Реклама / Ads
11| 10681 |19.11.2009 ЪNDERGROUND

Народен гняв в Славяново! Чупят стъклата на Юзеирови

.
Eдинственият останал полумесец в Славяново на върха на джамията Източник: Васил Василев
Народно недоволство и откровен гняв към поведението на братя Юзеирови, които не са се отказали от идеята си да вдигат етнически паметник в центъра на селото.
 
Жителите на село Славяново са напълно категорични, че братята Юзеирови са най-обикновени провокатори. Frognews.bg направи проверка в селото, която установи, че никой в поповско не е съгласен да се строи паметник за загиналите турски герои. Напротив – „Нека да си издигат, ние ще го събаряме, докато не разберат, че в селото няма място за такива неща”, коментират един през друг християни и мюсюлмани. Възрастен мъж пък недоумява защо братята Юзеирови не асфалтират някоя от десетината „улици”, по които няма никаква следа от цивилизация или нишан, че страната ни е член на обединена Европа. Негов комшия се провиква от съседния двор „Али Юзеиров да си построи паметник в Белгия, ама там няма да му дадат!”. Разходката ни из селото продължи и съвсем случайно чухме разговор на две дами, възмутени от поведението на Юзеир Юзеиров, както и от това на колегите ни в телевизиите, които „само дразнят народа”.



Счупеният прозорец в сградата на клуба за братство и приятелство

Така и не откриваме някой, който да застане и да защити създателите на Червения полумесец. Освен около всеобщите проблеми, свързани с паметника в центъра, жителите на Славяново са обединени около нещо изключително важно – между тях няма етнически конфликт и никога не се е появявал. Християни и мюсюлмани живеят в задруга, колкото и клиширано да звучи. И от двете религии описаха Юзеиров като човек без авторитет. „С какво да ни е помогнал, с безсмислени паметници ли, които строи, за да ги бутне полицията. Не е вярно, че ако го нямало със селото ни е свършено. Пълни глупости са думите му, че бил ни хранил!”, гневят се в Славяново. Местните дори са изпотрошили стъклата на клуба за братство и приятелство, който Юзеирови създадоха и в който от ДАНС иззеха незаконна религиозна литература.



Клубът на Юзеирови отваря врати все по-рядко

Кметът на Славяново Васил Стоилов напълно подкрепя своите избиратели и дори потвърди думите им. Той на свой ред е учуден защо всички медии дават толкова широка трибуна на Юзеиров, който говорел едно и също. „Това движение и този клуб се създадоха при доста странни обстоятелства. Извикаха Софи Маринова да пее, докараха 150-200 души, предимно роми, почерпиха ги с ядене и пиене, след което ги нарекоха „учредители на движение” В същото време в Славяново няма 10 души, които да подкрепят Юзеирови. Не е тайна, че Али е съден за кражба на килими и в момента е в Белгия, където изчаква да минат десетте години давност на присъдата му. Това са хора, които целят единствено провокация.”, коментира кметът на бившата община Славяново. Както той така и жителите в селото се питатедно – кой стои зад Юзеир и Али Юзеирови.



Руините от паметника в близост до джамията в селото

В Славяново днес са останали около 900 души. Всеки ден, както повечето българи, те с интерес следят сутрешните новини и събития и с погнуса и обида приемат факта, че ги стравняват с Косово заради несъществуващи етнически конфликти. Сами видяхме, че българи, турци и роми работят здраво, защото също по някакъв начин усещат засилващата се икономическа криза. Жителите на село Славяново категорично заявиха, че прокуратурата трябва да спре опасната игра на Юзеирови час по-скоро, защото „със сигурност последиците ще са страшни за цяла България”. Вчера багери срутиха новия опит на Юзеир Юзеиров да възстанови паметника с полумесеца на върха. На него той дори искаше да напише „Българийо, за тебе те умряха”, цитат от „Новото гробище над Сливница” на Иван Вазов. Думите, които използва Патриарха на българската литература се отнасят до всички загинали за свободата на България от турско робство, сред които, поне според историческите хроники, не е имало османски герои.



В Славяново освен клуб за братство и приятелство си имат пенсионерски клуб, та дори и R&B помещение
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 14623 |17.11.2009 Демокрацията ексхумира забранените филми на комунизма . 24| 11734 |14.11.2009 Здрав и нещастен? Невъзможна комбинация! . 24| 15025 |10.11.2009 Обект “Демократа” проговаря от Марсилия . 3| 5842 |09.11.2009 20 години патиланска демокрация с монголски елементи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads