Реклама / Ads
14| 7343 |22.10.2009 НОВИНИ

Тачева дава 118 млн. лв. на съден за присвояване на средства

.
Миглена Тачева Източник: Вяра Йовева
Скандалът около бившия правосъден министър Миглена Тачева все повече се заплита, а съмненията за нередности лавинообразно нарастват. Оказа се, че обществена поръчка за 118 млн. лв. е била дадена на човек, който е бил подсъдим за неправомерно усвоени държавни средства, пише “Всеки ден”.
 
Става дума за собственика на фирма “Валекс” Валентин Христов. Под договора за строителство на новата сграда на Съдебната палата във Варна стои подписът на Миглена Тачева.

При това той е сключен на основание на спечелена специална обществена поръчка. Това на практика означава, че открит търг не е имало, а всичко е минало на пряко договаряне. Като съображение за това е послужил фактът, че сградата трябва да има секретни помещения. Макар строителството на палатата да не е започвало, министерството е превело огромен аванс на фирмата-изпълнител в размер на 30 % от общата стойност на контрактите. Предвидени са и огромни неустойки в случай на неизпълнение от страна на министерството. Това не е изолиран случай – същият сценарий се е разиграл и със строежа на новата сграда на Софийския районен съд разкриха новият правосъден шеф Маргарита Попова и заместничката й Жанета Петрова.

Варненска драма

На 12 декември 2008 г. Министерството на правосъдието сключва договор с фирмата “Валекс” ЕООД за строежа на нова Съдебна палата във Варна. Той е на стойност близо 118 млн. лв. Първоначално проектът е за 30 хил. кв. м. (РЗП), но впоследствие след увеличение станал за 41 хил. кв. метра. Авансът, който вече е платен на фирмата-изпълнител “Валекс” ЕООД, е 3.2 млн. лв., а неустойките възлизат на 118 хил. лв. на ден.

Регистрираната в град Трявна фирмата “Валекс” ЕООД е собственост на Валентин Христов. Скандалното обстоятелство е, че Христов бе изправен пред Великотърновския окръжен съд през 2007 година по обвинение за неправомерно усвоените държавни средства в размер на 30 548 лева. Парите били отпуснати в периода от края на 2004 до лятото на 2005 г. за ремонт на три църкви в Горна Оряховица и селата Поликраище и Овча могила, на детска градина в с. Драгомирово и едно мостче в с. Стефан Стамболово. Заедно с Христов подсъдими по това дело са Веселин Миланов от Свищов и Хасан Юсеинов от Велико Търново, както и архитектът Милен Маринов. Обвиненията срещу тях са за присвояване на отпуснати от държавата средства за реализиране на малки демонстрационни проекти, или т.нар. царски кредити. Измамите били извършени чрез фалшифициране на документи, съставяне на неверни приемо-предавателни протоколи и нереално вписвано количество на строителни материали.

През юли 2008 г. четиримата подсъдими бяха напълно оправдани от Великотърновския окръжен съд. Мотивите на съда за това решение са, че на някои от датите на вземане на сумите, посочени в обвинителния акт, не съвпадали с реалните дати, на които са получени парите. Освен това съдиите преценили, че в много случаи за ремонтните работи са били изразходвани много повече средства, отколкото са отпуснати. Освен оправдателните присъди магистратите отхвърлиха и гражданските искове заведени от Министерството на финансите за нанесени от подсъдимите имуществени щети в размер на 30 548 лв. като неоснователни и недоказани. Съдът постанови също да бъдат отменени мерките на четиримата за ненапускане на страната, както и мерките за конфискация на имуществото и запор на банковите им сметки.

Бизнесменът Христов е известен строителен предприемач, който е познат и сред спортните деятели. Той е собственик на футболен клуб “Валекс - Трявна”. От лятото на 2008 година обаче упорито се говори, че футболният клуб е продаден и се издържа от Община Трявна. Христов притежава хотели в града, както и четири футболни игрища, пригодени за подготовка на футболните отбори от цялата страна. Бизнесменът е известен и с участията си в редица благотворителни прояви, спонсорира проекти предимно във Великотърновска област.

Справка във фирмените регистри показва, че Валентин Христов участва в управлението и е собственик на общо девет фирми. ЕТ “Валекс – Валентин Христов”; Сдружение “Футболен клуб Валекс”; Струджение “Клуб по борба – Валекс”; Сдружение “Спортно дружество Трявна”; “Глобус”, Консорциум “Валекс груп” и Консорциум “Валекс – Алпин Груп”. Дружествата се занимават предимно със строителна дейност, спорт и туризъм.

Обвинените скачат в защита

“Не се чувствам обвиняема”, каза в отговор бившият министър Миглена Тачева. “Когато подписвахме договорите за строителство на съдилища преди две години, имаше годишен бюджетен излишък. Това са препоръките на ЕК за недостатъчна площ на българските съдилища”, допълни тя. “Нямам свойство да запомня толкова договори. Тези суми са заложени в бюджета на министерството. Работа на министъра е да застане с авторитета си и да убеди правителството да построи тези съдилища”, призна откровено министърът.

Тя се чуди и на сензационно обявения предстоящ фалит на Министерство на правосъдието. Проблемът според Маргарита Попова е, че предшественичката й е подписала 37 договора за общо над 350 млн. лв. при положение, че бюджетът на ведомството е около 160 млн. лв. на година. Освен това одитът на процедурите за обществени поръчки и сключените след тях договори показал сериозни нарушения, с министерството е сключило договори за суми, многократно надвишаващи годишния бюджет на ведомството, каза още настоящата министърка.

“Министерство на правосъдието няма как да фалира”, категорична бе Тачева и на свой ред се изуми. “Нямам идея защо е втрещена министър Маргарита Попова. Вярно е, че има подписани договори, но не е вярно, че те трябва да бъдат изплатени до края на тази година”, спокойна е Тачева. Според нейните обяснения - плаща се за изпълнено строителство, а сградите в София и Варна не са готови.

Тачево дори уговори час и дата за среща с приемничката си. “Готова съм на 13 ноември в 13 часа да се срещна с правосъдния министър и договор по договор да коментираме, за да запознаем и обществото”, бойко е настроена тя.

И хранещият затворници отрича обвиненията

“Министърът на правосъдието Маргарита Попова е била подведена от служители във ведомството”, заяви днес на пресконференция собственикът на фирмата “Панда” Ивайло Пандов. Фирмата има договор с правосъдното министерство за доставка на храни в затворите.

Вчера Попова обяви, че тригодишният договор с “Панда” е неизгоден за министерството, а фирмата доставя храни във всички затвори в страната на завишени цени. Особеното в договора е, че той позволява увеличаване на цените за доставка на продуктите, обяви заместникът на Попова Христо Ангелов. Като пример той посочи, че фирмата доставя бутилка олио на цена от 3.2 лв. според Ангелов собственикът на фирмата-изпълнител е отказал да предоговаря цените за доставка на храни в затворите. От страна на министерството договорът е подписан от предшественика на Попова – Миглена Тачева.

Днес Ивайло Пандов отрече да има случай, в който неговата фирма е доставяла олио на завишени цени. “Работил с държавно-регулирани цени”, категоричен бе той. Пандов посочи, че най-високата цена на олиото е била през месец март, когато то е струвало 2.30 лв., а в момента се доставя на цена от 2.03 лв. Собственикът на фирмата разказа, че през август на неофициална среща е бил помолен да спре доставката на олио, леща, зрял фасул и тестени изделия до ноември, тъй като министерството има договор с друга фирма – ЕСО КОМЕРС. Пандов се срещнал с вече уволнения изпълняващ длъжността началник на отдел “Обществени поръчки” Койчо Коев. Според Пандов другата фирма е доставяла олио на толкова високи цени.

В резултат от договора с нашата фирма, министерството е спестило до сега около 2 млн. лв., заяви Пандов и допълни, че ведомството не е изплатило към фирмата задължения в размер на близо 944 хил. лв. в периода септември до октомври, като от тях 300 хил. лв. са просрочени плащания. Собственикът на “Панда” няколко пъти настоявал за среща с министъра на правосъдието Маргарита Попова, но до този момент такава не е била проведена.

Ивайло Пандов бе категоричен, че фирмата му “ще издържи финансово до другата сряда”, а ако министерството не започне да си плаща задълженията, фирмата ще е принудена да спре доставките на храни към другите си клиенти – сред които детски градини и болници.

Според него има месеци, в които министерството прави “неосноватен скок на разходите”, които понякога достигат до 200 хил. лв. повече отколкото в други месеци. “При еднакъв брой хора, които се хранят среднодневната норма в различните месеци е различна”, обоснова се той. Пандов обаче не можа да посочи на какво се дължи това. Собственикът на фирмата допълни, че не желае да съди министерството, тъй като “искал да е коректен към клиентите си”.

От правосъдното министерство уточниха също, че преди да бъде сключен договорът с фирмата на Пандев доставките на храни са извършвани от различни фирми за различните затвори. След 4 март 2009 г. МП преустановява подаването на заявки към 3-те фирми и подава заявки за доставка на храни единствено на “Панда”. Така МП не изпълнява задълженията си по договорите с „ЕСО КОМЕРС” ООД-Сливен, СК „Къмпани”-ЕООД-Варна и „Варна оборот” ЕООД. В периода май-юни 2009 г.трите дружества са отправили до министерството две молби, 1 нотариална покана и уведомление, с които настояват ведомството да изпълнява задълженията си по договорите и сигнализират, че ще търсят неустойки и обезщетения за претърпените вреди от загуби и пропуснати ползи. Договорите с трите фирми изтичат на 10 ноември 2009 г. и са на обща стойност около 770 000 лв., съобщиха от МП.

Интересното обаче е друго. Преди сключването на договора с „Панда”, с подпис на предишния министър – Миглена Тачева се възлага малка обществена поръчка на адвокатско дружество „Георгиева, Петров, Ненков и Георгиев” на стойност 9 500 лв. без ДДС. Адвокатското дружество трябва да изготви икономически, правен и стоков анализ на предишните договори и предложения за оптимизиране на организацията на доставката на храни за затворите. Именно на базата на този доклад, според който централизирана доставка би спестила на министерството 1 800 000 лв., МП предприема сключването на договор за централизирана доставка.

Ефектът обаче е различен - издръжката за храна на 1 лишен от свобода се е увеличила с над 25%, като например в затвора в Белене стойността на един храноден от 2,02 лв. се е увеличила на 2,54 лв., в Бобов дол – от 1,95 лв. на 2,60 лв., Плевен – от 1,72 лв. на 2,49 лв., казват от правосъдното министерство.

Оттам уточняват също, че фирма „Панда”ЕООД е неизрядна страна по договора, тъй като до момента не е превела пълния размер на гаранцията от 2% върху прогнозната стойност от 27 396 000 лв.

Днес МП изпълни ангажимент към фирма „ПАНДА” за доставени храни, като депозира 220 579 лв.в БНБ. Остатъкът от дължимата сума към ПАНДА в размер на 597 754 лв. МП дължи след изтичане на 35-дневния срок по договора или на 4 ноември 2009 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5042 |22.10.2009 Миглена Тачева: Правосъдието няма да фалира . 15| 5052 |02.06.2009 Миглена Тачева мисли за оставка, медиите й виновни . 9| 4793 |22.01.2009 М. Тачева: Знаковите дела са 5% от всички . 7| 5164 |26.05.2008 Симпатизанти на Волен освиркаха Тачева, делото пак беше отложено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads