Реклама / Ads
2| 7648 |08.11.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фрогоко: Променят закон за преместване на грабежа АЕЦ ”Белене”

.
Георги Котев
След като се вижда краят на източването по схемата с поредното ”удължаване” живота на блоковете в АЕЦ ”Козлодуй” и очевадната лъжа с търсенето на стратегически ”инвеститори” за довършването на АЕЦ ”Белене” (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия предприема извънредни мерки, за да не спира многомилиярдния ядрен грабеж.
 
За да се разбере, как се подготвя новия грабеж е важно да видим подготвяните промени в преходните и заключителни разпоредби на прокарвания законопроект, където четем следното:

Създават се § 1з, 1и и 1к:

„§ 1з. При внос на закрит източник по чл. 59, ал. 2 лицензиантът внася във фонд „Радиоактивни отпадъци“ вноска, определена по реда на наредбата по чл. 94, ал. 1 с цел да се гарантира безопасното управление на извадения от употреба източник, включително когато предприятието обяви несъстоятелност или прекрати дейността си.

§ 1и. (1) Разрешението по чл. 33, ал. 1, т. 1 за избор на площадка е основание за издаване на разрешение от министъра на регионалното развитие и благоустройството за изработване на подробен устройствен план по Закона за устройство на територията.

(2) Заповедите по чл. 33, ал. 4 за одобряване на избраната площадка и на техническия проект са основание за одобряване на подробния устройствен план и на техническия инвестиционен проект по Закона за устройство на територията от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(3) Разрешението за строителство по чл. 33, ал. 1, т. 3 е основание за издаване на разрешение за строеж по Закона за устройство на територията от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(4) Разрешението за ползване по Закона за устройство на територията е основание за издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация по чл. 33, ал. 1, т. 4.

(5) Разрешението за строителство по чл. 57, т. 2 е основание за издаване на разрешение за строеж по Закона за устройство на територията.
КЛЮЧЪТ от бараката е в предлагания § 1и , където се предвижда бързо, лесно и безпроблемно одобряване, лицензиране и стартиране на дейноста на площадка, за изграждане на блок №7 в АЕЦ "Козлодуй". Така старото желязо, което сега ръждясва край Белене ще бъде преместено край Козлодуй, за да се имитира бъдещото му използване, за да се оправдават паричните потоци в правилните джобове и каси.

Ако обърнете внимание на горната снимка, от сайта на НС, от където можете да видите и законопроекта, ще забележите, че той е внесен на 2-ри ноември. А на следващия ден, 3-ти ноември, бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" и настоящ депутат от ГЕРБ Вальо Баничката се изхожда пред агенция Фокус:

"Напълно възможно е на нова площадка на АЕЦ "Козлодуй" да бъде монтиран реактор, поръчан за АЕЦ "Белене". Това обяви зам.-председателят на Комисията по енергетика от ГЕРБ и бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, цитиран от агенция "Фокус".
По думите му във връзка с това е направено предпроектно проучване, геоложки изследвания и оценка за въздействие върху околната среда. "В момента проектната компания на АЕЦ "Козлодуй" е подала документи в Агенцията за ядрено регулиране за лицензиране на площадката в АЕЦ "Козлодуй" за нов 7-ми блок. Реално процедурата за предсрочно даване на тази лицензия е стартирала, което означава, че с решение на правителството може да стартира строителство и на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", посочва Николов.
Освен това математическите модели, върху които е направено предпроектното проучване на 7-ми блок, посочват, че цената ще бъде по-ниска от тази на "Белене", обяснява депутатът. По думите му в момента АЕЦ "Козлодуй" задоволява 35-45% от вътрешното потребление на електроенергия, но според прогнозни данни на Световния енергиен съвет до 2040 година в световен мащаб се очаква потреблението да се увеличи до 25%."

Малък проблем е, че твърденията на Вальо Баничката не се потвърждават от сайта на компанията ( https://www.npp-nb.bg/ ), но на кой му пука? Всички "български медии" моментално разпространиха лъжите му, без да си направят труда да ги проверят. Важното е да се асфалтира магистралата за поредния гигантски грабеж.

Георги Котев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3927 |06.11.2017 Променят движението на влаковете между София и Перник . 2| 20152 |03.11.2017 Фрогоко: Войнишките заплати скачат със 70 лв., офицерските - с 90 лв. . 3| 6302 |02.11.2017 Фрогоко: След намеците за корупция съдия Дончева излиза чиста като сълза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads