Димитър Иванов: Живков падна след психологически преврат с принуда

46

|

26285

|06.11.2009
 Димитър Иванов:  Живков падна след психологически преврат с принуда
Димитър Иванов
Снимка: Вяра Йовева

Луканов нареди ареста на Тато, той и Младенов сатанизираха ДС. Дисидентите бяха чиста боза, но Жельо, Блага и Илия Минев са автентични, казва 20 години след промените човекът, който знае тайните на комунизма и преходаД-р Димитър Иванов е последният шеф на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност. За участниците в неформалните движения преди падането на Желязната завеса ще остане лицето на комунистическите репресии срещу инакомислещите. Подозрителни към него са и в средите на БСП, и демократичните партии, сковани от съмнения, че знае тайни от живота им.
Димитър Иванов е издател на в. “Земя” и притежател на една от най-големите частни колекции с антично изкуство.


Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Иванов, 20 години по-късно, знае ли обществото цялата истина за смяната на властта на 10-и ноември 1989 г.?

- Има измислици, които битуват без да имат корени в това, което се е случило тогава. От къде тръгнаха нещата за тази промяна - имаше рязко остаряване на социалистическите елити. Видя се, че хората, които ръководят СССР и соц общността вече са много демоде. Търсеха се нов тип лидери, идеи, мислене. Това усещане назряваше постепенно в Източна Европа. Отежняващ фактор се оказа че перестройката на Михаил Горбачов няма да реши проблемите на системата. Тя беше просто един самолет, който лети на посоки, няма писта за кацане, няма връзка със Земята. Това са причините за нахлуващата промяна през 1989 г. Никакви дисиденти, никакви настроения и обществени недоволства не стоят в свалянето на първия. Живков вече беше спирачка, а екипът му, и начинът на работа на Живковистите - остарели. Категоричен съм, няма измислени неща около тези събития, има добавени, и то в повече.

Какво всъщност се случи? На 9-и има заседание на Политбюро на ЦК на БКП, върхът на властовата пирамида в България. 11 човека взимат решение Тодор Живков да подаде оставка. Това става след консултации с него и натиск от страна на посланика на СССР в София Виктор Шарапов, но в никакъв случай груб. Три разговора е имал с Шарапов - на 7 ноември два, и на 9 още един.


Иванов с премиера Андрей Луканов

На 10-и, на пленум това решение става факт. Предния ден започва събарянето на Берлинската стена.

- Може ли да се говори за политически преврат в БКП?


- Не е преврат, липсваше основният му елемент, насилието. Имаше психологически преврат чрез принуда.

- Освен от Москва, имаше ли и вътрешни фактори, които формираха натиска срещу Живков?

- Не трябва да има никакви съмнения за лидерската позиция на Тодор Живков, до последния момент. Той си беше лидер и то истински. Имаше авторитета, последователи, поддръжници, респекта. Отделно пък беше рутиниран държавник, обигран човек, а в чисто персонален план беше по-комбинативен и хитър от всички останали. Затова ги командваше толкова дълго време. Истина е, че тримата му най-близки – Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев също са водели разговори с него в тази посока, комбинирано с посолството на СССР. Но пък Милко Балев и Димитър Стоянов са били твърдо против тази промяна и са гласували срещу нея.

- ДС събираше ли информация за зреещите промени, и за настроенията в ЦК на БКП?


- Знаехме много неща, самият Живков беше стигнал до мисълта, че трябва да си ходи. Този пленум на промяната се готвеше от една година и все бе отлаган. Първо трябваше да бъде март - април 1989 г., после през юли, август, но остана за есента. Накрая стана така, че на 9-ти ноември ми донесоха папката със секретните материали от заседанието на Политбюро. Наше момче от УБО возеше един от членовете, а той си забравил чантата в колата. Така, ден по-рано знаехме, че Живков си отива, кой как е гласувал, а и какво предстои да се случи.

Трябва да е ясно, че предната година Живков си бе подал оставката за пръв път, да пробва настроенията и ситуацията. Тогава му опонирали: „Как, другарю Живков, това не може да стане”. Той им отговорил : „Добре, оттеглям я, но този проблем остава!”

След 1987 г. реално Живков е бил вече узрял да се раздели с властта. Има свидетелства, че е признавал, че социализмът се проваля. Беше наясно, че няма кой да го търпи повече и по някакъв начин бяха включили механизмите му за самосъхранение. Реално накрая, при тоталния срив на комунизма бяха останали той Чаушеско и Хоникер от старата гвардия. Горбачов не можеше да го диша, от друга страна пък Живков не искаше да се съобразява с Горбачов.

- ДС следеше ли конфликта между Горбачов и Живков?

- Интересувахме се. През 1987 г. след посещение в Китай, Живков се връща през Москва и прави среща с Горбачов. Тогава си позволява да обясни на перестройчика как добре се развива Китай, какво значи истинска реформа, и че това което правят там е политическа перспектива, а не това, което той насажда от Кремъл. И всъщност 20 години по-късно виждаме икономическия и социален статус на Китай, въпреки, че имат еднопартийна система и че управлява комунистическата партия. Но тогава Горбачов му е отвърнал с ирония и с омраза. Знаехме по наши канали. По късно разбрахме, че Петър Младенов през октомври 1989 г. е написал писмо срещу Живков и му го е пратил. То беше инсинуирано от ЦК на КПСС.

Стана ясно, че около 25-26 октомври, прибирайки се в България, Младенов непредвидено и несъгласувано спира в Москва. Оправдаха се, че такъв бил полетът. Няколко месеца преди това, през юни, на съвещание на Варшавския договор в Букурещ се прави интересна комбинация. Участват държавните глави, външните министри и на отбраната. От наша страна са Тодор Живков, Георги Атанасов, Добри Джуров, Петър Младенов. Правят комбинация, оставят Живков да спи в някаква резиденция, а те се изнасят на друго място. Тогава става разговор между Горбачов и Младенов, обръщат се за съдействие към Джуров, като авторитет и силен в партията. Малко по-късно Живков разбира за тази завера.

- Живков имаше ли ресурс, ако се заинати да изчисти неудобните в страната и да удържи режима?

- Имаше такъв ресурс, но максимум можеше да изкара още една година на власт. Истината е, че до 10-и ноември той владееше положението в страната. Джуров въпреки някои несъгласия с него нямаше да тръгне срещу другаря си. МВР му бе вярно, включително и ДС.

- Съществуват ли договорки между Живков и приемниците му – да се оттегли с мир, а те да го запазят от съд и репресии, поставял ли е условия?


- Не е поставял никакви условия, а истината е, че приемниците му и не са си мислили за такова нещо. Те просто бяха умрели от страх, говоря за кръга Луканов – Младенов. Лилов се появи по-късно. Години след промените Луканов и Младенов са ми казвали, че подозирали, че ДС ги разработва, че ни било дадено указание от Живков да ги ликвидираме.

- А разработвахте ли ги наистина?

- От 1988 г. вече знаехме, че Луканов тайно от Живков си осъществява контакти с хора на Горчабов. Общуваше с Виктор Терехов от тяхното посолство, с Шарапов редовно. Андрей си смяташе Русия за втора родина и не е страдал, че прави нещо против България, а американците също го приемаха. От друга страна, омразата им с Живков беше искрена и неподправена, въпреки, че Андрей беше дребна риба на този етап. Предполагам, че Петър Младенов е препоръчал Луканов на руснаците, убедил ги е, че им е нужен с интелекта и връзките си.

- Кой нареди ареста на Живков?

- Луканов, и го направи грубо, безсмислено грубо. Веднага след падането на Живков се взе решение за създаване на партийно-правителствена комисия за деформациите и извращенията в БКП. Луканов я оглави. От цялата страна започнаха да валят едни доноси и писма срещу Живков и обкръжението му. Пишеха всякакви и какви ли не простотии. Андрей използува тази обществена настройка. Мен пък ме направиха координатор на групата, която разследваше Живков, Балев, Мирчо Спасов и Иван Славков. 16 души прокурори и следователи се занимаваха с тях. Оказа се, че Балев и Живков са под домашен арест и един месец се чудят за какво да им повдигнат обвинения. В архивите на ДС също бяха започнали да търсят нещо срещу Живков, за да се хванат за него.- Какво откриха там?

- Нищо, даже се опитаха мене да ме репресират. Трима генерали от ЦК дойдоха в кабинета ми със заповед да им предам архива на Шести отдел. Единият беше Дичо Атанасов, Георги Минев и Георги Младенов. Търсеха за Живков, но искаха да разберат какво има при нас и за тях. Опъвах се, но след разправи ми подписаха документ и го взеха. Семерджиев беше току що станал министър и аз му написах докладна, че съм предал част от архива на трима генерали, но съм разбрал, че са го занесли в ЦК на БКП в партийния дом. Мотивирах се че има опасност от изтичане на информация и разшифроване на източници, затова настоях да ми бъде разрешено да си прибера материалите, а на комисията да им изготвим справка за исканите от тях данни.

Смерджиев резолира с „Да” искането ми и една събота, в неработен ден с двама оперативни работници отидохме в партийния дом на „Дондуков”. Влезнахме в ЦК. Стигнах до Централната ревизионна комисия. Отидох при зам.-председателя бай Асен Маринчевски и му обясних, че спешно трябва да си приберем архива, защото министърът е разпоредил. Качихме чувалите на гръб, натоварихме си ги в жигулката и ги върнахме в службата. И това стана пред въоръжена охрана на УБО. На следващия ден се усетиха какво е се е случило и дойдоха да си ги искат, но им показах решението на Семерджиев.

- Крият ли нещо архивите на ДС за Живков и семейството му?


- И аз съм търсил, но нищо не излезе. Те го арестуваха на на 18 януари, на 19 февруари аз изготвих първия план за разследване на Живков. Разследвахме го в три направления – за икономическата катастрофа, за външния дълг и за възродителния процес. Започнахме да правим всякакви проверки, но нищо не се откри . Тогава новата власт се интересуваше от много неща, като се почне от това дали е бил агент на Гешев до документацията на УБО. Например, кой е разрешавал покупката на тези прословути мазди, които си взеха другарите от Политбюро и разни други? Сергей Станишев още кара маздата на баща си от 1986 г. По линия на Кореком ги внесоха и струваха 8 хил. лева.

С прокурори и следователи съм правил претърсвания в жилищата на Живкови. Но и там нищо не открихме. Попаднахме на една кутийка от кована мед, ритуално поставена на резбована масичка. Като я отворихме намерихме само визитни картички. На тях пишеше: „Тодор Живков – София” и един посочен телефон. Падна голям смях, но наистина на неговата визитка няма нужда от титли и пояснения. Открихме и много документи, всичко е събирал старателно. Имаше много фактури за строежа на двете вили на Жени и Владимир на „Секвоя”, за бетон, за желязо. Строял е и си е плащал. Ровейки обаче във вещите му открихме едно странно картонче с неизвестни цифри, а върху тях изписано „Швейцарска конфедерация”. Тогава си казахме: „Ето, спипахме му сметките в чужбина”. Почнаха едни проверки. Съсипахме посолството в Швейцария с ангажименти, включи се резидентурната ни група във Франция. Изровихме всичко, получихме информация от ГДР. Но номер на сметка не се намери. Накрая се оказа, че Живков бил в Швейцария на държавно посещение и му подарили часовник. И това била гаранционната карта.

- Имаше ли на името на фамилията изнесени суми в чужди банки?


- Изключено. По това време слушахме и разработвахме Славков, Жени, други от семейството и знам как са вървяла нещата. Славков нямаше пари за издръжката на малкия Тошко. Лично Самаранч, а не МОК поемаше разноските му за обучение. Плюс това Живков беше много стиснат и пресметлив. Водеше си до стотинка разчетите и не пилееше пари. Преди да го свалят беше установил големи харчове в семейния бюджет. Имаше сметка в хотел „Рила” за доставка на храна и напитки по домовете на членовете на Политбюра. И един ден ген. Кашев му казва, че този месец е изпил 11 бутилки уиски и 7 с водка. Показал му сметката. Тато реагирал остро, ядосал се, защото се досещал кой ги е изпил. Тогава разпореди да се открият отделни партиди на сина му Владимир и на Жени, а Славков въобще нямаше право на такова удоволствие. Живков не обичаше да се харчат пари. Джибров от протокола ми е казвал, как не е искал да се харчи за нови вратовръзки, ризи и разни аксесоари.

- В БКП бяха ли наясно със зараждащите се неформални движения, от ДС ли получаваха информация за дейността им?


- Пълна боза бяха неформалите, а партията сгреши тогава в отношенията си с тези хора. Тръгна да ги репресира, да ги ограничава. Така ги консолидира, а след 10-и им даде възможност да се правят на герои. Никакви герои не са. Трябва да е ясно, че сред тях най-активните бяха хора от самата БКП, нейни кадри, несъгласни с политиката на партията.

- Но членството в партията им е давало все пак някакъв имунитет?


- Няма такова нещо, какъв имунитет им е давало? Соня Бакиш, жената на председателя на Народното събрание и член на Политбюро Станко Тодоров , е изключиха от БКП заради участие в Русенския комитет. В главите на закостенелите комунисти се въртеше само, че контрареволюцията се задейства и те трябва да я спрат. И Милко Балев и Димитър Стоянов си вярваха, че това се случва, че ще ги изколят и ще ги избесят по стълбовете.

Продев също беше в тази група – изключен от партията, снет като главен редактор на „Култура”. Джеки Вагенщайн, концлагерист, партизанин, със смъртни присъди, комунист отвсякъде, открито афишираше неприязън към режима на Живков. Към тях се числеше и безпартийният Хайтов. Копринка Червенкова три пъти я изключваха от партията. Искра Панова, жената на Чавдар Кюранов, активен борец, била е сътрудник на ЦК на РМС, на ония великите петима от РМС. За 70-годишнината й Държавният съвет я награждава с орден „Георги Димитров”, а тя не отива, защото по същото време в Градския комитет на партията има събрание за изключването й заради дисидентски прояви.

- Кои според вас бяха автентичните десиденти в България?


- На първо място слагам тези, които искаха да реформират партията отвътре, да я променят. Тук е мястото и на Жельо и Блага Димитрова, бяха сериозни идейни противници на властта, но Илия Минев беше най-автентичен антикомунист.

- В ДС имаше ли наченки на десидентско мислене, или сляпо изпълняваха разпореждания?


- Имаше и не бяха изключение. Беше им писнало от схоластиците в партията, в системата. Няма да забравя случай с колегата от Шесто Чавдар Тепешанов. Отговаряше за творческите съюзи, самият той – архитект, творец. Един ден си говорим нещо в кабинета му и влиза началникът на Първи отдел Янкулов и подканва Чавдар, че има да върши работа. После се появи втори път. Тогава Чавдар ми обясни, че го карали да пише справка срещу Блага Димитрова. Предлагали я за званието „Народен деятел на културата” за 24 май, но от партията се обадили да се напише срещу нея и да не се допусне да получи званието. Накрая Янкулов влезна трети път и раздразнено каза: „Тепешанов, ще те накажа!” Тогава Чавдар се обърна невъзмутимо към него и му отговори: „Др. Началник, след 50 г. във всяка българска енциклопедия ще пише за Блага Димитрова, а в нито една няма да пише за Иван Янкулов и Чавдар Тепешанов”. И това става 3 г. преди падането на Живков.

- Кой внушаваше на Живков провеждането на репресии срещу десидентите, кой нареди боя пред „Кристал” на 3 ноември?


- Ясни бяха двете тенденции в обществото – едната искаше промяна на режима, граждански права и свободи, а другата - продължаваше да бъде сектантски настроена. Типичен пример беше Димитър Стоянов, а и наследникът му Георги Танев, въпреки, че беше много по-млад. Що се отнася до арестите на десидентите и конфликта пред „Кристал”, Георги Танев, който тогава беше министър на МВР нямаше голяма вина. Нарежданията вървяха по партийна линия. ЦК разпореждаше на градския комитет на партията в София и от там прехвърляха задачи на МВР. Боят пред „Кристал” е измислен. Сашо Каракачанов отнесе един шамар зад врата, а Деян Кюранов отказваше да се качи в автобус, който да ги закара в Южен парк да си протестират. Тогава Деян легна на улицата и полицаите го натовариха като прасе, естествено, че и малко са го поритали.

Тренчев, Босия и Фори Светулката бяха най-задържаните хора – арестуват ги, пускат ги. Все пак съблюдаваха закона и тогава. Но повтарям, натискът беше основно по линия на ЦК на БКП. Там се притесняваха за местата си, за сладкия живот, за привилегиите си за бъдещето на децата си, това е простото обяснения.

Например Пламен Живков, синът на Живко Живков беше секретар на Ленински район по идеологията, млад мъж, но точно той ги привикваше интелектуалците, плашеше ги с ДС. От БКП последните години ни бяха подлудили заради неформалите.

- Живков страхуваше ли се от неформалните движения?

- Живков беше наясно с нещата, той имаше усещане за собствената си значимост. Какво ще го притесни Жельо. Та Жельо беше на заплата в Комитета за култура и в същата секция беше и внучката му Жени Живкова. Значи главният десидент на държавата и внучката на сатрапа Живков работеха на едно място.

И Блага и Жельо, и Петко Симеонов, и Тренчев, и Босия, и Светулката имаха порив, но не можаха да реализират идеите и вижданията си, защото са фантазьори хора, те не са реални, а виртуални. Тяхната борба никога нямаше да се увенчае самостоятелно с успех. Трябваше да се създаде комплекс от условия, за да стане промяната. Те са само бели лястовици, които съпътстваха промяната, вървяха покрай нея.

Много след 10-и ноември съм имал интересни разговори със Стефан Продев. Тогава вече издавах в. „Дума”, а той ми каза пред цялата редакция: „Др. Иванов, много сме ви благодарни, запазихте вестника, имаме хляб, можем да си упражняваме професията, но аз вас никога няма да ви приема. Вие сте ченге, чудя се човек като вас, как може да е бил такъв подлец”. И такъв остана до смъртта си Стефан – работехме, уважавахме се, но когато опрат нещата до периода преди падането на Живков – отдръпваше се, ставаше особен.

- Имало ли е поръчки от БКП - ДС да създава контролирани от нея структури на десиденти?


- Не, такива задачи не сме получавали, но например един от агентите ни Христо Смоленов открито беше отишъл от другата страна. Колегата, който го ръководеше беше вдигнал ръце от него. Христо излезе от контрол. Отидох на разговор с него, а той ми казва: „Ама аз ви обичам всички момчета от службите, но елате при нас. Този сатрап трябва да го махнем, вашето място е при нас”.

Копринка Червенкова също ми е казвала, че се съмнява дали в ДС не сме си спретнали десидентска групичка, защото сме мислели сходно. Сега мога да кажа, че около 14-15% от участниците в тези неформални структури бяха свързани с ДС, но повечето от тях приемаха идеите на недоволните с режима и мислеха модерно. Въпреки това знаехме всичко какво става в тези среди, разполагахме с агентура, където имаше възможност - слушахме телефоните им, пускахме им външно наблюдение. Но трябва да е ясно едно - те не се криеха, не правеха конспирации. Самият Жельо, като неформален лидер, беше против конспирациите. Те търсеха гласност, публика, изява. Тренчев беше най-открит в това отношение.


С настоящия премиер Бойко Борисов и приятелката му Цветелина

- Защо малко след падането на Живков ДС се оказа лошото момче на МВР и БКП , а Лилов хвърли върху вас вината за всички извращения в държавата?

- Станахме жертва на подлостта на новия елит. Думите на Лилов бяха посрещнати с протестни викове и някои колеги се отнесоха доста грубо към него. После пък Петър Младенов дойде в салончето на Шесто управление в сградата на МВР на 26 ноември 1989 г. и каза: „Днес ви разпускам”. Тогава един колега юрист му опонира : „Др. Младенов, вие не можете да ни разпускате, защото сте председател на Държавния съвет, а управлението е създадено с решение на МС, правителството да издаде решение”. Младенов обаче беше категоричен: „Разпускам ви”. Тогава се чуха освирквания и подвиквания „педераст”. Но истината е, че елитът на партията имаше нужда да снеме от себе си отговорността за всичко и да я прехвърли на някой друг. Ние се оказахме най-удобните.

Преди да го убият Андрей Луканов ми казва: „Митко, прощавай! Простете ни, но това е положението. Извършихме го съвсем съзнателно, аз и Петър Младенов. Сигурен съм, че можеш да ме разбереш – сатанизирахме ви, за да спасим партията. Сложихме Семерджиев за министър, защото той е войн и ще изпълни всяка задача, но ние с Петър го решихме това съсипване”.

- Получи се обаче странен парадокс - ДС се разпадна само за два дни, но вече 20 г. не излиза от живота на държавата. Няма скандал и престъпление, в което да не прозират лица от тези структури?


- Такава система просто не може да се разпадне, защото спойките вътре са идейно-нравствени. Истината е, че ДС не прави скандали. Те са специалитет на политиците, те използват досиетата, разработки, справки, агенти. Сигурен съм, че единици са хората от ДС, които са пуснали на черния пазар документи от службите.

 Ще ви дам конкретен пример. По времето на Иван Костов бях най-репресиран, а Муравей Радев ми правеше през ден проверки. Тогава ми поднесоха една справка с оперативни материали на името на Йордан Соколов, председателя на парламента. Пълно агентурно досие – агент Момата, рапорт от него, как е вербуван, какво е казал след това и т.н. Показа ми ги Тошо Тошев, щеше да ги публикува. Погледнах ги и му казвам: „Тошо, това е чист фалшификат бе братко” Той изстина, пита ме поне не се ли колебая. А всичко беше изфабрикувано перфектно. Според това менте Соколов е вербуван от ген. Боян Велинов, а този човек го познавам, 10 г. съм работил с него. Но имаше много несъответствия. Показах само подписа на Велинов на една дама и вече бях на 100% сигурен, че е подправен. Соколов не ми е приятен, но истината е друго нещо и така спрях този компромат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Veshter
Леле каква сте света вода ненапита. . . Нарраво да се просълзи човек от умиление. . .
E drygaru Ivanov, nishto novo ne si naychil i nishto . o ne si zabravil. MANIPYLATOR, tova si ti!
търсещ
Абстрахирам се от противоречивата личност на Димитров, но историята трябва да се пази и събира. Истината е, че ние не познаваме събитията от миналато ни, а това ни обрича на обезличаване.
РАДО
Гестапото както го е кръстил Раидовски нищо ново не казва а само прибавя нови лъжи. Аз донякъде съм свидетел на всичките промени и на хората които взеха участие. В НДЗПЧ 90 процента внедрени доносници, в Екогласност също, в Подкрепа тоже дори партията правеше подкрепа в ХФК сега Соффаррма преди 10 ноември. Първите секретари на СДС Вяра Николова съпруга на Нансен Бехар а после станала половинка Петър-Емил Митев, Георги Лунд човека които пише репортажите от Баиконур за Георги Иванов, Георги Бакалов полковник от ВВС и може би 3-4 процента попаднали случаино в СДС. Всичко друго ченгета под прикритие или без прикритие.
връсник
Прочетох неща, които не съм среща никъде. В общи линии знам събитията, но детайлите, скритите за хората отношения и страсти, сега са по-ценни за да оценим станалото преди 20 години. Тогава съм бил само на 3 години. Имаме нужда от нов прочит на тази история.
РАДО
Гестапото както го е кръстил Раидовски нищо ново не казва а само прибавя нови лъжи. Аз донякъде съм свидетел на всичките промени и на хората които взеха участие. В НДЗПЧ 90 процента внедрени доносници, в Екогласност също, в Подкрепа тоже дори партията правеше подкрепа в ХФК сега Соффаррма преди 10 ноември. Първите секретари на СДС Вяра Николова съпруга на Нансен Бехар а после станала половинка Петър-Емил Митев, Георги Лунд човека които пише репортажите от Баиконур за Георги Иванов, Георги Бакалов полковник от ВВС и може би 3-4 процента попаднали случаино в СДС. Всичко друго ченгета под прикритие или без прикритие.
НАДо
Плюс това, бъдете сигурни, че днешните просташки изцепки в данс са даже високо ниво на кОлтурни взаимоотношения!!?В сравнение с малоумния цървулски интригантски цървуларник дс!!?И днес такива тогавашни лигави влечуги като този, се изязяват като видите ли някаква класа, интелигенция, общественици, че и буржоа!?!?Появяването им изобщо по медии, трябва категорично да ви говори за какво става дума??!Това просто е ЯРКО ДОКАЗАТЕЛСТВО!!!?
ДС никога не е била българска служба, а само отдел на КГБ в България. Форумци, прочетете книгите на Люба Манолова и Христо Христов. Там ще намерите достатъчно документи и факти за ограбването на България от ДС. "Куфарчетата" е само една метафора! Един откъс: "Полковник Лилов признава, че Юрий Андропов имал свои структури във всяко поделение на системата на МВР, това били така наречените му съветници, и посланикът, в съответното чуждо посолство /в случая съветското - бел. Л. М. /, който посланик винаги бил един от представителите в пенсия от КГБ!" (Л. Манолова) И още: "След време, - след уволнението от СО "МАТ" на Б. Б. -Бец, той си спретва своя идентична фирма (чуждестранна), като натъпква в нея отбор служители от Държавна сигурност и следствието: ген. М. Михайлов, подп. С. Спасов, полк. Андрей Русинов, Тома Илчев, следователят от Главно следствено Тончо Тончев. . . " (Л. М. )
Тема за размисъл : При постъпването им в ДС, Ахмед Доган, Юнал Лютви и мн. др. (тогава с български имена) са полагали клетва "за верност до смърт на НР България", а днес те открито и с всички сили се опитват да превърнат Р България в "турски вилает" по нареждане на Ердоган и неговите служби. Дали това е само лицемерие, хипокризия или истинско предателство?
България е в ЕС и НАТО, но повече в ЕС и колкото да им тъжно на "другарите", тя все повече е част от един екип и трябва да се приспособи. "Случая Гамизов" показва слугинския манталитет на бившите от ДС, научени да лижат задниците на нисши офицери от КГБ. Директорът на ДАНС трябва да работи с директора на БНД, МИ-6, СДЕЦЕ, ЦРУ и др. , а не с пионки като Гамизов, а ръководителите на МВР директно със шефовете на съответните европейски служби и ФБР. За това са необходими нови кадри, но и нови РЪКОВОДИТЕЛИ. Иначе турските служби ни чакат на завоя!
Oт шопа
Форумци, прочетете книгите на Люба Манолова и Христо Христов. Там ще намерите достатъчно документи и факти за ограбването на България от ДС. "Куфарчетата" е само една метафора! Един откъс: "Полковник Лилов признава, че Юрий Андропов имал свои структури във всяко поделение на системата на МВР, това били така наречените му съветници, и посланикът, в съответното чуждо посолство /в случая съветското - бел. Л. М. /, който посланик винаги бил един от представителите в пенсия от КГБ!" (Л. М. ) И още: "След време, - след уволнението от СО "МАТ" на Б. Б. -Бец, той си спретва своя идентична фирма (чуждестранна), като натъпква в нея отбор служители от Държавна сигурност и следствието: ген. М. Михайлов, подп. С. Спасов, полк. Андрей Русинов, Тома Илчев, следователят от Главно следствено Тончо Тончев. . . " (Л. М. )
vesela
Пише се дисидент, а не десидент. Пише се също Чаушеску и Хонекер. Внимавайте при набирането на текстовете!
Тато
Да ясно е всичко, чегетата бяха по-напред с материала и си гепиха държавата. Опозицията ни беше гола вода и затова не успяха да създадат истинска държава за народа, а постигнахме капитализъм за децата на елита от БКП-БСП. Инак интервюто е четивно и добре пасва на 20-годишнината, но това е друга работа.
водач на МПС
Абе какво да коментираме. . . Днешен демократ та дрънка, а къщата му преди 10 ноември я пазеха двама милиционери в будка!Сещате ли се?Потенциално едва ли не за всеки би могло да се отнася.
Фред Астор
Не е зле д-р Димитър Иванов да оповести адреса си. Той йма много почитатели, някой искат да го обладаят . уално, други искат да го доближат на еди юмрук разтояние. Аз лично бих му го давал от задника в устата.
чичо от село
Най-ми хареса онази част с Продев - той е истински демократ, щом никога не е забравил мерзавеца от Шесто.
Фред Астор
Не е зле д-р Димитър Иванов да оповести адреса си. Той йма много почитатели, някой искат да го обладаят . уално, други искат да го доближат на един юмрук разтояние. Аз лично бих му го давал от задника в устата.
водач на МПС
Всичко това е излязло на бял свят благодарение на журналиста Григор Лилов. В книгите си той описва кое как се е случило. . . Кой как се е школувал и най-вече КЪДЕ!Само като вметка -в Интерпред. . . А след това нагоре!Много нагоре!Радо и Тато могат само да си мечтаят за такова нещо. . .
Oт шопа
Принципът на нашите комуняги и ченгета беше: "мойто си е мое, а твоето е наше". Така всичко открито отиваше в техните тайни трезори. Навремето Ванга посочи на близките си местност, в която се намират важни за човечеството паметници. Людмила узна и веднага спец. частите на ДС блокираха мястото и започнаха разкопки с багери, екскаватори и цялата разположима на армията техника. Какво намериха никой не узна, но след това "грижовните другари" заляха мястото с бетон. Питам се, откога му е колекцията на "Черепа" Божков. Басирам се, че е създадена преди 1989 г. И кой знае още колко съкровища се крият в къщите на комунистическите династии. Всъщност сега археолозите "преоткриват" това, което бе открито и ограбено през "тошово" време. Не е ли странно, че прочутите златни БГ съкровища са открити преди 1944 г. и то от случайни селяни.
НАДо
Къде може да се чете Григор Лилов?
съгласна съм с нещо важно,
което казва Д. Иванов - че в България никога не е имало дисиденти и че опитът да се създадат се оказа провален. . . особено изключително слабата и незначителна личност Ж. Желев. Заради страха на 1000-1500 души от партийния апарат да не загубят привилегиите си и най-вече на 2ма - А. Луканов и П. Младенов - се съсипа тотално българската държава без да се направи нищо стойностно. . . много, много жалко и тъжно. . . в 21 век България се оказа най-изостаналата държава в Европа и от последните в света. Тава е положението, хора.
.dru
Пред червеите всички сме равни! Е, по-дебелите са за предпочитане. . .
НАДо
Съгласна, съгласен съм, че тези, които ни изтъпаниха на преден план не са никакви дисиденти!!?НО мазното ченге пак манипулира и с това - ВИНАГИ Е ИМАЛО БОРЦИ ЗА ИСТИНА И СВОБОДА!!!Обаче са били жертви веднага на зловещи разработки и или са ликвидирани физически, или психически, или даже морално, чрез организирано проваляне за обществото!?Т. нар. създаване на зависимости!?Една голяма част от българите с криминални досиета са с организирано изфабрикуване на такива??!Тези неща са от най-трудно доказуемите естествено!!?И този, който ги е организирал, днес се гаври и надсмива над хората по всичките им медии!!?Тези изроди даже са работили и с малките деца на прогресивните и свободолюбивите!!!Тепърва трябва хората да преодолеят страха и срама и да започнат да говорят!!!?Всичко сатанинско е правено!!!Има и педофили убийци всред тази гнус!!!
Митко,
1. Правилно казваш че Живков е паднал след психологически преврат с принуда с една малка особеност НО много важна; 2. ЙОРДАН ЙОТОВ в три последователни броя на в-к Труд през 2003г. , е дал интервю. В него той много добре е описал механизма на ПРЕВРАТА както и от коя канцелария тръгнал. . . ?; 2. Що се касае за посочените дисиденти от теб Жельо, Блага и Илия Минев то автентичен е само последният-Илия минев. Другите двама-НЕ; 3. ПРОФЕСИОНАЛИТЕ винаги трябва да са ниво; 007!
12
мда. . . докато не изпукат, НЯМА да се махнат-ни от телевизия, ни от радио, ни от вестници, ни от електронните медии!раковите клетки са, за да бъдат. ужасното е, че те се и множат. И правят това , което са правили винаги-е'б'а'в'а'т народа, сеят заразата в територията. . . и намя лек и няма лек нашир и длъж. Ехоооооооо. . . ехоооооооо
cogito ergo sum
А сега де!Само погледнал досието на Йордан Соколов и веднага разбрал. Не било истинско. Инак всичко си му било както го изисква службата. А, една лелка също го уверила за подписа. Разбира се това НЕ е истинското досие на Й. Соколов. Но ако това не е истинското досие на Й. Соколов, тогава за какво беше всичко това? Или обратното. Баси кашата.
0 0 7
Към НАДо, драга , драги, , Българина отдавна се е свил в черупката си и никакви призиви за съпротива не могат да го извадят оттам, Ето например Вас също Ви е страх, та човек не може да разбере от кой пол сте?Що се отнася до, , новите едри капиталисти, , то те са обречени;Ченгеломафиотскаталазарджишкосимеоновска структура не е научена да ПРОИЗВЕЖДА;А без производство, няма натрупване, Бизнеса за тези е както знаете :Горива, контрабанда, алкохол, цигари, наркотици, проституция, пране на пари чрез строителството, тотален контрол върху хранителната промишленост(описах Ви България, нали?)Малкото промишлени предприятия са обречени на доизживяване, , тъй като няма попълнение от нови обучени работници, тъй като Ченгелската мафия, като всяка мафия, търси само бързи и сигурни печалби, тя НИКОГА няма да инвестира в работници, оттам нейните предприятия са обречени, Следва продажба за скрап и т, н, ОСТАВА ни още малко да почакаме господа
1930,

Основен принцип в кримналистиката е"Кой е заинтересован?". А сега някой, който е" по- навътре" в нещата, може ли да отговори, кой е заинтересован България не само да е толкова ненормална държава, но и все повече да се отдалечава от нормалността.

0 + 0 - !
ТАКА Е, 007!
в това е и българската трагедия, съгласна съм с теб. от 20 години съвсем умишлено се разрушава, това което имахме, обаче ПРОИЗВОДСТВОТО в смисъл на продукция и пр. въобще не е приоритет и на сегашното правителство. . .
Това ченге, ръководило навремето важен отдел на ДС, би могло да разкрие една от “мистериите“ на ДС. Защо ДС да раздаде огромни суми на бившите спортисти по време на “прехода“ и така да създаде класата на “мутрите“ ? Явна тайна беше, че всички спортисти бяха на заплата в ДС, МВР и МНО, имаха чинове, но това в никакъв случай не издигаше тяхното “интелектуално и бизнесменско ниво“, особено на тези от “борческите “ дисциплини.
Това ченге, ръководило навремето важен отдел на ДС, би могло да разкрие една от “мистериите на прехода“. Защо ДС раздаде огромни суми на бившите спортисти и така да създаде класата на “мутрите“ ? Явна тайна беше, че всички спортисти бяха на заплата в ДС, МВР и МНО, имаха чинове, но това в никакъв случай не издигаше тяхното “интелектуално ниво“, особено на тези от “борческите “ дисциплини и не оправдаваше превръщането им в “дебеловрати бизнесмени“.
Тъпанар
Чета статията и коментарите и си мисля: Добре де, ясно е, че при комунизма човекът живееше по-добре от магарето, а оправният човек - по-добре от шемета. Ясно, че и при демокрацията (олигархията) пак е така. Не ми става ясно обаче, защо някои хора са вярвали, че като падне комунизмът, човекът ще почне да тегли каруцата, а магарето да се вози. И виждайки, че става обратното, решават, че зловещата Държавна Сигурност все още е на власт.
НАДо
wc7, не видя ли, че "съгласна" в случая е ник, бе селски шпионо!?!Ква да е дръжава и шпионите й изтрещели?!?
Тоя гнус в нормална държава нямаше да има възможност да си покаже мордата през прозореца. У нас раздава интервюта и е на почит.
иманяр
Toва гнусно ченге, шеф на политическата полиция на Живков, във всяка норнмална държава щеше да е в затвора. А у нас е милионер и "колекционер на антично изкуство" - макар че за такова "колекционерство" селските иманяри отиват в затвора.
Салат Ракийкин
Глупости на търкалета- Живков падна , защото така е било решено от Москва!
mitio abvera
e, e, frog izlagate se. toia mnogo pochnaha da go publikuvt, da razkazva za 10-ti. pomislete ili vie ste stignali do negovata hranilka/ruski pari/. . . ne gledai tapo bulgarino!
коронен номер
докато търсели да спипат личните сметки на Тато си, изтървали дирите на 2 млрд златен резерв на родината България.
Veshter
. . . и 10 милиарда от външнотърговските дружества, да не забравяме!
Мохито
В България може би трябваше да бъде направен истински преврат, а не безкръвен, за да бъдат ликвидирани мафиоти като този изрод, дето дава интервюто. Иначе Луканов бе истински Кръстник и свърши точно като дон Вито.
От шопа
Срам и позор! Цяла Европа, целият свят празнува рухването на берлинската стена и т. н. комунизъм, а у нас няколко дегенирали и склерозирали кумуняги, ченгета и дори журналисти се опитват да реабилитират глупака Тошо Живков. Съвсем забравиха, че той продаде на “братушките“ българското злато събирано от времето на Фердинанд и Борис и покрай т. н. “националните катастрофи“. След това докара два пъти България до национален фалит и предложи да я превърне в 16-та съветска република, за да си спаси кожата. Девиза на бай Тошо беше: “Нека така да погледаме, да видиме, така ще се поснижиме да мине тая буря, пък след това ще видим какво ще правим. " Ще се разплача! Време е да провъзгласим "новия светец" Св. Тошо. Тошо Живков беше един необразован, нагъл простак и национален предател. Следващите поред за реабилитация са Брежнев, Хонекер, Чаушеску, Хусак, ако не ви е срам !
ЖИВКОВ -МАНГАЛЧЕ !!
Е , СЕГА КАКВО ? ТА ТОЙ СИ Е БИЛ ЧИСТ МАНГО НАПИСАХА КНИГА ЗА ГЕНЕАЛОГИЯТА МУ ПРОФЕСОРА НЕ ЛЪЖЕ !! СЕГА РАЗБИРАМ ЗАЩО ГИ ПСУВАХ КАТО ЛУД ТИЯ ШМЕКЕРИ ОКОЛО НЕГО МАНГАЛСКА РАБОТА ! АКАДЕМИЦИ , СИМПОЗИУМИ , АПАРТАМЕНТИ , УБО , 1 МИЛИОН ПЕДАЛИ ОКОЛО НЕГО , А ТОЙ , КАКТО В ОНЯ ВИЦ , ИСКАЛ ДА КАРА КАРУЦАТА С ХЛЯБА !! КРЪВЧИЦА , БЕ , БРАТЯ БЪЛГАРИ !! СРАМ , СРАМ , ПРЕД ЗАХАРИ СТОЯНОВ , ЧЕ МУ КУПИХ И 3 ТОМА ! А БЕ ТОДАРЕ , ОТИ НЕ ДОЙДЕ ДА КАЖЕШ - : " ДР. ЧЕРВЕНКОВ, АЗ СЪМ БЪЛГАРИН , АМА ПОВЕЧЕ ЦИГАНИН " !!МУЗИКАНТ ДА ТЕ БЯХМЕ НАПРАВИЛИ , ТА СЕГА , ЖЕНИТО , УНУКАТА ДЕ , НАЛИ РАЗБИРАШ , , , , , , , , , , , ЧУПКИ В КРЪСТА , ДАЙРЕТА , , , , , , , , , , , А НЕ МОДА , И ТО МАНГАЛСКА !! ПА ДА ТИ ДИГНА 1 ЦИГАНСКИ ТАБОР У ЦЕНТЪРО НА СОФИЯ !!! ПА ТУРИСТИ , , , , , , , ДА ВИДЯТ , , , , , ДИКТАТОР _ ЦИРКАДЖИЯ !! ЗДРАВЕЙТЕ ДРУГАРИ, НАЧИ !!
НАХУЙНИК ОТ ПРАВЕЦ
А дядо му , Зафирко , от махалата , след апр. въстание , бил горд , че турците му дали да разнася ПО СЕЛАТА главата на БЕНКОВСКИ !! МАНГАЛСКИ МАНТАЛИТЕТ !! ИВАНЧО СЛАВКОВ ЦИГАНСКИ ЗЕТ !! хем има рима , хем е вярно !! срам ме е , че баща ми ходеше на партийни събрания !! моля България за извинение от негово име !! Бог да го прости !! а вас , юдеи , никога !!
ЖЕНИТО- ГЬОБЕК- ХАНЪМ
женито , надито , батито -о-о-о-о-о- шукар бори кар мангел разбираш ?
Тоя гнус в нормална държава нямаше да има възможност да си покаже мордата през прозореца. У нас раздава интервюта и е на почит.
с метален ... да го ...
Гестапче, кой гьонсурат те направи милиционер, твойта мама. . . Каквато ни държавата - такива ни и милиционерите - пазванти, бликащи от интелект и ерудиция. Слуга си бил и слуга ще пукнеш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах