Реклама / Ads
1| 4388 |23.09.2017 НОВИНИ

Илияна Йотова: Докато има двойни стандарти, няма успешен европейски проект

.
Европредседателството е огромен шанс за България, стига да се възползваме от него, заяви пред журналисти в Чепеларе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя е гост на тържествата от програмата на Националните хайдушки празници ”Капитан Петко Войвода”.
 

Радвам се, че през миналата седмица правителството най-накрая започна дискусиите и разговорите за нашите приоритети за тези 6 месеца /на европредседателство/, посочи вицепрезидентът. Тя допълни, че каквото и да реши правителството, важното е да бъде запазен интересът на страната и той да бъде поставен много сериозно на европейската маса. И като страна, която е външна граница на ЕС, която пази ЕС и е гарант за неговата сигурност, както и развитието на целия Югоизточен регион в Европа, смята Илияна Йотова.

 

Един от съществените приоритети, които страната постави, според вицепрезидента е Западните Балкани и разширяването на ЕС по посока на Западните Балкани. Друг основен приоритет, който трябва да бъде поставен, според Илияна Йотова, е нашето членство в Шенген, защото то е част от голямата тема за двойните стандарти в Европа. "Докато има двойни стандарти, докато Европа се дели на централни страни и периферия, докато има по-развити и по-малко развити страни и се задълбочава това различие, не можем да говорим за успешен европейски проект. Това са въпросите, които вълнуват всички европейци", коментира вицепрезидентът. Тя прогнозира, че България ще се радва на много успешно председателство именно, ако намери балансите за тези въпроси и ги постави твърдо на масата, заедно със своите предложения като техни отговори. Аз съм оптимист, вярвам, че ще си свършим работата, заяви Илияна Йотова. По повод тържествата за Независимостта и празниците в Чепеларе, вицепрезидентът заяви, че независимостта е нещо много индивидуално, а човек е независим, когато се чувства свободен.

 

"Териториално, политически сме независима държава, горд член на ЕС вече 10 г. Ако успеем да повишим стандарта на хората, ако преборим страшната бедност и мизерия, която е в периферията на страната, в по-малките градове и села, ако успеем да накараме българчетата да ходят на училище, ако има здравеопазване за всеки български гражданин и той се чувства спокоен за себе си и за децата си, ще сме истински свободни и независими", заяви Илияна Йотова. Тя припомни, че актът на Независимостта е дело на големи политически мъже, на хора с визия, които поставят България сред семейството на световните и европейски цивилизации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5150 |05.09.2017 Илияна Йотова: Хоризонтът ни за Шенген все повече се отдалечава . 0| 4065 |25.08.2017 Зигмар Габриел: Докато Ердоган управлява, Турция няма място в ЕС . 1| 4928 |18.08.2017 Трагедия! Безработен мъж се обеси, докато жена му била за хляб . 2| 6564 |18.08.2017 Славчо Велков: Ще минат години, докато се изработят методи за борба с този вид тероризъм
Реклама / Ads