Реклама / Ads
11| 9286 |05.09.2009 НОВИНИ

Кораб ковчег се разпадна в Охридското езеро

.
Спасителните екипи в Охридското езеро - Телевизиja A1
85-годишен кораб потъна в Охридското езеро в 11:20 ч. Транспортна фирма "Солак" незаконно е организирала екскурзията.
 

В пътническия кораб "Илинден" е пътувала група от 55 души, по-голямата част от които българи, плавали към манастира "Св. Наум". Той буквално се е разцепил на около 100 м от бреговете на Охридското езеро до къмпинг Елешец на дълбочина 7 м. Броят на

загиналите нашенци е 15.

Говорителят на МВнР Драговест Горанов обяви, че има сформиран кризисен щаб в министерството под ръководството на зам.-министъра Милен Люцканов. Всякаква информация, свързана с инцидента може да бъде получена на тел. 02/ 948 30 03 и на факс. 02/ 948 27 05.

Вероятна причина за
потъването на кораба в Охридското езеро е претоварване, съобщава заместник-министърът на МВнР Марин Райков. По думите му корабът "Илинден" е бил с капацитет 47 души, но на борда са били 53-ма. Той заяви това пред журналисти преди отпътуването на правителствения самолет, изпратен от премиера Бойко Борисов, за да прибере българските граждани, които са били на борда на кораба."

От македонския експертен екип, пристигнал на място обаче, като вероятна причина се посочват скъсано метално въже, което поддържа равновесието на плавателния съд, поради което корабът се е преполовил на две. Въпреки информацията, че корубата е разполагала с документ за техническа изправност, тя е сравнително стара. Произведен е преди около 70 години.

Министърът без портфейл Божидар Димитров
обясни, че е виждал кораба, който бил стар пограничен катер в окаяно състояние от времето на Втората Световна война. Според него "коритото" е било претоварено с цел печелба, което е довело до трагичния инцидент.

От министерството на икономиката, енергетиката и туризма казаха, че незабавно започват проверка на транспортната фирма "Солак", която е вероятният организатор. От министерството поясниха, че транспортна фирма без туроператори няма право да организира подобни мероприятия. Ако се окаже, че от "Солак", регистрирана в Пловдив, са виновни, то щели да бъдат наказани с цялата тежест на закона.


Потъналият кораб "Илинден" - www.vest.com.mk

Първи на помощ на пътниците от кораба са се притекли летуващи в къмпинга, които успели да спасят с лодка голяма част от тях. Очевидци твърдят, че плавателният съд е бил много стар и вероятно това е причината за потъването му. Като друг аргумент се посочва, че корабът е бил прекалено натоварен. На мястото са изпратени полицейски екипи и водолази. Премиерът Бойко Борисов е дал нареждане правителствен самолет незабавно да излети към Охрид и да окаже максимална помощ на пострадалите. Президентът е отменил всички официални срещи и е разговарял със своя македонски колега Георге Иванов, който е пристигнал в местността Елешец. Първанов спешно е потърсил премиера Бойко Борисов, за да обсъдят мерките, които ще се предприемат оттук нататък. На мястото на инцидента са пристигнали министърът на отбраната на Македония Зоран Коняновски, министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска, на транспорта и съобщенията Миле Янакиески, на здравеопазването Буяр Османи. Решено е утре в Македония да се обяви Ден на национален траур. По-късно Янакиески е депозирал своята оставка заради от морална гледна точка. Очаква се македонският премиер да се произнесе дали приема оттеглянето на своя транспортен министър.



Вдигнаха жертвите от брега на Охридското езеро, снимка: Телевизиja A1

Както стана вече традиция у нас, трагедиите отново ни сполетяха в навечерието на национален празник, този път 6-ти септември - Съединението на България.
Пловдивският митрополит Николай потвърди, че утре от 10:15 часа в катедралния храм „Света Богородица" ще се състои заупокойна молитва за загиналите българи в трагичния инцидент в Македония. По ирония на съдбата корабът ковчег носи името на празника Илинден, когато морето прибира своите жервти.


Корабът "Илинден", построен през 1924 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4849 |05.08.2009 РЗС: ДАНС е като кораб без платна . 0| 5135 |29.06.2009 Протестират корабостроители в Русе . 0| 4730 |18.06.2009 Самолетът на загадките - саморазпаднал се във въздуха? . 1| 4564 |10.06.2009 15 българи изпуснали самолета ковчег

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads