Реклама / Ads
26| 5375 |15.11.2009 НОВИНИ

Йорданка Фандъкова спечели кметския стол с 65,6% при рекордно ниска активност

.
Йорданка Фандъкова Източник: Вяра Йовева
Йорданка Фандъкова е новият кмет на София. Опонентът й от БСП и общински съветник Георги Кадиев взе 26% по предварителна информация, предоставена чрез екзитпол при рекордно ниска избирателна активност - 25% в София, предвидена до края на деня. РЗС останаха трети. Цветан Цветанов обяви, че във всички градове, където ГЕРБ участва на частичните избори ще се стигне до балотаж.
 

Престрелка малко след обябяването на резултатите се получи между Румен Овчаров и Цветан Цветанов на тема "колко са гласувалите и дали те са достатъчни за оптимизма в ГЕРБ".

Частичните местни избори днес се проведоха в общо 6 населени места - София, Враца, Разлог, Правец, село Беглеж, и в район Панчарево. От ЦИК обясниха ниската избирателна активност с големия брой заболели от грип и незаинтересоваността заради третите за тази година избори след тези за европарламент и за Народно събрание.

Новият кмет на София Йорданка Асенова Фандъкова е родена през 1962 година в Самоков. Завършва 35-та руска езикова гимназия „Добри Войников“ в София и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност руска филология. След това е учител (от 1985) и директор (от 1998) в 73-то Средно общообразователно училище „Владислав Граматик“ в София. През 2005 година Йорданка Фандъкова става заместник-кмет на Столичната община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости.

В началото на 2008 година общинската администрация прави опит да въведе система за записване в общинските детски градини чрез Интернет. Проблемът е политически чувствителен, тъй като броят на местата е значително по-малък от броя на желаещите да се запишат. При пускането в действие на системата възникват сериозни технически проблеми, което предизвиква множество отрицателни реакции. Фандъкова подава оставка като заместник-кмет, но тя не е приета от кмета Бойко Борисов. Освободен е само ръководителят на Дирекция „Образование“ в общината.

На парламентарните избори през юли 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за народен представител от ГЕРБ.[3] В Народното събрание не остава дълго, тъй като на 27 юли е избрана за министър на образованието, младежта и науката в осемдесет и седмото правителство на България с министър-председател Бойко Борисов.

През септември 2009 година ГЕРБ обявява кандидатурата на Фандъкова за освободения от лидера на партията Бойко Борисов пост на кмет на Столична община. Подкрепа за нейната кандидатура заявяват и по-малките десни партии Съюз на демократичните сили и Демократи за силна България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4580 |12.11.2009 Социолози: Фандъкова става кмет още на първи тур . 10| 4717 |23.10.2009 Фандъкова умеела да защитава аргументи пред Борисов . 8| 5649 |21.10.2009 17 ще се борят с Фандъкова за кмет на София . 20| 6082 |20.10.2009 Фандъкова: „София в добри ръце”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads