Реклама / Ads
0| 4150 |22.08.2018 НОВИНИ

Ангел Кунчев: В България има ваксини срещу морбили

.
Ангел Кунчев
В България има ваксини срещу морбили. Това каза по НТВ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
 

Той напомни епидемията в България през 2009 г. – 2010 г. Един от първите случаи е бил регистриран в „Пирогов“. Тогава болният е заразил този, който го е преглеждал, човекът, който е бил в стаята и санитар, минал просто през стаята.

 

Д-р Кунчев отново успокои, че ако някой е карал заболяването, вече има имунитет. Няма препарат, който да атакува директно морбилния вирус, лекуват се просто ефективно симптомите, обясни още той.

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни , че причината за това е липсата на имунизации и препоръча децата да бъдат ваксинирани. "Така през няколко години проблемът се увеличаваше в Европа. През 2013 година започна едно небивало разпространение в Германия. Засегнати през последните месеци и последната година най-много е Румъния, много случаи тази пролет имаше в Източна Сърбия и разбира се в Северна Гърция. От европейските държави много е засегната Италия", обясни проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

 

По думите му проблемът е породен от многото неимунизирани, а у нас заразата може да дойде от гражданите от чужди страни, които идват да работят у нас или от българите, които са били в страни, където е разпространена шарката. "За всяка инфекциозна болест, която се разпространява по въздушно-капков път, за да сме сигурни, че няма да възникнат взривове и епидемии, трябва 95% от хората да бъдат ваксинирани", подчерта проф. Тодор Кантарджиев. Той беше категоричен още, че не трябва деца под една година да бъдат водени в страните, където върлува заразата, защото първата ваксина се поставя на около годинка, а по думите му рискът от заразяване съществува, ако не сме имунизирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3886 |21.08.2018 Експерт: Отношението към родилките в България трябва да се промени . 0| 4147 |20.08.2018 Пускат отчасти движението по бул. „България” . 2| 4568 |17.08.2018 Нинова: Борисов да обясни срива в електронните системи в България . 2| 4009 |17.08.2018 Ангелкова се закани, че ще съди Бранимир Ботев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads