Реклама / Ads
20| 6345 |17.09.2009 НОВИНИ

Българи играха хоро за Спаска, македонци си пуснаха щорите

.
Източник: Неделчо Хазърбасанов
"Македонско девойче" просълзи мнозина от участниците в гражданския протест за Спаска Митрова. От прогимназиални ученици до старци на 90 години взеха участие в него.
 

Пред смълчаните прозорци на посолството на Р Македония и под спуснатите набързо щори Инициативният комитет "Спаска Митрова" събра днес радетели на българската кауза в Македония на мирен граждански протест.



Минувачите спираха по околните тротоари, за да се насладят на прекрасните македонски песни, които певците и танцьорите от "Сите българи заедно" поднесоха на всички наоколо. Млади момчета с български трибагреници и плакати в защита на българщината във Вардарска Македония се хванаха на хорото за Спаска. До тях припяваше момче със счупен крак от крайдунавско градче, дошло специално, за да изрази съпричастност. Възрастен старец от съседен блок разказа, че чул музиката и казал на съпругата си: "Бабо, това са нашите македонски песни, слизам долу, да видя тия младежи!" Човекът не скри възрастта си пред Frognews.bg, бил на 90, но обичал Македония и не могъл да се въздържи да попее.

От балконите на околните блокове наизлязоха зрители, от трите дипломатически блока не се показа никой, както и от посолството на Р Македония. Всички присъстващи обаче бяха единодушни, че всяка дума от гражданския протест стига до адресата си, дори и през спуснатите щори.

Перица Аврамов прочете и становището на организацията на българите в Македония РАДКО, която е вън от закона вече 17 години. От РАДКО настояват пред българския политически елит да се произнесе пред европейската и световна общественост, че ще блокира приемането на БЮРМ в НАТО и ЕС, ако БЮРМ не възприеме българите за градивен елемент в Конституцията на държавата; ако БЮРМ не внесе в конституцията, че един от служебните езици е българският книжовен език, ако не престанат фалшификациите на българската история от географския район Македония.

Под звуците на български народни като "Македонско девойче" инициаторите и участниците в протеста настояха скалъпеният процес срещу Спаска Митрова да приключи по най-бързия възможен начин и с единствената възможна присъда - оправдателна за младата българска майка. В противен случай гражданските прояви ще продължат.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5264 |15.09.2009 "Изобретиха" антикризисните мерки за България . 12| 4864 |12.09.2009 Българи против слухтенето в интернет и телефоните . 20| 5072 |11.09.2009 Българите искат ревизия до дупка . 0| 4993 |07.09.2009 Tелата на загиналите в Охрид българи ще бъдат транспортирани у нас тази нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads