Реклама / Ads
11| 4881 |08.12.2017 ПОЛИТИКА

Властта и екозащитниците са в комбина за Банско

.
Премиер и екоминистър играят загрижени...
Между 15 и 25% от дърводобива у нас е незаконен. Това формира сенчест бизнес за близо 100 милиона лева годишно. Става дума за пари без данъци, потъващи в нечии джобове. Данните са на природозащитната организация WWF.
 
Според други експерти обаче незаконната сеч приближава 30-32%, а печалбите варират около 200-250 млн в зависимост от качеството на дървесината. При това става дума само за официално засечените рязания на гори, без нерегистрираните.

Само за една седмица сигналите за незаконна сеч към Министерство на земеделието, МВР, прокуратурата и общините са около 70 и нагоре. Това прави по близо 10 на ден. Секат се държавни горски масиви и частни гори. Безразборно и безнаказано.

Незаконният дърводобив обезлесява 20 – 25 хиляди декара годишно. Това прави 1200  стадиона с размерите на националния „Васил Левски”. Става въпрос за немаркирани дървета и кражба на дървесина.

Сече се предимно смърч и ела - т.е. елитна и скъпа дървесина. Сече се в Рила, Пирин, Родопите, Стара планина, Люлин и др. Секат се и широколистни гори, орехи, редки дървета, защитени видове. Сече се всичко. Сече се навсякъде. Дори фирми с разрешително секат незаконно, а отчитат много по-малко добив, за да укриват печалби и данъци.

През последните 5 години не е проведен нито един протест или акция срещу незаконното изсичане от природо-защитни организации. Нито една в районите на поголовна сеч. Съответните фондации и гражански сдружения се отчитат с общи декларации – нещо като борбата за мир.

В същото време се провеждат десетки протести годишно по повод идеята да се построи втори кабинков лифт над Банско. Ау, колко нехуманно! Уау – ще загине планината! Уау – алчни милионери искат да печелят, а местните са нагли реститути или заблудени овце. И така от сезон на сезон, от година на година… Разтягане на дъвката.

 

Защо е така? Какво се случва, та незаконното изсичане на хиляди декари гори остава „незабелязано“, а проект, който дори не е започнал и засяга една стотна от голямото обездървяване разбунва толкова страстите?

 

Става дума за пари. За изнудване и имитация на защита на обществениу интерес също. Но това пак е за пари.  Природозащитниците са чудесен обществен защитник и коректив там, където се спазват правила и има етични норми. Тук няма. В България хитри и гъвкави природозащитници станаха заможни хора, возят се в лъскави джипове като на властниците, срещу които уж протестират. Казвам „уж“, защото все повече са съмненията, че някои от акциите са координирани с кръгове от политиката и властта. По този начин „зелените рицари“ правят услуга на политически кръгове, които искат да притискат определени бизнеси или собственици. Много искаме да дадем разрешение, знаем, че е полезно и ще даде тласък на икономиката в дадени региони, но трябва да се съобразим със „зелените“. Така нареждат от Европа. Това мрънкане чуваме от години, но то е чисто лицемерие. Причините са няколко, но една е основна и за нея никога не се говори на глас: принуждаване към корупционни практики. Частният бизнес, за да продължи да се развива, е принуден да плаща на този или онзи баровец във властта, за да „изтръгне“ някое и друга напълно законно разрешение. Законно, което се бави с оправданията за протести. Вдигат управниците рамене и „срамежливо“ прибират пачките. След това пак вдигат рамене и сочат към природозащитниците – но пачките вече са изхарчени или скътани в швейцарски сметки. И политиците сити, и еколозите – цели. Бизнесът и местните хора ядат дървото. Туристите – също.

В България е срамно и дори опасно да защитаваш частния бизнес. Защото частника е чорбаджия изедник, крадец, лъжец, измамник и пр. Държава е добра, защото се грижи за хората. Това е най-голямата лъжа, която в крайна сметка уби своите бащи, създателите на социализма, но продължава да шества и днес из земите ни и да убива като чума.

 

Борисов дава акъл на Европа за Западните Балкани. Репчи се на Великобритания заради Брекзит. Лъготи за икономически бум и растеж на пенсии и заплати. Вятър и мъгла. Моделът му на управление се крепи върху едно единствено правило: Съдаваме проблеми, плащаш и ти решаваме проблемите. Законът на мутрите. Идеологията на фашизма в български вариант. Задушаваш частния бизнес и източваш държавата през бюджета чрез обществени поръчки.

 

Ето защо Борисов и природозащитниците са в един отбор? Време е да прогледнем за това. Поредната измама в името на стабилността.  

 

Лилия Денева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 13657 |04.12.2017 Татяна Дончева и ”Движение 21” зоват за смяна на властта . 9| 10860 |06.11.2017 Властта предстои да се преформатира, смята политолог . 12| 13643 |26.07.2017 Христо Иванов: Корумпираните по високите етажи на властта са Борисов, Пеевски, Доган и Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads