Сретен Йосич трябвало да убие Бойко Борисов, той се извини за ареста му

24

|

13172

|13.11.2009
Сретен Йосич трябвало да убие Бойко Борисов, той се извини за ареста му
Бойко Борисов
Снимка: Вяра Йовева

БСП платила на Сретен Йосич за убийство на Бойко Борисов преди изборите. Сензационното разкритие излиза във в. "Уикенд". Още през април Борисов призна, че знае за подобно нещо.


В същото време премиерът се извини на БСП, че е арестувал Йосич. Направи го заради призива на Антон Кутев, който от своя страна го призовал към това. Коя държава ще си прати премиера на разпит като гражданин в друга страна, както иска лицето Станишев, попита Борисов по повод призива на бившия премиер настоящият да даде показания в Белград.
Статии във вестници няма да коментирам; всяко издание и журналист носи отговорност за това, което пише, каза по БТВ премиерът Б. Борисов по повод разпространената информация, че среди от БСП платили за физическото му ликвидиране месец преди изборите на хора, близки до Сретен Йосич.

"Вчера лицето Кутев ме призова да се извиня заради ареста на лицето Сретен Йосич по молба на партньорски служби.
Извинявам се, че арестувах и екстрадирах лицето Йосич, член на кървава хърватска банда", каза дословно Борисов. Разбирам Йосич да беше избягал, да го бяхме изпуснали, щях да се извиня, продължи сериозно той. 4 чесеца след като станах секретар, го арестувахме, а по мое време и всички от хърватската банда бяха арестувани.

Преди две години дойде официален сигнал, че се готви такъв атентат срещу мен и факта, че преди изборите тази БСП-ДПС клика и вчера Кутев, не забравят това име, говори, че в България има такава неблагодарност. Един депутат и една партия не може да говорят такива неща. Коя страна ще си прати премиера на разпит като гражданин в друга страна, както иска лицето Станишев, попита накрая Борисов.

Още през април 2009 г. столичният кмет тогава и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов публично поиска пълно разсекретяване на материалите в службите за сигурност по слуая Сретен Йосич. Дни преди това председателят на временната парламентарна комисия, проучваща случая около безпрепятствения дългогогидеш престой на сръбския наркотрафикант у нас заяви, че Борисов няма никакви заслуги за ареста на Йосич и изнесе информация, че "Бойко взел парите", без самият да е сигурен кой Бойко и какви пари.
Повече няма да се занимавам с Бисеров, да извадят всички документи от службите на хартиен носител, които сега са в прокуратурата, и ще се види дали НСБОП ми е докладвала и изпълнявала моите резолюции, призова Бойко Борисов и припомни:

"Действително готвеше се бягство. От затвора ми се обадиха наши агенти да ни предупредят, че са го изкарали вече в изолатора. Но по този начин те ме изкарват и дават възможност на Йосич да знае, че лично съм участвал и съм препятствал всички тези възможности – да избяга, или да се отърве от правосъдие. С една дума – правят си алиби, ако един се случи нещо", каза Борисов, отново намеквайки за заговор на БСП и ДПС да го убият.

ПРИПОМНЯМЕ

Основният организатор на убийството на Иво Пуканич, собственик на хърватското списание "Национал", е бил балканския наркобос Сретен Йосич.
Неговият кум Слободан Джурович-Кардинал е предлагал 1.5 милиона евро за убийството.
Това пише списание "Национал", което публикува пълния текст от показанията на защитения свидетел по делото. Той директно обвинява Сретен Йосич, по-известен като Йоцо Амстердамеца, за убийството на Пуканич.
Според него Йосич е обещал 1.5 млн. евро за ликвидирането на Пуканич, а основният организатор на атентата е бил Слободан Джурич - Кардинал.

Припомняме, Иво Пуканич и директорът на маркетинга в списанието "Национал" Нико Франич бяха взривени в двора на редакцията на 23 октомври 2008 г. в центъра на хърватската столица Загреб.
От април тази година Сретен Йосич се намира в следствения арест на затвора в Белград.
"В директен разговор между мен, Кардинал, Роберт Матанич Джурович каза, че поръчител на убийството е Йоца Амстердам и че той ще даде 1.5 млн.евро след убийството и в зависимост от това как ще изпълним задачата всеки един от нас ще бъде награден от Йоца Амстердам", казва още защитеният свидетел.

Публикация от преди няколко месеца за пореден път обвързва името на Сертен Йосич с някои от големите убийства в България - става въпрос за Поли Пантев, Иван Тодоров - Доктора, Иван Стоянов и Косьо Самоковеца и дори убийството на бай Миле. До този момент обаче нищо не е доказано в български съд.
Самият той е бил шофьор на престъпната група, организирала покушението. Според хърватското издание свидетелят се е оттеглил непосредствено преди атентата поради спорове около възнаграждението и стари неуредени сметки с Роберт Матанич.
Според показанията Иво Пуканич е убит заради публикации и свидетелските показания за черногорската тютюнева мафия и това е обявено от Роберт Матанич. Експлозивът е бил изготвен от Желко Милованович и е предадена два дни предварително.
Според свидетеля в организирания атентат пряко са участвали Желко Милованович, братята Роберт и Лука Матанич, Амир Мафалани, Милен Кузманович и Боян Гудурич.

Всички заподозрени се намират в следствените затвори в Загреб и Белград освен Гудурич, който продължава да се укрива.
Според хърватското издание свидетелят се е оттеглил непосредствено преди атентата поради спорове около възнаграждението и стари неуредени сметки с Роберт Матанич.

Балканската тютюнева мафия заплашва живота на сръбския президент Борис Тадич, съобщи във вторник бившият съветник на черногорския премиер Мило Джуканович - Ратко Кнежевич, който в последния месец вече направи няколко скандални разкрития. В интервю за белградския в. "Блиц" днес Кнежевич заяви, че има сигурна информация, че президентът на Хърватия Степан Месич е предал на Тадич по време на енергийната среща в София през април материали за заплахите, до които се е стигнало при разследването на убийството на хърватския журналист и издател на седмичника "Национал" Иво Пуканич.

В края на април белградската полиция арестува криминалния бос Сретен Йосич във връзка с убийството. Месец по-късно защитен свидетел по делото обяви, че Йосич, наричан Йоца Амстердам, само е намерил изпълнителите на убийството, докато то е било поръчано от "балканския цигарен крал" Станко Суботич-Цане. Скоро след това за Цане беше издадена заповед за арест, както и започна финансово разследване.

Според Кнежевич в момента Черна гора и в частност Мило Джуканович и Цане са особено активни, тъй като властта в Белград и Загреб показват, че не искат да толерират бизнеса им и "да направят договор с тях". Това била и причината като посланик на Черна гора в Хърватия да бъде изпратен "гуруто" на Джуканович Горан-Сито Ракочевич, за да "очарова" хърватската изпълнителна власт и да я "откаже от разследването, което несъмнено води към Подгорица и Будва". По отношение на Сърбия пък черногорският президент бил готов да предложи дори отказ от признаването на Косово, "само да не ръчка неговата и на Цане мечка". "Сигурен съм, че кризисният щаб, който заседава във вилата на Суботич на о-в Свети Стефан или в кафене "Гранд" в Подгорица, обмисля как да предотврати евентуален разговор на Слободан Джурович Кардинал с хърватските или на Сретен Йосич със сръбските прокурори", допълни той. (За Кардинал преди време стана ясно, че освен че е участвал в подготвянето на убийството на Пуканич, е бил част от престъпната мрежа на Йосич за мокри поръчки, включително и на босове на българския подземен свят.)

Преди няколко дена в друго интервю, този път за черногорския в. "Вести", Кнежевич обвини Станко Суботич-Цане за девет убийства, както и открито заяви, че черногорският премиер и Цане са организаторите на тютюневата мафия, от която са спечелили милиарди долари. За връзката на черногорския премиер с мафията писа и изследователят на организираната престъпност Миша Глени, а италианските власти в Бари преди време започнаха разследване срещу държавника.

Скандалните разкрития около участието на премиера и вкарването на цялата държавна машина на Черна гора, а преди това и на Югославия (митници, полиция, инспекторати) в цигарената мафия се считат като основна версия за причината за убийството на журналиста Пуканич. Разкритията на "Национал" провокираха съдебно разследване в Италия, в което Пуканич даде показания като свидетел.

Цигарената мафия се свързва и с друго ключово убийство в бивша Югославия. Една от непотвърдените версии за разстрела срещу сръбския премиер Зоран Джинджич през 2003 г. е именно, че то е поръчано от мафията, след като премиерът отказва да подпише указ за създаването на фабрика на "Бритиш американ тобако" в тогавашната Сърбия и Черна гора и да забрани вноса на марки цигари на други производители. Според медийни публикации до 2003 г. Джинджич е толкова близък със Суботич, колкото и Мило Джуканович.

Около разследването срещу Сретен Йосич непрекъснато излизат разкрития за показни убийства. В началото на май сръбските медии цитираха източници от прокуратурата и следствието в Белград, според които криминалният бос има връзка с убийствата на шефове на българската мафия, като застреляния в Аруба Поли Пантев, Иван Тодоров-Доктора и ликвидирания в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца.

БЪЛГАРСКА ВРЪЗКА

Поредната българска врьзка откриха полицаите в Сърбия по разследването на взрива на хърватския журналист Иво Пуканич. Ченгетата са установили, че приятелката на арестувания за убийството Желко Милованович се е придвижвала из улиците на Белград с луксозна кола с българска регистрация. По време на обиските в дома на Сретен Йосич в Дедине ченгетата откриха джип „Гранд Чероки“ също с наша регистрация, за който се предполагаше, че му е даден от бизнесмена Христо Ковачки. Двамата имаха общ бизнес преди време, но разтуриха отношенията си след неизпълнено обещание Йоца Амстердам да бъде вкаран в схемите с приватизацията на топлофикационни дружества в България.

Сегашното разследване на убийството на Пуканич стигна до всички участници в организацията и изпълнението на поръчката. Йосич е в ареста като заподозрян за поръчител. Милованович беше арестуван при спецоперация. Подозрението е, че лично той е поставил взрива под колата на Пуканич. Негов основен съучастник е Слободан Джурович, който пък се смята за финансиста на Йосич. В атентата са замесени още братята Лука и Робърт Матанич, Миленко Кузманович (смятан е за „бомбаджията“ на Йосич), Амир Мафални и Боян Гудурич.

„Все още не е ясна самоличността на мистериозната блондинка, която посещаваше Милованович с българска кола. При всички положения този факт е от изключителна важност, защото всички останали, замесени в атентата срещу Пуканич, имат връзки с българския престъпен свят“, подчертават от сръбското разследване.

Преди да бъде арестуван, Милованович е бил издирван от хърватската, сръбската и босненската полиция. За неговото задържане е имало издадена заповед от Интерпол. Ченгетата, които нахлули в имота му, били изключително впечатлени от реда, който царял в жилището. За Милованович се знае още, че е развивал деен бизнес в България.В момента се извършва промяна на криминалната карта на Балканите, създава се нов балкански криминален ред. Мотивът за убийството на Пуканич според Маргетич е фактът, че той беше един от ключовите свидетели при разследването на контрабандата на цигари, водено от италианската прокуратура. Пуканич и Франич загинаха при бомбения атентат на 23 октомври в двора на редакцията на изданието в центъра на Загреб. Разследващите органи в Загреб смятат, че поръчителят на убийството на Пуканич е платил над 150 000 евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Сергей Станишев
Я ми кажете сега, ама честно, има ли някой който да даде поне 1 лев за убийството на мойто Кути?! Защото сме (хомо)социалисти!
Сергей Станишев
Я ми кажете сега, ама честно, има ли някой който да даде поне 1 лев за убийството на мойто Кути?! Защото сме (хомо)социалисти!
ИОЖИ
ама кутев искаше да се извини и за още работи, защо ги прескача?за богатството на цветелина, за пашата . . . . . , да кара по ред!
мунчо
Е Байновите и нито дума за дядо му - убит от комунистите - А?
НАДо
Още едно потвърждение на тезата - в бкпстан огромната част изобщо от престъпността е режисирана и създавана от бкп-дс-бсп-дпс-кгб за дестабилизация на Държава и Народ!!?Днес тези вече са в съюз и със западните си партньори в стремеж за налагане на световни манипулации!!?Това са изродите жадни за власт на всяка цена!!!?Положително за българите е, че тук те са на показ и могат да бъдат все още намерени!!!?
Мильо Лудия
Бей, Кутев, ми ся? Вие наистина приличате на "mister Clean" от Апокалипсис сега на Копола. Нали го помниш - малкото негърче от Бруклин дето стоеше подплашено в катера и переше с картечницата безразборно във всички посоки. Дали не това е имал предвид Буш?
НАДо
НАРОДА, ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИМ ТАЗИ БАНДА И ДА ИСКАМЕ ОТГОВОРНОСТ!!!?
Тлъст червен гарван
Мършоядите от БСП реват за мъст, защото зловонието, което излъчва тази подземна бандитска партия, вече така ги задушава, че търсят излаз на горния свят - при хората.
ПОВРЪЩА МИ СЕ
и от 'новината', и от участниците в 'събитията' и от целия отвратителен сценарий , който трябва да се изпълнява, а всички ние да участваме: без да ни питат, да ни тормозят, да ни ограбват, да ни се подиграват, и въобще да се гаврят с нас. . . .
Салат Ракийкин
Такова разложение и такава паника в Партията-холдинг НИКОЙ НЕ Е И ОЧАКВАЛ. . . Тези типове са в дълбока психоза от проверките , ревизиите и разследванията. . . Изглежда онова КОЕТО СА "НАТВОРИЛИ" Е МНОГО СТРАШНО.
Безпристрастен
Не знам кой на кого и за какво е трябвало да се извинява. Но мисля, че е време Николай Бареков да се извини на всички зрители на БТВ, че толкова нескопосано и елементарно ни манипулира всяка сутрин. Когато ББ не намира повод да каже нещо, на бареков изведнъж ей така му идва отвътре да му звънне и да му зададе "правилните" въпроси, които вероятно ББ му е поръчал предната вечер. И всичко това, изяждайки от времето на другите си събеседници. Чудя се кога ли някой от събеседниците му просто ще стане и ще си тръгне. Ама нали той си кане все такива, които са жадни за ефир (Яне Янев и ген. Атанасов например) и те не смеят да го направят, защото после ще трябва да му се молят. А също така предлагам на продуцентите на "Тази сутрин" да направят специална рубрика "Незададените въпроси към ББ" и там спокойно Бареков да си го пита каквото му е поръчано. Такава грозна манипулация се прави сутрин, че просто е обидно за всички. Явно Бареков се е самозабравил и не изпитва н
antikomunist
do nado i az sam na sa6toto mnenie. sad za vsi4ki 4erveni bokluci da takiva se i go dokazaha.
За Бюреков
Бюреков, Понеже четеш всички вестници, а и имаш пряка връзка за бързо реагиране, прочети и този вестник и поразсъждавай в ефир, а и докладвай където трябва. . . . < http://svejo. net/home/link_summary/458521-Boiko-Borisov-e-poruchval-ubiistva-toi-e-mafiot-tvurdi-srubskiq-vestnik-Kurir-Skandalno > Добрият журналист е добър, когато е опозиция иначе е просто подлога. . . . .
ПАШАТА
ПАК ЛИ БЕ????. . . . . . . . . . . .
Сергей Станишев
"На Баракудата" е мойто любимо предаване, защото: Горната челюст на Баракудата е двойна - вътрешна - с много едри зъби, наредени плътно един до друг и леко завъртяни спрямо оста на рибата, получава се нещо като чапраз. Втората, външна част е с над 100, ситни иглени зъба. Захапката е страшна - долната челюст влиза между горните две! Усещането е, че се срещаш с нещо изкопаемо - птеродактил, например! Яжте баракуда кат няма пари за боб!
БИВШ РЕВИЗОР
ДРАЗНЯ СЕ КОГАТО СЕ ГОВОРЯТ ЛЪЖИ - ПО ОНИЯ ВРЕМЕНА БЕШЕ НЕВЪЗМОЖНО ЧОВЕК ДА ЗАВЪРШИ ШКОЛАТА В СИМЕОНОВО АКО ДЯДО МУ Е ИМАЛ ПРОБЛЕМИ С ВЛАСТТА - ДОРИ И В ПОЖАРНИКАРСКИЯ ФАКУЛТЕТ
ГОГО ТЪПАКА
ЗА БЮРЕКОВ БИХ КАЗАЛ ЧЕ Е ЕМАНАЦИЯ НА НАРОДА ОТ КОЙТО ПРЕДПОЛАГАМ ПРОИЗЛИЗА - ЗА ПАРИ Е ГОТОВ И ДА ГО ОПЪНАТ - ГЛЕДАЛ СЪМ КЛИПА С ДУДУКА
подозрителен анализатор
нищо чудно тези пари да са на БСП-то, спечелени от петролената афера със сделката с Ирак. Вярно, че тогава Бойко не се занимаваше активно с политика, но бесепарите са много хитри и добри в прогнозите си. Кой беше шеф на БеСеПе тогава. Как кой? Първанов! Така, че не е необяснимо защо Бойко е леко издразнен.
впечатлен
Другари, прави ли ви впечатление Барека какви часовници носи. Има някой по-скъпи от автомобил и то лукосен. Сигурно в биТВ-то вземат големи заплати? Нямам обяснение. това е.
АЗ КАЗАХ
ВСЕКИ ПЕТЪК ИЗМИСЛЕНИ СКАНДАЛ4ЕТА. ТРАЯТ ЕДНА СЕДМИЦА И ОТНОВО, , НОВИНКА , , НА ДУПЕДАВЕЦА БАРЕКОВ. ХЕЙ ХОРА, ЖИВЕЕМ В ИЗМИСЛЕНА ДУМОКРАЦИА ВЕ4Е 20 ГОДИНИ. НИКОЙ ОТ УПРАВНИЦИТЕ И В ПАРЛАМЕНТА НЕ ГОВОРИ ЗА ИКОНОМИКА, ЗА ДЕРЕЖЕТО НА НАРОДА Т. Е ЗА ДЪЛБОКАТА ПОЛИТИ4ЕСКА И ИКОНОМИ4ЕСКА КРИЗА , КОЯТО ВЪРЛУВА В БАЛГАРИА ВЕ4Е 20 ГОДИНИ. 4ЕТВОРНАТА КОАЛИЦИЯ НИ ДАВА МАЛКО ХЛЯБ , МНОГО ЗРЕЛИЩА И ОТКЛОНЯВАЩИ МВЕРОПРИЯТИЯ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ. БОЙКО БАВНО ЗАТЪВА В ПРАЗНОДУМСТВО.
гласувайте
http://humanoftheyear. org/?p=820
Zabrana na BSP i sad za tezi gadove!!!Ako se pogledne nazad , te vinagi sa bili TERORISTICHNA organizacia. A saita gamji ot CHERVENI boklyci!!!!!Kakvo komentirat Barekov?!Komentiraite statiata po sashestvo. Care sa na mashinaciite i DEzinformaciata.
ЗАЩОТО СМЕ СОЦИАЛИСТИ
Да избиваш хора по улиците, да взривяваш църкви , пълни с деца и невинни граждани, после убийците да ги правиш национални герои, да избиеш цвета на нацията като кучета, за да им превземеш имотите. В две хиляди и деветата година да продължаваш това да го правиш, най безсрамно. КОМЕНТАР НЯМА!!!
ЗАЩОТО СЪМ БЪЛГАРСКАТА БАРБИ
Да ме мислят хората за голям мъж и пичага и абсолютно даже народен тип, готов на геройството да смачкам партията ми майка, а на мен да ми никне руса косичка, буйна къдрава и да ми трябват много много парички за хубава косичка.

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+18°

+30°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+23°

+30°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+23°

+31°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+21°

+34°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+21°

+33°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+21°

+35°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах