Деница и Кр. Гергов в art сапунка

29

|

25219

|

14.12.2009

Деница и Кр. Гергов в art сапунка
Деница подрежда шедьоври
Толкова млада, а вече си има своя галерия. Нещо като приказките за жабата-принцеса и Пепеляшка, но в български вариант. Което означава, че принцът е олигарх, рекламен бос, милионер, собственик на медии и голф игрища.

Познахте - казва се Красимир Гергов. Щастливката Деница, която разбира се е и голяма умница, красавица и даровито същество, е бивша телевизионна водеща, кандидат модел и звезда. Колко оригинално, нали? Откакто новината обиколи по няколко пъти родните медии, целият български народ с ескалиращо вълнение очаква неповторимимата Love Story да бъде претворена в сериал. По-убийствен от крайбосфорската „Перла”, по-високорейтингов от токшоуто на Опра Уинфри, с повече рекламни приходи от Световното по футбол. Няма начин да не стане, защото рейтингите си ги мерят... точно така – принца и неговите friends Кън. Стойч. и Анд. Райч.

Сюжетната линия е простичка, но хващаща за гърлото. Тя, жабката, съвсем случайно се запознава с принца-олигарх. В сърцата им припламват пламъчета, които след седмица-две вече са изпепеляващи огньове. Страстта озарява развълнуваните им лица, а в очите им се настанява влагата на щастието. В този трогателен и сърцеразбиващ момент, както си е редно, на сцената излиза Злата царица, в образа на Красигерговата съпруга. Между нея и жабката-без пет минути принцеса прелитат мълнии и нещо като аристократично пата-кюта, завършило с епична победа на доброто над злото. Като една японска лилия щастието разперва нежни листенца над влюбените гълъбчета Деница & Гергов и не след дълго мъничко човече споява forever (засега) тяхната приказна любов. И това не е всичко. Десетки възторжени публикации възвестиха по един фанфарен начин на света, че тази любов освен деца, може да ражда и блестящи бизнес идеи, засега в art нивата, после и в други ниви. Така на ул. „Оборище” се появява белоснежна галерия за модерно изкуство. Деница, която първо изгрява в предаването на БНТ „Цветно”, прекрачва в един по-подходящ за особи от нейния ранг свят. Зад гърба й остава прашното студио, втренчените в нея камери, милионите зрители, които със затаен дъх са очаквали всяка нейна дума. За тях остава утехата, ако искат да я виждат и занапред, да си вземат кредитните карти и да побързат към галерията, където Деница ще им препоръча един Салвадор Дали за детската стая, например... Не е ли трогателно? Хуан Миро пък е подходящ за кухнята. Пикасо оставете за банята, за да бъде пречистването освен телесно и духовно.

Деница Атанасова е момиче от народа. Признава пред журналисти, че допреди три години въобще не е сънувала, че ще се занимава с изкуство. Тогава обаче съдбата, която винаги си знае работата, я среща с принца. И от коментатор на модни списания тя прави плавен, но съдбовен преход към Хуан Грис, Мартин Чирино, Исидор Ноне, Кристо, Матис, Балтюс, Алфред Щиглиц (фотограф – на вниманието на начинаещите), Алан Макдоналд, Пиер Брасо, Казимир Малевич, Соня Делоне, Ян Фабр, Натан Савайя, Роберт Раушенберг, Албрехт Алтдорфер, Муха, Аверкамп, Миколаш Апеш, Франк Ауербах, Джъстин Бъркли... Просто гениално. Дай Боже всекиму, нашепват хилядите почитатели. Пази Боже сляпо да прогледа, - съскат двама-трима комплексари, аутсайдери, просто сайдери и завистници. Съскат, но кой ли ги чува.

Кръгозорът й изведнъж се отваря и мечтите й почват да се сбъдват с такава скорост, че даже още преди да си е пожелала нещо и то се сбъдва. Което пък превръща Дядо Коледа в един потиснат старец. Хак му е, защото не тренира йога, като Деница и сто процента не е чувал за приятеля на изгряващата галеристка - американеца Хънт Суонъм, който в ателието си от два декара отглежда папагалчета и рисува пеперуди. Все възвишени неща, които са далеч от този простоват лапландски феодален старец. Тъма безпросветна ви казвам. Дядо Коледа ако имаше грам мозък, щеше да си живее със Снежанка в Париж или на Карибите и да я води по изложби, модни дефилета, курорти, яхти и партита. А той с някакви отрудени джуджета прави играчки за малките ревльовци.

Затова не е чудно, че именно Деница, а не например Снежанка, отива да учи що е изкуство и има ли то почва у нас чак в Ню Йорк. Ходи всеки ден на лекции, пише и чете много, възторгват се съвсем справедливо някои отбрани медии. На свой ред Деница споделя съкровено: „Аз съм много ученолюбива”. То личи, мила, личи. (И на Чилова така и личеше.) Прозренията на талантливата галеристка са не по-малко вълнуващи от признанията. Съвсем открито и по един обикновен, достъпен начин, присъщ само на гениите, тя споделя пред микрофоните: “Решихме, че е по-добре да се концентрираме в оригинално графично изкуство. За него има повече клиенти у нас, докато маслените неща стигат до 20-30 млн. долара и едва ли ще имаме огромен оборот”. Не е ли фантастично! Не че няма да има кандидати за „маслените неща”, а огромният оборот малко е под въпрос. Колко далновидно! Криза е и българинът малко ще се замисли преди да извади 20-30 млн в зелено за някое марково „масло”. Нека мине кризата, пък тогава... Кеф ти Рембранд за холчето, Гоя за трапезарията, Тициан и Рафаел за вилата, Дюрер за подарък, а един Ботичели за годишнина от сватбата... Деница ги знае тези неща, защото ги е учила 3-4 месеца в нюйоркския курс...

Голямото събитие (затваряйте си устата, малки гърбави и недоубити нищожества) е на 15 декември! Тогава галерията отваря врати за избраните и посветените. По програма гостите първо ще ахкат, ще се сополивят и просълзяват, ще гледат албуми и картини и чак накрая ще пийнат и хапнат каквото дал Бог. Важен е възрожденският дух, с който ни зарежда младата топ галеристка, а не черния хайвер и френското шампанско, както се казва. Ще има и промоция: Пикасо за по 1000 лв парчето. Ще дойде и внучката на големия художник. Сигурно срещу съответен хонорар, но нека не изпадаме в материализъм.
До своята Деница ще бди неотклонно принцът Красимир Гергов. Ще блести до тях и малката Ситара, кръстена не на двете си баби, както някои зелени еуглени веднага си помислиха, а на богините Сита и Тара. На хинди това означавало звезда, а на български... за това друг път.

Следва продължение.

Един бунак писал из форумите: „Колко ли реклама е вкарал в медиите си Гергов, за да плати целия този масраф?” Глупак. Ако можеше да смяташ, щеше да си наясно, че само от коледните и новогодишните празници сметките на извънземната двойка (защо ли не семейната?), ще набъбнат толкова от рекламни приходи, че с тях някоя швейцарска банка ще може да отърве фалита.

Но млъкни сърце!

Като видим кои са гостите при откриването на галерията, може пак да драснем два-три реда. Народът има право да знае как върви new възраждането на „Оборище”. Оборище... Има някакъв символ в това име. И историзъм.

Севт ІІІ
Тракийски цар

P.S.
Това момиче може да продаде и фреските от Казанлъшката гробница като гледам. А си ги е пожелала от рекламния вожд, а ги е получила. Може и моята златна маска да пласира, ама не заради пари, щото те пари с колегата Гергов си имат, а защото е учило и му сече пипето. От друга страна е добре, че момето се е увлякло по модерни драсканици, защото ако бе луднало по чирепи и грънци – НИМ и Археологическия щяха да останат с голи стени... Иде ми, съвсем спонтанно, да цитирам поета:

Какви е деца раждала,
раждала, ражда и сега
българска майка юнашка;
какви е момци хранила,
хранила, храни и днеска
нашата земя хубава!

И още нещо за "довиждане". Не си хабете много-много времето да коментирате, защото на главните герои не им пука, а останалите и без това знаят за какво става дума.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Veshter14/12/2009 - 14:43
Хе-хе!? Извънземни работи едни, такива - типично нашенски си. . .
anonimna14/12/2009 - 15:11
Изключително забавен коментар! Бравоос!
наблюдател14/12/2009 - 15:15
Стига драсканици за обикновените курви!
Дедо Иво14/12/2009 - 16:20
Супер!:))))
депресиран14/12/2009 - 16:40
Абе тия хора са се чалнали! Какви изтуствоведки се извъдиха, какви пет лева. Тази вечер хващам трена и се прибирам на село. Ще доя козичките и ще нося водица от герана, толкова се депресирах.
14/12/2009 - 17:04
Малеее, голям купон! Къде ша раздават картинките на Бай Пикасо да се наредя и аз за две-три. Скъсал ми се е тапета на няколко места, та не е лошо да му лепна няколко класика. Господ здраве да им дава на Деничка и Красенчо от милиционерското училище, дето тъй добре се грижат за народа. Първо картини и култура, после бобец и коричка хляб. Така, така. . .
e4o15/12/2009 - 11:03
бе тоякьорав ли е?Толкова пари и тая скубла!?!?Прост народ, бреййй
e4o15/12/2009 - 11:07
Ь-ь-ь забравих!Курвето да си прави краткосрочни планове, че на такива като Гергата им се яде все крехко месце!!Такава им е породата, български новобогаташки кучета. Ако искат да кандидатстват за чисто българска порода!Идеята е без пари.
бачо, 01/03/2014 - 15:49

Кво крехко месце, бе брато, тва само рагу и зъби. Не стига, че е грозна, ами се пъне и се излага още толкова. Лапай чужди пари и трай, ама то - сиромашко-невидело!!!!!!!!!!

0 + 0 - !
Йовка16/12/2009 - 09:32
Снощи по новините гледам някаква гнусна анорексичка да се прави на много велика и реших да погледна в интернет за нея. Така нещата ми се изясниха - олигарх и курва. Нищо ново. Курвето се прави на интелигентно. До кога ли? Ами до следващата готова на всичко и амбициозна пачавра.
арт-въздишка17/12/2009 - 11:13
Евала за статията!
селяка17/12/2009 - 13:21
Ами така се учиха тези деца по градове и села, че целта оправдава средствата. И те не се жалят - дават мило и драго за да постигнат целите си. Въпроса е дали са дългосрочни или краткосрочни тези цели. . .
Mime17/12/2009 - 19:45
Случайно попаднах да тази статия и за съжаление, тя отново доказва потребността на човека от нискодуховни брътвежи. Първо се чудих кой би прочел толкова елементарна и ниска статия, после по-долу открих публиката. Пожелавам успех на всички в съзнателното Ви социално падение и в провалянето на живота с безсмислици!!!!
pqte17/12/2009 - 21:08
Не разбрах какво ненормално има в това начинание, че да се напише толкова дълъг, ехиден и злобен коментар, при това анонимен. . . Дали ще имат клиенти си е техен проблем разбира се !
Тина18/12/2009 - 20:50
На олигарсите парите им съмнителни, мадамите им елементарни и прости, а ние ги коментираме.
в26/03/2010 - 14:28
Знаете ли, че "ученолюбивата" е по-малка от крадеца?
Неученолюбив, 01/03/2014 - 15:52

Знаем - с 30-тина годинки! Хи-хи, ама и 300 пъти по-тъпа!Абе и той се излага с тва псроскубано врабче-албинос здраво и си мисли че е хванал. . .

1 + 0 - !
в26/03/2010 - 14:30
Знаете ли, че "ученолюбивата" е по-малка от голямата дъщеря на крадеца?
в26/03/2010 - 14:31
Знаете ли, че "ученолюбивата" е по-малка от голямата дъщеря на крадеца?
наблюдател16/04/2010 - 14:06
Добър коментар и остроумен! Цветя и рози , цветя и рози. . .
яв27/11/2010 - 10:48
много добре написано , браво
Огнена23/02/2011 - 20:23
Този си е хвърлил парите на вятъра да я обучава :) Вижте видео, където държи картина наобратно, гледа я и не може да установи, че е обърната :) http://www. btv. bg/shows/deniat-e-prekrasen/videos , а и превземките и - не бях чула до сега такъв израз 'натюрмортове", хаха
лили14/06/2011 - 22:37
това момиче има много късмет и е умно вие само му зави6дате това е вси4ко нека е много щастлива
лили14/06/2011 - 23:25
това момиче има много късмет и е умно вие само му зави6дате това е вси4ко нека е много щастлива
Жоро02/09/2012 - 09:13
Пак добре, юе има такива хора, които да се занимават с изкуство, с нещо възвишено, . . стига злобяхте, има необходимост от такова израстване, . . . лошото е. . , юе не шсеки може да си го позволи, . . . но дай боже да стане един ден
Жоро02/09/2012 - 09:16
Нека да и върви, . . . . ами станете олигарси и курви и вие бе, щом е толкоз лесно, давайте, нали ги разбирате нещата
Дончо, 01/03/2014 - 15:37

Лесно е ако наоколо се подмотва застаряващ чичак един от бъдещите "натюрмортове" както казва ГОЛЯМАТА изкуствоведка!Смех, излагация яко!Ами представяте ли си ако й махнат на костинбродската селтачка слушалката, която крие под мижавата си перушинка в ухото?!Тя със слушалка не може да върже смислено изречение, а ако я оставят на големите и познания - е тогава вече слушай и дебелей!

1 + 0 - !
Мара подробната01/03/2014 - 15:30
От такива гражданки първо поколение ми се повръща!Какъв капацитет, хеле пък в сферата на изкуството, е този траверс с вид на недохранен юноша бледен с ужасяващо беден речник и още по-микроскопичен мозъчен багаж! Чула-недочула, и тя да каже нещо като нищо, открива изложби, дрънка глупости от типа"|маслени неща". . . Алоооооооооу, и "Цветно" ти беше свръх възможностите! Парите на Гергов няма да ти купят стил, а още по-малко - ум и обноски! Селското ти личи отсякъде и най-вече - в безумните ти напъни да се правиш на изискана! Наистина жаба - с огромната си уста, гузната усмивка и ексцентризма - индийски практики и т. н. Не става и не става, мястото ти е около печка на дърва и толкова!
Майтап01/03/2014 - 15:43
СВОЯ ГАЛЕРИЯ!?!?! За какво и е на тая куха лейка публика, с такива познания по-добре да си се върне на село, няма да и се подиграват толкова!С двудневни курсове и нулева изходна интелигентност не се става изкуствовед, малката!

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

. София

+18°

+26°

.

лек полъх

. Бургас

+20°

+28°

.

лек полъх

. Варна

+21°

+28°

.

лек полъх

. Пловдив

+18°

+29°

.

лек полъх

. Ст. Загора

+19°

+32°

.

лек полъх

. Русе

+19°

+33°

.

лек полъх

ФИКСИНГЪТ 31 Юли, 2014

EUR 1.95583
USD 1.44683
CHF 1.61053
GBP 2.47104
CAD 1.43410
AUD 1.29021
  • Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка. „Протест на радостта“

  • Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка. „Протест на радостта“

  • Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка. „Протест на радостта“

Как да защитим колата си от градушка

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Владо Трифонов Владо Трифонов "Умът и чуствата ни се усъвършенстват в разговори с другите хора. Пак там те се похабяват. Затова най-важното от всичко е да умеем да подбираме събеседниците си. (Блез Паскал) Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Иво Митрев Иво Митрев Нетърговски организации REDUTA.BG REDUTA.BG ХРОНО-СИНКЛАСТИЧЕН ИНФУНДИБУЛУМ Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство