Реклама / Ads
12| 8976 |19.12.2018 НОВИНИ

Над 70 адвокати към Данаил Кирилов: Такова право, каквото НС създава, ние не сме учили!

.
Даниел Кирилов
За по-малко от 24 часа, под отворено писмо до шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, са се подписали над 70 юристи от цялата страна. Освен недоволството си те обявяват, че ще изпратят копия от дипломите си в НС в знак на протест, „тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото. Такова право, каквото НС създава, ние не сме учили! ”.
 

Така завършва писмото,  но вижте целия текст до Данаил Кирилов, публикуван във Фейсбук.

 

Скъпи приятели,
Тъй като Дани Кирилов ни провокира всеки ден, с част от колегите-адвокати решихме да изразим мнението си относно неговата работа .
Изказвам благодарност на колегите, които подписаха писмото в рамките на 24 часа.
Писмото ще бъде внесено и в НС днес следобед, макар да е отворено.

 

Отворено писмо
от група адвокати
до Данаил Кирилов

 

Г-н Кирилов, предвид последните Ви действия и публични изявления, с настоящото отворено писмо като адвокати, призвани да защитават конституционните права и свободи на гражданите, заявяваме:


Извънредното законодателство, придружено от обиди и намеци срещу Върховния касационен съд не кореспондират със статута Ви на председател на правната комисия в НС.


Грубото погазване на гражданските права, създаването на извънредни съдилища и успешните опити на прокуратурата да влияе върху работата им, както и да се меси в законно регламентирана проверка от висшестоящ съд говорят за тръгване на законодателството в тоталитарна посока, а това е нещо недопустимо за държава, членуваща в ЕС.


Последните идеи на ГЕРБ да бъдат освободени от действието на антикорупционния закон общинските съветници показва, че всъщност декларираната цел на горепосочения закон не е реалната, а този закон се явява бухалка срещу неудобните за властта личности или освобождава от отговорност удобните. Избирателното прилагане на закона, както и извършваните проверки по него, които няма да имат срок, говорят за други цели.


Това, че законодателят отказва да види проблема в работата на прокуратурата и едва ли не дава индулгенция чрез антикорупционния закон срещу наказателно преследване за корупция по високите етажи на властта в едни случаи, а в други бива ползван като репресия срещу неудобни на властимащите хора, опитвайки се да внуши на обществото виновността на проверявания не кореспондира с основните правни норми.

 

Приетите поправки за 48 -часовия арест без уведомяване на близките, които не ограничават прокуратурата в изчерпателно изброени конкретни случаи реално може да доведе до произвол, за който отново да плаща данъкоплатецът в Страсбург.


Опитите Ви за внушение, че ЕС и Венецианската комисия са видели проблем в безконтролната власт на т.нар.трима големи- председателят на ВКС, председателят на ВАС и гл.прокурор са груба инсинуация. ЕС и Венецианската комисия говорят през цялото време за безкронтролната власт само на гл.прокурор, но за съжаление премиерът Борисов подчерта, че промени в тази посока може да се очакват след мандата на Сотир Цацаров.


Има значителна разлика в статута на председателите на двете върховни съдилища, които биват избирани не от подчинени, а от равни по ранг съдии, и се явяват адм.ръководител и пръв сред равни, а не както е в прокуратурата, където избраният за гл.прокурор се явява с еднолична власт над всички останали прокурори.


Възразяваме срещу приемане на законодателство без обществено обсъждане .
Изказванията Ви, че тълкувателните решения на ВКС не се съгласували с обществото не кореспондират с основни правни принципи както и внушават, че съдиите извършват нещо нередно, което на практика не е така. Недопустима е намесата Ви в работата на съдебната власт, както и намеците, които имат за цел да моделират общественото мнение в негативна посока за работата на върховните съдии, както и да свалят и без това ниското доверие в съдебната власт.


Тълкувателните решения на върховните съдилища са подчинени на правото, а не на интереса на управляващите!


Настояваме да се съблюдават демократичните принципи и разделението на властите, както и да се спазват правилата при приемане на закони, в противен случай ще изпратим копия от дипломите си в НС в знак на протест, тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото.


Такова право, каквото НС създава, ние не сме учили!

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4978 |18.12.2018 Данаил Кирилов: Стига с твърденията за революция и болшевизъм . 5| 9366 |04.12.2018 Адв. К. Симеонов за Фрог: Данаил Кирилов променя НПК по нареждане на Иван Гешев . 1| 3875 |03.12.2018 Адвокатите на Иванчева ще искат отвод на прокурорите . 3| 4081 |19.11.2018 Ралица Негенцова: Има адвокати лешояди, но и ние сме срещу тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads