Реклама / Ads
86| 19870 |11.08.2009 НОВИНИ

Събарят паметника на Съветската армия в София

.
Застрашеният паметник Източник: Вяра Йовева
Паметникът на Съветската армия в София ще бъде махнат до една година. Причината е в тунелите на метрото, които минават под територията, на която е издигнат монумента.
 
„При вибрациите от острите криви (на метрото) действително може да има въздействие върху паметника”, заявява в интервю пред в. „Труд” известният архитект Христо Генчев. Той допълва, че самият паметник е проблем. „Недопустимо е да се държи подобен паметник. В крайна сметка това е една армия, която обявява война на България и я освобождава от... собствената й държавност”, продължава арх. Генчев.

Редно е паметникът да бъде разрушен или ако има излишни пари Столична община, да го премести някъде извън София. Той реално застрашава всички, които ползват и ще ползват парка в бъдеще, е мнението на млади архитекти, които дискутират по темата в лични блогове и мрежата.

Метрото може да свърши тази деликатна работа, коментират политици, които смятат, че не е много разумно да влизаме в дискусия с Москва по въпроса.
По ирония на съдбата технологията, по която е замислено софийското метро е съветска, и именно тя предвижда завоите и вибрациите, които могат да видят сметката на скулптурната група.
Паметникът е фундиран в дълбочина в далечната 1954 г., когато никой не е предполагал, че някога ще се наложи да издържа на огромно натоварване като това от метрото. Ситуацията налага или основен ремонт на облицовки, скулптурите и постамента или пълното демонтиране/разрушаване на паметника, категорични са специалистите.
Още през октомври 2007 г. кандидатът за столичен кмет от СДС и ДСБ Мартин Заивон показа по време пресконференция снимки на паметника на Съветската армия, на които се виждаха големи пукнатини. Според изчисленията те са достатъчни някой ден грамадата да се срине върху детската площадка зад него.

Не е нормално паметника на СА да е по-висок от Университета, ама аре, празник да е, пишат студенти от СУ „Св. Климент Охридски” в интернет дискусия за съдбата на каменния съветски солдат със „Шпагин” в ръка.

В БСП нямали никакво намерение да организират опълчение за спасяване на паметника. Достатъчно главоболия си имали с разгрома на изборите и предстоящия конгрес, коментираха хора, близки до ръководството на "Позитано" 20. Др,ги обаче смятат, че социалистите могат да използват повода за сплотяване на редиците, които били доста оредели след излизането на партията от властта.

Паметникът на Съветската армия е издигнат през 1954 г. от творчески колектив с ръководител Димитър Митов.
През 1993 г. Столична община взима решение за неговото събаряне. Тогава посолството на Русия в София, както и кръгове в Кремъл реагират много остро на идеята и паметникът остава. Опитите да бъде унищожен този паметник продължават и днес, пише в руската Уикипедия.

На паметника има надпис: "От признателния български народ".
Историческата справка показва, че на 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България. В този момент България е излязла от Тристранния пакт и е в положение на неутралитет. По-късно България се включва в състава на съветската армия и дава повече от 30000 жертви до края на войната.
През 1947 г. на Парижката конференция България е записана в списъка на победените държави.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8188 |07.08.2009 Армията станала агенция за недвижими имоти . 9| 5141 |12.07.2009 Я. Янев: Потресен съм от корупцията в армията . 9| 9080 |06.05.2009 Г. Първанов: Българската армия е символ на морал и почтеност . 70| 6058 |06.03.2009 Емел Етем стана майор от Българската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads