Реклама / Ads
0| 5692 |04.11.2009 АРТ ДЖУНГЛА

"Източни пиеси" ще се бори за Наградата LUX на ЕП

.
Този четвъртък в Европейския парламент в Брюксел започват прожекциите на трите филма, които ще си оспорват Наградата за кино LUX на ЕП за 2009 г., съобщиха за медиите от пресцентъра на българското представителство на ЕП.
 

Конкуренти в надпреварата ще са "Източни пиеси" на българския режисьор Камен Калев (България, Швеция), "Sturm" (Германия, Дания, Нидерландия) и "Welcome" (Франция).

Критериите за селекция на филмовите ленти, които ще се състезават за  Наградата LUX са: филмова творба, (включително анимация), разглеждаща основополагащите ценности на европейската идентичност, разкриваща европейското културно разнообразие или допринасящи за дебата върху интеграционните процеси в ЕС. Минималното времетраене на творбите трябва да е 60 минути; те трябва да са продуцирани или ко-продуцирани в страни от ЕС или Европейското икономическо пространство, и да са излезли на екран за първи път между 1 юни 2008 г. и 31 май 2009 г.

Трите филма, които бяха номинирани за престижното отличие, бяха обявени на 9 септември по време на Международния филмов фестивал във Венеция. Те бяха избрани сред 10 филма, предложени от жури,  в състав от 17 представители на кино индустрията (сред тях е и Мира Сталева от София филм фест). Победителят ще бъде обявен на 25 ноември в Страсбург.

"Източни пиеси" на българския режисьор Камен Калев (копродукция на България и Швеция) е въздействащ разказ за  живота на двама братя - единият замесен в неонацистко движение, а другият опитващ се да намери изгубения смисъл в живота си.  Единствено чрез преоткриването си двамата братя ще могат да разберат какво наистина искат от живота.

"Sturm" на Hans-Christian Schmid (Германия, Дания, Нидерландия) разказва историята на прокурор от Международния трибунал в Хага. Работейки по процес за военни престъпления в Босна, тя осъзнава, че нейните противници се намират и в нейния собствен лагер.

"Welcome" на Philippe Lioret (Франция) е за инструктор по плуване, който искайки да впечатли своята жена и да я спечели отново, решава тайно да помогне на кюрдски емигрант, който иска да преплува Ламанша. Трите филма ще бъдат показани между 3 и 20 ноември 2009 г. в специално изградения театър LUX в Европейския парламент в Брюксел (до VoxBox-а на третия етаж на сградата Altiero Spinelli). Членовете на ЕП бяха поканени да гледат филмите и да определят победителя сред тях. Това те могат да направят чрез интернет и интранет сайта на ЕП до 24 ноември. Те ще разполагат с толкова гласове, колкото филми са изгледали (т.е. до 3).

Всички, които имат достъп до Европейския парламент, ще имат възможност да присъстват на прожекциите на филмите. Те могат да бъдат гледани и по вътрешната ТВ мрежа на ЕП Visicable (канал 77). Победителят ще бъде официално обявен на 25 ноември в Страсбург. Тогава ще бъде връчена и наградата, на стойност от около 87 000 евро, от председателя на ЕП Jerzy Buzek. Тя ще бъде използвана за финансиране на субтитрирането на спечелилия филм на 23-те официални езици на ЕС, както и за адаптирането му за хора с визуални и слухови увреждания, производството на 35-мм версия за всяка държава членка или за помощ при издаването на DVD.

По този начин Европейският парламент се стреми да подпомогне преодоляването на езиковите бариери, които често се явяват сериозно препятствие пред дистрибуцията на филмови продукции в Европа.

В навечерието на връчването на наградата, на 24 ноември в Страсбург, ще се състои пресконференция с участието на представители на трите филма, която ще бъде последвана от прием.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8037 |03.11.2009 Тайни на Аполония възкръсват в София . 3| 6393 |02.11.2009 Новата книга на Ал Гор се бори с промените в климата . 0| 5383 |01.11.2009 Джаз иконата Ал Ди Меола идва в България . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads