Проф. Александър Чирков: Аз съм търпелив!

11

|

13254

|25.08.2009
Проф. Александър Чирков: Аз съм търпелив!
Проф. Чирков

Известният кардиохирург писал писмо на Бойко Борисов с искане да се върне на поста си в болницата „Св. Екатерина” и със старата си идея за Лекарска камара.Интервю на Люба Кулезич

- Професоре, харесвате ли новия здравен министър Божидар Нанев?


- Вижда ми се разумен човек. Чувам да се приказва, че бил флегматичен, че говорел бавно... Но, вижте какво, рецитатори не ни трябват, а хора, които да вършат работа.

- Какво мислите за Бойко Борисов, ама честно?

- Аз винаги говоря честно. Затова и царят ме намрази, когато си признах пред цялата общественост, че съм направил грешка с подкрепата си за връщането му в България. И за Борисов ще ви кажа честно. Много пъти съм се виждал с него. Впрочем, когато беше кмет, той първи разписа разрешението за митинга срещу уволнението ми от Гайдарски. Най-силно впечатление в него прави, че не търпи печалбарите и сметкаджиите, онези, които са готови да свършат нещо само срещу някаква лична изгода.

- Направихте ли вече постъпки да ви възстановят на поста в „Св. Екатерина”, откъдето бившият червен министър Гайдарски ви уволни така скандално?


- Няма да коментирам отново клеветите и компроматите, с които ме уволни този човек, който обявяваше на всеослушание, че е комунист по душа. Изхвърли ме от болницата, която съм градил от нулата, нерядко и със свои собствени пари. Но ... да, вече писах на Бойко Борисов и на министър Нанев да бъда върнат на позициите си в „Св. Екатерина”. Още нямам отговор от премиера. Той сега е зает с генерална ревизия на това, което кабинетът му завари след краденето на тройната коалиция, а аз имам търпение. Освен това, искам да се върна, за да завърша започнатото в „Св. Екатерина”, т.е. да възстановя непрекъснатото обучение на лекарите и медицинския персонал, от което сегашното ръководство се отказа. После ще избера наследника си и ще се оттегля в почетна функция. За да доизградя центъра за лекуване на сърдечно-съдови заболявания в Поморие, който ще проработи зогодина през юли. После мога да умра спокоен.

- Знаете ли вече кой ще е наследникът ви? Изборът ви този път по-добър ли ще е от преди, защото вие като други талантливи хора май често се предоверявате?


- Така е. Гласувах много доверие на хора, които не винаги го заслужаваха. Но този път се надявам да не съм сбъркал. Няма още да ви кажа името му, за да не стават интриги. Но той е млад, няма още и 50 години. Обаче е много добър като професионалист, създаде регистър за кардиологичните заболявания в България. Мисля, че ще стане.Известният хирург с патриарх Максим


- Моля, направете за читателите на Фрогнюз една почтена и достоверна снимка на конкретната ситуация в здравеопазването?


- Положението е абсолютно неприятно. Българинът обича да се стряска и да се насълзява, когато чете вестник, но няма да употребя думата „катастрофа”. Не обичам словесните апокалипсиси.

- Тогава, какво според вас означава „абсолютно неприятно” положение?


- Ето ви простичка илюстрация. При мен онзи ден дойде пациентка, на която са предписани 11 лекарства: за кръвно налягане, за различни сърдечни оплаквания, за кръвообращението и т.н. Много ог тях обаче се дублират и имат почти едно и също влияние. Аз редуцирах този списък до 3 лекарства. И тя веднага се почувства по-добре, защото иначе чувствала, че полудява.

- Но защо сякаш говорите в притчи? Питам за това, с което трябва да се справи новият екип в МЗ...


- За мен нещата имат един общ корен. Нарича се, да кажем, отказ от развитие. Той води до големите, до генералните проблеми. Разказах ви за пациентката с 11-те лекарства по следната причина. На нашите лекари им липсва „continuous medical education”. В превод това значи: “продължаващо медицинско образование”, т.е. непрекъснат процес на поддържане на компетентността.

- Значи ли това, че като цяло съсловието се депрофесионализира и вместо пациентите да бъдат лекувани, медиците ги доразболяват? Не на последно място и защото им пробутват медикаменти, за да обслужват фармацефтични фирми?


- Да, много често става дума и за некомпетентност, и за комерсиалност. Положението можеше да е по-добро, ако у нас имаше Лекарска камара, която да се грижи за непрекъснатото обучение на лекарите. И да ги сертифицира на всеки две или четири години дали са в час със съвременните медицински тенденции.

- Имам чувството, че времето е спряло. Преди повече от 2 години с вас пак правихме интервю и вие пак надълго и нашироко развихте въпроса за Лекарската камара. Пък и в нея ли е проблемът? Или просто цялата система на здравеопазването вече е прогнила от корупция и незагриженост до степен, че е опасна за здравето на хората?


- Вместо непрекъснато да псуваме, да плюем и да се ровим какво е било и защо нещо не е направено, по-добре е оттук нататък да запретнем ръкави и да го направим. Нали това искаме? Най-сетне този народ да получи такова медицинско обслужване, че като влезе в една болница, да бъде диагностициран и лекуван правилно и незабавно. А пък откъде ще се вземат парите, за да се покрият разноските – ще ви кажа. Но преди това ще дам още един пример с университетската болница „Св. Екатерина”, която, ако помните, изградих от нулата. Та, значи, идва пациент с три-четири заболявания. Но клиничните пътеки на НЗОК са изградени така, че за коронаро-графия тя е една, за поставяне на стенд – друга, за операция – трета.

И за да не се „загуби” някоя от пътеките, пациента първо го диагностицират, после го пускат вкъщи, после пак го приемат и т.н. Защо? За да се спечелят повече пари на гърба на болния и неговото семейство. За да може чрез подобни комбинации касата да бъде изтощена до такава степен, че да е пред фалит, както се говори.

- Кой има интерес от такива абсурди?


- Идиотски е измислена системата. Румяна Тодорова, която сега ръководи НЗОК, прави всичко по силите си, за да има контрол. Но сама е наясно, че конструкцията е сбъркана из основи.

- Е, от кого зависи да не е така?


- От правителството. Сега имаме нов кабинет, ще го изчакаме да навлезе в проблемите, ще му помогнем, за да се изгради тази система както трябва. До сега политическата воля е стигала до там, за да се набъркат със свои хора в касата и ... толкова. Аз самият съм препоръчал на Симеон, когато бях близък с него в началото, д-р Генчо Начев за шеф на НЗОК по негова молба. Но пак нищо не стана. Както не станаха магистралите и много други неща в последните осем години заради разни лични и корпоративни интереси. Затова се дръпнах и от царя. Преди мислех, че заради произхода си ще се държи по по-достоен начин, а той се изложи и се провали. Дръпнах се от българската политика изобщо.

- На какво разчитате тогава? Какво ви дава основания да се осланяте на новото правителство?


- Това, че то дойде и беше избрано със заявката, че ще руши досегашните вредни стереотипи. Впрочем, това е единственият шанс, повече няма накъде. Трябва да се гради наново почти всичко. 6 млрд. евро очакват България от еврофондовете. 1 млрд. са за здравеопазване. Досега от тях са усвоени едва 0. 29 %. И защо? Поради липса на сериозни и убедителни проекти, измислени не, за да се краде, а за да се гради системно. Включително и нови институции за тази цел. Поне това правителство може да организира създаването на Лекарска камара, която да се нагърби с важните отговорности: с обучението на лекарите и медицинските сестри, с контрол над състоянието на болниците и на техния мениджмънт и т.н.

- Добре, но нали има Лекарски съюз, защо е нужна Камара?


- А-а-а, не ги бъркайте. Лекарският съюз е синдикална организация, която отстоява правата на докторите. Ще направя всичко възможно да помогна на новия министър Нанев да се изгради Камарата. Защото освен всичко друго, тя ще има правомощията да затваря болници, където се лекува некачествено. Както се случи с университетската болница в Мюнстер – Германия преди време, където се оказа, че смъртността е скочила над 12%.

- Боя се, че докато някой се вслуша във вас и изгради тази сакрална Камара, населението ще измре от лошото здравеопазване...


- Ако има политическа воля и кръг от стотина мотивирани и компетентни лекари, това може да стане за 3-4 месеца. Така ще има независим орган за контрол и мониторинг на цялата система, включително и на връзките между изпълнителната власт и касата, а и частните здравни фондове, когато се създадат.

- Да, но какво да се прави със сегашния дефицит на пари в НЗОК? Трябва ли да се повишат здравните вноски?


- Да, писах за това. Според мен, вноските трябва да се вдигнат на 9%, но да се преосмисли финансирането на клиничните пътеки. Без единен ценоразпис на здравните услуги нищо не може да стане. Системата трябва да се реформира едновременно с повишаването на здравните вноски. Едното без другото ще рециклира старите проблеми, нищо повече. Ето например какво се случва в Германия. Правителството на Ангела Меркел реши държавата да покрие дефицитите на обществените и частните здравни фондове, за да не колабира здравеопазването заради финансовата криза. Но това се прави след щателни проверки и разбира се, със съдействието на независимата Лекарска камара в този одит.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Тоя и на Тодор Живков беше писал Така се пише на Цар на бодигард Слидващото писмо до кого ли ще бъде
l/user
В тази държава, г-н Чирков, ако кадърните бяха на почит, нямаше да е на това дередже.
pepa
mersi za iztrivaneto na komentara mi. . . . vie pokazvate hora koito sa se provalili a ne hora koito sa uspeli!!!!!!! za men Chirkov e dobar -hirurg-no nishto po veche . . . dobriya lekar e dobar v zanayatchiya!!!! a ne organizator????? ne moze dve dini pod edna mishnicha kogato se otnasya za choveshki . . . . zivot?????????????
Колев
Г-н Професоре, Нама да коментирам интервюто Ви. Имам само няколко въпроса. Имате ли някаква друга гениална идея, освен тази за Камарата и непрекъснатото обучени? С какво да се заменят клиничните пътеки? Защо правите метани на сегашната шефка на НЗОК? Генчо Начев не Ви ли предаде заедно с комуниста Гайдарски? Мога да продължа. Зная, че няма да ми отговорите, защото най-вероятно не четете коментарите под интервютата си. Но се питам дали не е време да се отдадете на пенсионерски занимания?!
Таня
Лекарите се страхуват от периодично оценяване на знанията и опита. В това е проблема. Това трябва да го поискат пациентите. Това е в техен интерес. В частните фирми занимаващи се с интелектуален труд постоянно се учат и прилагат нови неща. Учениците вече свикват с матурите. При лекарите трябва да е същото. Трябва да има оценка, трябва да има конкуренция за да има развитие и значими успехи.
Dogdoc
Професор Чирков е прав за ресертифицирането на медицинския персонал с цел поддържане на високо ниво на лечение и профилактика! Неприятното е че винаги залага на губещи и лъжливи политици! Това показва непознаване на хората около него, но така е с гениялните хора, те винаги мислят, че и останалите гледат през тяхната призма и носят техните добродетели! За това такива , като него стават жертва на политическите превратности и биват въвличани в недостойни игри от техните приятели политиците! Всеки един от нас иска да бъде известен, за това давам следният пример: Политиците некадърници, Сер-Гей, дръндарския ибрик и мадридското цукало и техните производни обичат да показват, че имат много преуспели с доказани качества професионалисти, като проф. Чирков за приятели. Тъй като са максимални използавачи с удоволствие се закичват с ореола на профгесионлизъм, който им липсва по всички линии. Известните личности от медицината искат по голямо признание и неволно биват въвлични в разни популистки схе
Dogdoc
. . . схеми. Така политиците са облагодетелстваните а за професионалистите остава горчилката и разочарованието, по важното обаче е че това са достойни хора и те знаят, как да направят правилните изводи! Най-важното е че те признават грешките си за разлика от псевдоприятелите им!
Чирков е прав,
и за лекарска камара, и за всичко останало. Дано се реализира тази му идея, за да се възвърне надеждата на хората, че ще получат адекватна лекарска помощ, когатоим се наложи. Татко почина преди 1 година в 'ръцете' на лекарите, към него се обръщаха с 'дядо', макар че беше на 76 г. Чакахме 3 часа пред входа да му дойде редът за приемане, нямаше нито стол, нито пейка за да приседне за малко:никакво уважение, никакво съчувстие още от входа. Разбрахме че и храна не му бяха давали за 27 ч. време, което прекара в болницата, а вероятно и вода не са му давали. Става въпрос за инфекциозно отделение Варна, ей така си замина горкият. С всичко това искам да кажа, че компетентността на лекарите, обслужването на болните и всичко коетоставав т. нар. здравеопазване в България е извън всички стандарти и че сигурно е по-зле и от някоя африканска държава. Аз подрепям идеята на Чирков, българските лекари имат много да учат, и най-вече що е човещина и състрадание. . . . . . . . . . . .
аз
шокар буки ама ромали буки!
Тошо
Човек който няма желание за развитие и усъвършенстване, не изпитва състрадание и отговорност а разчита само на диплома, получена с много зор, няма право да упражнява професията Лекар.
Венци,

Благодаря за огромната истина , която Тошо.

0 + 0 - !

РЕКЛАМА

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах