Реклама / Ads
31| 7343 |07.10.2009 НОВИНИ

Борисов кани на среща авангардиста Давид Черни

.
Чешкият художник се страхувал да дойде в България след забраната на пловдивския кмет Славчо Атанасов да бъде допускан до общински сгради
 

Премиерът Бойко Борисов е изразил желание да се срещне лично с чешкия художник Давид Черни в неделя в кабинета си в МС. Очаква се скандалният артист да пристигне в България в събота, за да вземе участие в откриването на изложбата „Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса”. Това съобщи за Frognews.bg кураторът на експозицията, пловдивският художник Емил Миразчиев.

Бойко Борисов лично се свързал с Миразчиев след негово интервю в сутрешния блок на Нова тв „Здравей, България” с Милен Цветков.

В ефира на Нова Миразчиев коментира като скандална проява на тоталитарно мислене и на политическа намеса в изкуството решението на пловдивския кмет Славчо Атанасов да забрани достъпа на Черни до общинските сгради в Града на тепетата. Наказателната мярка е хрумнала на градоначалника като израз на възмущението му за вече прословутата инсталация на Черни „Ентропа”, с която символично бе ознаменуване временното председателство на Чехия на ЕС.


Давид Черни

През пролетта „Ентропа” предизвика брожения сред някои от българските еврочиновници в Брюксел и в националистически настроените кръгове в България заради саркастичното представяне на страната като турска тоалетна, обрамчена с тръби в цветовете на властващата тогава Тройна коалиция. Раздуханият скандал за обида на националното достойнство на българите доведе до покриването с черно платно на саркастичния символ на България в инсталацията. Нито една от другите страни-членки не реагира на пластиките, иронизиращи националните им комплекси и политически особености.

Предвидено е творби на  авангардиста да бъдат включени в изложбата в Пловдив. Стана ясно, че след заплахата на кмета Славчо Атанасов общинската полиция вече охранява Баня „Старинна”, където ще се проведе събитието.

Самият Давид Черни е изразил тревога от популистката демонстрация на пловдивския градоначалник по свой адрес. Той е поискал от организаторите на изложбата гаранции, че няма да бъде подложен на публичен линч и саморазправи при идването си както в Пловдив, така и в София.

Премиерът Борисов е коментирал в телефонния си разговор с Миразчиев, че политиката няма какво да прави в територията на артистичното въображение. Той се надявал в лична среща с Черни да успее да го убеди, че раздухването на скандала е самоинициатива на Атанасов и няма общо с усилията на новото правителство да укрепи разклатената репутация на България в ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4614 |07.10.2009 Б. Борисов можел да се справи и със здравеопазването . 4| 4724 |06.10.2009 Борисов търси лоби за еврокомисар по енергетиката . 15| 5305 |05.10.2009 Издатели на медии посрещат Борисов като бог, други се кръстят . 8| 8116 |30.09.2009 Юрген Рот: Борисов не е Месия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads