Реклама / Ads
0| 4833 |18.09.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КЗП: Търговци мамят с големите намаления

.
Търговците най-често мамят с обещания за големи намаления, но за малко продукти. Това е част от разкритите от Комисията за защита на потребителите (КЗП) заблуди при намаления и промоции.
 

Сред прилаганите от търговците хитрости при сезонни намаления на облекла е поставянето на големи надписи на витрините на магазините с внушителни проценти отстъпки, които обаче се оказва, че важат за много ограничен асортимент от предлаганите групи артикули или за единични бройки. В други случаи не е достатъчно ясно при какви условия потребителят може да се възползва от анонсираното намаление или пък отстъпките не се прилагат така, както са обявени. В последните години десетки подобни практики са прекратени след намесата на контролния орган.

 

Има и други капани при правенето на промоции и намаления, които Комисията установява и забранява целогодишно и които могат да се срещнат и по време на сезонните акции. Например, разпространяването на рекламни брошури, в които не са посочени коректно обхванатите от кампанията стоки или пък се дава подвеждаща информация за съществени характеристики на предлаганите намалени артикули.

Поставянето на послания като "супер цена", "акция", "промо" и пр. върху етикетите в магазините е още един популярен подход, с който търговците внушават на клиентите, че им предлагат по-изгодни покупки. Само по себе си това не нарушава правата на потребителите в случай, че артикулите се таксуват на обявените цени. Невинаги обаче е така, посочват от КЗП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4619 |13.09.2017 Драгомир Стойнев: Земеделското министерство угажда на големите търговски вериги. . 2| 5530 |02.08.2017 Вижте кои са най-големите световни заплахи . 5| 13433 |22.06.2017 Бонев: Тези, които са ругали най-много Борисов, са най-големите му лизачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads