Реклама / Ads
11| 6535 |06.09.2009 НОВИНИ

Умишлена авария потопила "Илинден"?

.
Корабът е в добро състояние и именно затова е предпочитан от туристите, казва гидът на българската група в Охридското езеро.
 

Екскурзоводът Нумка Йолеска разказва пред Дарик радио, че пасажерите на корабчето не са носели спасителни жилетки, но според нея не е имало претоварване на "Илинден", който потъна вчера в Охридското езеро. Йолеска не изключва възможността някой от конкурентните превозвачи да има пръст в появилия се технически проблем. Тя е дългогодишен гид на български групи по Охридското езеро.

"Нещо пукна отзад, като експлозия. Нито се счупи, нито нищо. Аз бях вътре в кабината и говорех по микрофона, разказвах за Охридското езеро. Водачката беше до мен, до мен беше и капитанът в нещо като кабинка. Силната експлозия се случи, докато си плавахме. Капитанът излезе веднага да види какво става отзад, корабът се наклони странично. И нямаше 2 минути да потъва", разказа още Йолеска.

„Който за каквото имаше, се хващаше, за предмети, аз не можех да отворя вратата. Тя се затвори, след като корабът застана странично. Бутах с крак, за да отворя. Като отворих вратата, бутнах с нея екскурзоводката, без да искам. Тя се хвана за една топка и аз залитнах. Едно от момчетата, работещи на кораба, ми подаде ръка, за да ме измъкне. Аз взех със себе си нещо като възглавничка, на която сядам докато говоря на микрофона. На нея се държах във водата. Нямаше две минути и стигна първият кораб - „Александрия". Той идваше след нас. Капитанът му беше казал, че потъваме. Нямаше и 5 минути и други спасителни лодки дойдоха, но имаше някаква струя, която просто влечеше хората навътре", разказа още Йолеска.

След инцидента моментално от кораба, намиращ се зад бедстващото корабче, във водата скачат хора, които се опитват да помогнат. На помощ идват спасители от хотел "Метропол", за 7-8 минути идват и първите линейки и пожарни от Охрид. Според Наумка Йолеска късмет е било, че наблизо е имало екип водни спасители, които провеждали учение. Екскурзоводът каза още, че корабът "Илинден" не е бил в лошо техническо състояние, а точно обратното. Заради това бил предпочитан от туристическите групи и не е изключено, казва Йолеска, да става въпрос за отмъщение от конкурентни собственици на корабчета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5057 |01.04.2009 Ограничават се доставките на газ заради авария, няма да се отрази на потребителите . 10| 4892 |07.03.2009 Наши политици оцеляха в самолетна авария . 4| 6611 |31.01.2008 В епицентъра на аварията всички се шегували . 17| 5954 |30.01.2008 Мистериозна авария сполетя самолета на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads