Реклама / Ads
2| 30170 |11.08.2009 ХРАНА И ВИНО

Целината - естествен афродизиак №1.

.
Притеснявате се за незначителни неща и сънят ви е неспокоен? Тогава включете в менюто си салата от сурова целина, настъргана на едро и подправена с растително масло.
 

Възпята от Омир, известна още от древността и призната от съвременната медицина, любима храна на богинята Афродита... Това е познатата на всички ни целина! Този зеленчук е истинска банка на полезни вещества и етерични масла, които зареждат с енергия и предпазват от болести.

Целината е балсам за стомаха и червата. Надземната част и кореноплодът са богати на етерични масла и органични киселини, които възбуждат апетита, засилват отделянето на храносмилателни сокове и подобряват храносмилането и усвояването на полезните вещества. Коренът съдържа груба целулоза, която нормализира работата на червата и лекува запек. Целината притежава леко спазмолитично действие, помага при спазми на стомаха и образуване на газове в червата - метеоризъм.

Целината лекува рани. От древността хората лекуват порезни рани с настойка от сухи листа. Съдържащите се в тях етерични масла и фитонциди притежават антисептично и противовъзпалително действие.
Рецепта: 2 супени лъжици сухи листа се заливат с чаша вряла вода и се оставят да се изкисват в нея 2 часа. Прецедената настойка се използва за компреси.

Целината действа успокояващо
. Пресният кореноплод е богат на антистресовия минерал магнезий. Ето защо сокът от целина е чудесно успокояващо средство и помага в борбата срещу депресията. Може да се пие в смес със сок от моркови, ябълки, магданоз или копър.
Рецепта: Притеснявате се за незначителни неща и сънят ви е неспокоен? Тогава включете в менюто си салата от сурова целина, настъргана на едро и подправена с растително масло. Или пийте прясно изцеден сок от корените - по 3-5 с. л. три пъти дневно преди хранене.

Целината е естествен афродизиак №1. Съдържащите се в нея етерични масла (0, 1% в корена и 2-3% в плодовете) разширяват кръвоносните съдове и усилват половото влечение.

Целината запазва стройната фигура. Използва се в различни диети, тъй като е нискокалорична, богата на витамин С, с много ниско съдържание на натрий. Основното действие на целината е диуретично, извежда от организма излишните соли и предпазва от напълняване.

Най-добрата листна целина е средна на дължина и не много твърда. Проверете: нейните дръжки трябва да са чупливи и меки. Когато избирате растения със силно развити корени, търсете твърд кореноплод. Натиснете леко върха на корена, за да видите дали не е нагнил.

Правилата са прости, а ефектът - поразителен; затова не се колебайте, а изберете храната на боговете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9036 |05.08.2009 Храната - приятел и враг на човека . 0| 13911 |27.07.2009 Виното – удоволствие 3 в 1 . 2| 9372 |23.07.2009 Сладоледът разхлажда, но и лекува . 1| 10458 |16.07.2009 Всяка зодия си има и любим коктейл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads