Реклама / Ads
0| 7046 |07.09.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Внучката на Пучини при Кабаиванска в Бургас

.
Райна Кабаиванска
Оперна прима Райна Кабаиванска пристига днес в България за да проведе 9-ия си международен майсторски клас в Нов български университет, съобщиха от университета.
 
60 кандидати от девет държави - България, Италия, Кипър, Украйна, Русия, Швейцария, Израел, Австралия, Сърбия ще се борят на 9-и септември за да бъдат сред избранниците на оперната прима. Сред претендентите са ученици на Констанца Вачкова, Мария Рокас, Мила Дюлгерова, Илка Попова, Нико Исаков, Александър Йосифов, Наталия Афеян, Михаил Шамир, Сузана Фрашери, Евгения Мирошниченко, Серджио Сегалини, Владимир Болдирев. Организаторите от НБУ отбелязват, че добра тенденция за майсторския клас на Райна Кабаиванска в България е завръщането на много млади българи, които живеят и учат в чужбина.

Майсторският клас ще стартира на 10 и ще продължи до 23 септември. Обучението ще завърши с галаконцерт на Софийската филхармония с най-добрите млади изпълнители от курса и специалното участие на Райна Кабаиванска на 24 септември в зала “България”. С проявата ще бъде открит новият музикален сезон в София. Събитието е под патронажа на италианския посланик Стефано Бенацо.

В За концерта на Кабаиванска ще пристигне и внучката на Джакомо Пучини - Симонета Пучини. Тя ще дойде от Италия с нейни ученици по случай 150-годишнината от рождението на композитора. Спектакълът е на 27 септември в операта в родния град на примата - Бургас.
Ще бъде организирана и изложба, посветена на Джакомо Пучини, в която ще бъде представена част от експозицията “Райна Кабаиванска - божествената”, организирана от НБУ през 2007 г. по повод на 50-годишната кариера на Кабаиванска.

По време на концерта ще бъдат обявени стипендиантите на фонд “Райна Кабаиванска”, който тази година ще присъди и четири големи стипендии за обучение на млади български изпълнители в Италия, осигурени от фондация “Америка за България”.

Фондацията, подкрепяна от Българско-американския инвестиционен фонд, предоставя стипендиите на български изпълнители за обучение при Райна Кабаиванска в Италия. Три от меценатските стипендии са за обучение в академията “Киджана” в Сиена, а най-престижната е за едногодишно обучение в академията “Орацио Веки” в Модена. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6127 |07.09.2009 Празникът на свободата и празникът на милицията . 2| 6370 |05.09.2009 Културни факти оживяват в Централна баня . 11| 17474 |04.09.2009 Мисия Лондон финишира успешно в София . 9| 38609 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads