмата е толкова стръмен, че много хора се отказват да се доберат до чешмата. Познататата ми, която обича скандалите изпуска бутилка със светена вода по нанадолнището, което се завърта надолу по пропастта. „Аз оставам тука, не мога да стигна до там”, казва с разочарование в гласа спътничката ми след „инцидента”.


Аязмо "Очното"

След 18,00 часа започва първата молитва, след което хората насядат по хълмовете и чакат да стане полунощ. В 22,30 часа в Кръстова гора са вече около 2 000 човека, като поляните са запълнени от хорски тела. Точно в полунощ започва литургията на открито, като целият хълм пред храма блести от хиляди свещи на вярващите. Към 2,00 часа, когато свършва молитвата, хората лягат на тревата и заспиват, вярвайки, че ще им се случи чудото.

Ранната сутрин Кръстова гора е отново пълна с хора, този път пластмасовите бутилки от минерална вода са пълни със свята течност, а хората си разказват преживяното от нощта и се радват на красивата природа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

petebo
Аман от суеверия ! Живеем в 21-ви век , а не в Средновековието, все пак !
кико
пенчо попадински? нещо като кубадински, ама без да се прави журналистическа проверка , нъл тъй?
ROMINA
ИСКАМ ДА ВИ КАЖА САМО ЧЕ АЗ СЪМ ХОДИЛА ТАМ И ВСИЧКО ТОВА КОЕТО СЕ РАЗКАЗВА ЗА МЯСТОТО Е ВЯРНО БЯХ БОЛНА ОТ РАК И ЛЕКАРИТЕ МИ КАЗАХА ЧЕ, НЯМА НАДЕЖДА ЗА МЕН ТВЪРДЕ КЪСНО Е БИЛОНО С ВЯРА ПОСЕТИХ СВЯТОТО МЯСТО И СЛЕД КОНТРОЛНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЛЕКАРИТЕ СЕ ХВАНАХА ЗА ГЛАВИТЕ ЗА ТОВА ГО ПОСЕТЕТЕ ЗАВЕДОХ НА ВТОРАТА ГОДИНА И НАЙ-ДОБРАТА МИ ПРИАТЕЛКА КОЯТО ПРАВЕЩЕ ОПИТИ ЗА БЕБЕ НО НИЩО ОТИДОХ МЕ И СЛЕД ТРИ МЕСЕЦА ЗАБРЕМЕНЯ ТАКА ЧЕ ВСИЧКО Е ИСТИНА
дени
Честит Кръстовден!Да са благословени светите места. Вярата и любовта са най-голямата ни сила в живота. При първа възможност бих посетила Кръстова гора.
ina parvanova
naistina li e tolkova 4udna KRASTOVA GORA ako e taka dali 6te izlekuva brat mi predi 3 mes. katastrofira s motor otvarqxa mu glavta, sega e daobre no ima pareza na licev nerv, ako go zaveda tam dali 6te se opravi
...xx
vie pitaxte li nqkoi da ka4ete tazi statiq v internet aaaaaa i da snimata v raiona na manastira
roki
vie pitaxte li nqkoi dali mojete da kachite tozi material v internet i dali mojete da snimate v manastira
keit
kraastova gora e ynikalno miasto s 4ydna rpiroda i 4ydesa
brum
Аз съм ходила като малка и това, което е написано наистина е вярно. Самата Кръстова гора не само че е свята, но и много красива. Историята и е много запазена и непроменена. . За това бих посъветвала всеки да отиде, а при първа възможност и аз :)
били
наистина е хубаво там, но има дени прблем с чистота, хората си хвърлят отпадъцте където намерят за добре , а колкото повече има , тлкова по -мръсно става, ОПАЗВАЙТЕ ПРИРОДАТА И ТЕЗИ СВЕЩЕННИ МЕСТА!!!
Vasss
Това са суеверия за хора, които не искат да повярват. Аз силно вярвам във всичко това и съм сигурна, че това място наистина лекува. Ще посъветвам всички, които не са ходили там, да го направят, за да се уверят, че е така. Само трябва да вярваш :)
vesi
4yvala sam mnogo za krastova gora i vinagi sam iskala da otida tam dano skoro mi se otdade vazmojnost :) ima li hoteli ili ka6ti kade se otsqda tam ako re6a da otida za 2-3 dni , ot koito ednata ve4er 6te spa na polqnata estestveno :) ako nqkoi ima pove4e info neka pi6e - vesito85@abv. bg
Станкова
Кръстова гора е свято нещо . С нетърпение чакам идващия месец и сме там .
kremi
Mnogo e hubavo tam. S netarpenie 4akam da otidem za treti pat.
дани
Да! Наистина мястото е уникално, Там се почувствах друг човек!Чакам с нетърпение да отида отново!Посетете го!
Райна
Посетих Кръстова гора на Кръстовден и твърдя, че всичко споделено в статията е вярно!Мястото е заредено с много положителна енергия!
sneji
vse oye ne sam imala vazmojnost da otida na krastova gora no sam 4yvala 4e bolni ot razli4ni bolesti sa se izlekyvali. dano skoro mi se otdade sly4ai i az da otida tam.
Стоян
Някой ако е от пловдив да ме опъти какъв рейс да хвана и колко е билета до борово
кали
Аз тази година смятам да отида след като си взема отпуска тази година ще ми е първата и много се вълнувам. Надявам се да е много красиво и всичко това което разказвате да са сбъдне и съм сигурна в това искам да видя параклисите, кръста и др. Нямам търпение да го видя на живо:
дани
Преди два дни посетих Кръстова гора. Мястото е божествено, чувстваш се като прероден. По време на Светата литургия в ноща на петък срещу събота, изживяването е неповторимо. Бих посетила пак това чудно място!
Anna
Tova e 4ydotvorno mestence giveq nedale4 ot tam bila sam 2 pati silata e moga6ta, Bog e velik. . . !

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах