Реклама / Ads
14| 24385 |28.07.2009 ИНТЕРВЮ

Кольо Парамов: БСП съсипа финансовия контрол, за да крадат червените барони

.
Кольо Парамов Източник: Вяра Йовева
Комисионните от вертолетите „Кугър” се превърнаха в парижки апартаменти. Иван Искров и Валери Димитров нанесоха щети за милиони. Спешно трябва да се създаде български вариант на ОЛАФ, предлага финансистът.
 

Кольо Парамов е финансов експерт. Бил е депутат в 36-то Народно събрание и главен ревизор на БНБ. Член на Гражданско сдружение „Глас”.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Парамов, преди 6 месеца сигнализирахте с открито писмо председателя на Европейската комисия Барозу за корупционни практики на управляващите и за мудната съдебна реформа, получихте и отговор. Какви знаци дава сега Брюксел на България с новия доклад за напредъка на страната?


- Първо с огромна благодарност трябва да оценим търпението, което прояви ЕК и не ни наложи предпазна клауза.
Второ – дава се шанс на Бойко Борисов да стартира в поносима международна среда новият кабинет, така че сигналите, които идват от Брюксел са положителни. Това е и шансът на новия министър-председател. Налагането на предпазна клауза на страната щеше да увеличи неимоверно много евроскептицизма и създаваше нови условия за провал на липсващия синхрон между разследването, прокуратурата и съда.

Явно Еврокомисията, чрез последния си документ за България, дава един стартов бонус на Бойко Борисов в стремежа му да убеди партньорите ни, че не всички в държавата са маскари, както е казал преди повече от 100 години героят на Алеко Константинов.

- Вие сте финансов експерт, необходима ли е нова регламентация на контролната система, за каквато намекват от Брюксел?


- В България 20 години изграждаме нова система на контрол, която да не работи.
За това най-виновна е БСП. Като съавтор и вносител на третия основен проект на Закон за Сметната палата, съм категоричен, че имено там е проблемът. БСП направи всичко възможно да не приеме закона в 36-тото обикновено народно събрание. Той мина едва в 37-тото, но окълцан, орязан и нарочно неспособен да отговори на необходимостта от контрол на държавата ни в преход.

 Беше създадена една констативна „беззъба” акула, която в последно време се занимава само с някои декларации на 5-10 или 100 човека. Сметната палата трябваше да бъде върховният финансов орган, от който, като практика и действие, зависи нормалното функциониране на държавата. И тъй като това не стана, в България е налице уникална корупция, уникална крадливост във всички етажи на властта.

Ето един елементарен пример: Днес в България горският надзирател може да ви състави акт за неправилна сеч в гората за 500 – 1000 лв., санитарният инспектор може да ви глоби до 200 лв. за лошо изпечено кебапче, но председателят на Сметната палата не може да ви накаже и с 20 лв.

Като кмет на община, вие може да сте предпочели друг печеливш на търг, с умисъл за загуба от 1 млн. лв., а председателят на палатата може само да констатира тази шашма и нищо повече.
И когато сте във фаза на разследване нишката се къса, минават 6 месеца, подменят се документи и всичко е точно – заради самата кражба.

- Според вас Сметната палата не работи достатъчно ефективно, и е нарушен умишлено синхронът на държавния контрол?


- Има умисъл в управляващите партийци, никой да не им пречи да крадат. По времето на Милен Велчев от България бяха изнесени и внесени милиони, да не кажа и друго, без уточнен произход, при наличие на финансово разузнаване. Дори братът на финансовия министър беше усвоил такъв канал - някакъв младеж на 22-24–годишна възраст да донесе от Швейцария 12-13 пъти по 600 000 евро в брой. Последният път мулето бе заловено на място, на митницата в аерогарата. Досега обаче не сме чули нищо по скандалния случай, до къде е стигнало разследването, ако изобщо е започвало.

Представете си за миг, че финансовият министър на САЩ има брат, който внася по този начин огромни суми многократно и министърът си остава на отговорния пост.

У нас, чрез ясно заложено разделение на контрола, се цели да се доведе страната до липса на реализация на контрола по всички направления. И това е очевадно дори и за десетокласник в Търговска гимназия.

Мястото на финансовото, митническото разузнаване и Държавната финансова инспекция е в Сметната палата, а тя от контролен констативен орган трябва да се превърне в контролно-реализационен. С директната, пряката прокурорска разследваща функция на предварителното производство трябва да се отива право в съда.

- Какво предлагате на законодателната и изпълнителната власт за ефективна промяна в тази област?


- Предлагам осъзната бърза и лесна, даваща резултат промяна! Директен цикъл - „Сметна палата – разследване” под прякото и директно прокурорско наблюдение и съд.
Това е исканият от ЕК държавен, национален център, подобен на ОЛАФ. Всички подобни комисии, които са безброй, трябва да са в Сметната палата.

Иначе се харчат луди пари за издръжка на бюрокрация и функционирането на разни комисии без резултат, а насреща – свободно се произвеждат фалшиви бандероли. Елитът ловува с бандитите, а в Слънчев бряг тузарски хотели никнат като гъби! Откъде са парите? От заеми, покрити на 110% с депозити? Къде са депозитите? В първокласни международни банки с гаранционни писма? А за да достигнат дотам - идват от офшори! А до офшорите – от кражба, контрабанда и всичко друго, но не и от истински бизнес.

Изчисленията на експерти сочат, че 5-7 % от доходите от бизнеса са в офшори, като резерв и съкровище. Всичко друго е кражба и държавна безотговорна система за злоупотреба с обществени средства. Те са функция на липсата на работеща Сметна палата и другите n-броя комисии по корупция и т.н.

Докато българският парламент и българското правителство не регулират посоката на задачите на финансов контрол, не координират и съберат на едно място всички контролни системи, хаосът ще е налице, прокуратурата ще е без работа, да не говорим за съда.

Регламентацията на контрола за финансовите потоци, липсата на информация -
„кой - кой е” отваря врата в пустинята и превръща България в такава. Време е вратата да се затвори, иначе пари от Европа няма да има.



- Преди няколко дни пак ви обявиха, че сте бил свързан с бившата Държавна сигурност като “резидент Яков”. Притеснява ли ви този факт?


- Преди повече от година, при проверката на депутатите от 36-тия парламент, ме обявиха за резидент, а сега пак ми извадиха името от комисията по досиетата и като бивш главен ревизор на БНБ. Време е да сложим край на този мизансцен. За утре - подготвят да ме обявят и за нещо друго.

 Генералите Иван Драшков и Орлин Иванов доста поработиха в това направление и вместо да търсят къде са платени 750 млн. евро за вертолетите “Кугър” и как комисионните от тях се превърнаха в парижки апартаменти на сутеньори, търговци и фолкзвезди? А вертолетите на всичко отгоре са без броня. Военен хеликоптер без броня има засега само в България и някой трябва да плати със затвор за това.

Истината за ДС обаче е двупосочна. Първата е, че БСП под влиянието на Румен Петков и чорбаджиите на „Галъп” – Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, подхвърлиха българските военни разузнавачи надолу по урвата с тръните. Другата е, че сега ние щем-не щем трябва да им дадем достоен отпор.



- Как ще се противопоставите на архитектите на Закона за досиетата?

- Като смалим популярността на БСП до резултатите на Яне Янев. Повече от 10-12 депутати не са им нужни. Червените барони сега треперят за парите си, а ние се сещаме долу-горе къде са. Този път ще използваме метода на Иван Костов, който той изучаваше, когато се подготвяше като „агроавиатор” в Съветска Украйна. Костов като перфектен икономист, финансист и държавник на младини владееше твърде добре системата на кодираните географски координати, съчетани с психоустойчивостта на личността. Проф. Саркисян много по-добре от мен би ни насочил за Иван Костовите умения.

- Какви са тайнствените умения на бившият десен министър-председател?


- БСП ни обезличиха и ни превърнаха в нещо като кучетата на Иван Петрович Павлов, известен с учението си за условния рефлекс.

Днес като кажеш ДС, чуваш комисията на милиционера Костадинов и виждаш „враговете на народа” в цял ръст. Защо ние да не им родим още по един Стефан Гамизов и Яне Янев – смятам, че няма да са им в повече.
Време е парламентът да реши и да ни разреши, в преходните и заключителни разпоредби на Закона за досиетата, да съществува регламентация, която да ни позволи да кажем и ние с какво сме се занимавали. Аз настоявам от една година за това право.

Сега обществото само ни плюе, че сме от ДС, а ние сме със затворени уста – това не е правилно, дори не е морално! Няма закон, който ни разрешава да нарушим обета, даден към държавата ни и скрепеният ангажимент с декларациите, които сме подписали преди време.

Нека променим схващането и когато кажем ДС, да се сещаме само за майора от „гестапото”, а не за всички от кюпа. Майорът от “гестапото” е достатъчен за ДС и като олицетворение, и като съдържание, а днес – като богатство и престиж.

- Да, но комисията по досиетата е в правото си да ви съобщи като резидент, след като сте били и в БНБ?

- Да, съгласен съм. Но да променят регламента.
Значи ли, че ако съм работил в пет институции, които ще се проверяват 5 години напред, трябва да ме съобщават пет пъти, че съм „резидент Яков”? Трябва ли да научат и тези в III-a или IV- а група в детската градина за толкова лошия чичко, по-скоро дядо - „резидент Яков”? В какво ме обвиняват и за какво ме съобщават няколко пъти по всички радиа, телевизии и вестници?

 Аз престъпник ли съм? И с какво съм нарушил интереса, стабилността и цялостта на съкровището на БНБ и Република България, след като в миналото съм работил и друго?
Днес в БНБ работят хора, които причиниха на България толкова огромни щети, а не аз.

- Кого визирате с обвиненията си?

- Иван Искров – управителят на БНБ и проф. Валери Димитров, като контролиращ БНБ.
И двамата, единият като председател на бюджетната комисия, а другият - като председател на ресорната икономическа комисия, въведоха с умисъл в заблуждение парламента и внесоха закона за промяна на условията за вторично изкупуване на брейди облигации по външния дълг и замяната му, като нанесоха щета на България за 1,040 млрд. долара.

Аз съм единственият вносител на закона за същите брейди облигации през юни 1994 г., който намали дълга на България от 10,560 млрд. долара с 50% на 5,240-5,280 млрд. долара, и днес ме представят за врага - „резидент Яков”. Те увеличиха дълга на България с 1 млрд. долара и получават като награда за това заплати от по 15 000 лева месечно. Къде и кой е врагът?

Пак те, Искров и Димитров, продадоха съвсем умишлено и против интереса на България ДЗИ на колегата Кюлев за 20 млн. долара, като за награда получиха двете си мандатни длъжности.
Казах на Кюлев: „ Емиле, лансираш слуги на голямата маса и нарушаваш железния принцип на йерархията!”. Даже му допълних на турски: „Харам парасъ, йок парасъ” („Лошите пари ги нямаш никога”). Той не можа да ме разбере и след три месеца загуби и себе си.

Съпругата и наследниците на Кюлев реализираха 471 млн. долара доход от ДЗИ за не повече от 30 месеца. България и българските пенсионери загубиха тези пари. Защо тогава не послушаха „резидента Яков”, а днес си правят гаргара с него и името му?

Искров и Димитров днес са целите в бяло, чисти ангели, просто светци. Зад тях е колективната отговорност на парламента, а и личната им угаждаща безотговорност на личности, уж далеч от ДС.

- Но все пак отварянето на досиетата на агентите на комунистическата ДС е необходимо чистилище за обществото.


- Обединението ни ще стане трудно, но трябва, иначе оставяме за историята недалновидна политика и слаби държавници.

Иначе, Вие виждате, кои крещят в парламента. При толкова сериозното ми уважение към Екатерина Михайлова, като подпредседател на НС, се учудвам, че тя изцяло е въодушевена и изпълнена с мъст и желание за ограничение и лустрация за разузнавачите. А в чисто човешки план, жената е скромна и самотна, не е отгледала в живота си и една котка, досега.

Когато кодът на личността не е издържан, винаги ще се търси призракът. Днес ДС е идеален призрак за това. В случая Иван Костов пак успя. Той доказа, че разбира от кодове. Не съм се и съмнявал в това. Учителите ни бяха сериозни и далновидни хора. Остава един ден и за нас да кажат същото. Но то с омраза, няма да стане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 19620 |03.06.2009 Кольо Парамов: Осман Октай е шифърът на Доган . 20| 10250 |26.04.2009 Кольо Парамов: Президент и управляващи ще опитат анулиране на изборите . 32| 12564 |10.04.2009 Д-р Йордан Бакалов: Партийно-роднински назначения съсипаха МВР . 65| 5978 |01.04.2009 Кольо Парамов: След 3 месеца 1 евро може да струва и 4,15 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads