Реклама / Ads
11| 8873 |13.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Олигархо-политически кръжок иска да лапне Слънчев бряг

.
Слънчев бряг Източник: Вяра Йовева
Лош зимен сезон. Температурите летни, снегът изкуствен, пистите кофти, туристите изнервени, хотелите полупразни. Такава е мрачната действителност в Банско и някои други зимни курорти.
 

Не всички собственици на хотели и ресторанти обаче са унили. Някои откриха алтернативни начини за печалби и кризата за тях не е страшна.

Става дума за планирано налапване на едни апетитни имоти в Слънчев бряг. Там има останали едни 300 дка, които не дават мира на няколко „загрижени” лица. По пазарни оценки въпросните свободни терени, които сега са градини и паркове, алеи и дюни, струват стотици милиони. И в очичките на няколко олигарха и политически дейци припламват пиратски пламъчета. Като не успяха да излапат апетитните декари чрез БСП и министър Петър Димитров от предишното правителство, защо да не се пробват сега. Моментът е подходящ. Премиерът трябва да запушва финансови дупки, оставени му от предшественика Станишев, на главата са му проблеми с еврокомисарството на външния ни министър, скандалите, в които го вкара Божидар Димитров с Турция, израелските обвинения, че перем пари на ислямски терористи, стачки на жепейците, недоволство на медиците, протести на еколозите, убийства, „Нагли”, закани на РЗС и Яне Янев... Кое по-напред, а кой не знае, че в мътна вода най-лесно се лови риба. На това очевидно залагат и тарикатите, които вече си били разпределели баницата от „златни” терени в най-големия ни курорт. Остава само да прехвърлят собствеността на въпросните имоти от държавата на община Несебър.

Край морето се носят различни слухове. Споменават се имена на играчи, които са хвърлили око на Слънчев бряг. Спряганите имена са доста интересни. Като двигател на акцията, която някои наричат на шега „Гладните”, се споменава областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Той е известен с няколко неща: дългогодишен служител на Държавна сигурност, един от организаторите на скандалната разработка „Асистенти”, по която бяха подслушвани бизнесмени, политици и журналисти, неуспешен кандидат за кмет на Созопол, близък на бившия шеф на СДС Пламен Юруков, който пък бе обвинен от Яне Янев, че е агент на Гребенаров и т.н. Настойник и гръб на Гребенаров бил министърът на българите зад граница проф. Божидар Димитров. Двамата имали специални планове за Созопол, откъдето е Димитров, но те засега се отлагали, тъй като кмет стана Панайот Рейзи, берачът на гъби, набеждаван, че бракониерства сърни. Чрез Гребенаров Божидар Димитров кадрувал в ГЕРБ в региона, което предизвиквало напрежение в партията на Бойко Борисов, твърдят гербаджии, но може и да послъгват от завист.

Пръв помощник на Гребенаров бил Златко Димитров, зам.-областен управител. Той бе общински лидер на ГЕРБ в Несебър, както и бивш служител на Болкан холидейс, собственост на Катя Минева, съпруга на Цеко Минев. Минев пък е шеф на Първа инвестиционна банка - същата на която зли сили се опитаха да навредят миналото лято, но правителството, начело с БСП и Станишев помогна със средства да си стъпи на краката. Което е непозната практика в света, между другото... 43-годишният Златко Димитров е определян като маша в ръцете на несебърския кмет Николай Димитров и областния шеф на ГЕРБ Димитър Бойчев (също от Несебър). Тримата са приятели от детските години. За оформилата се управленска тройка свидетелствала репликата на несебърския кмет пред новия областен управител Константин Гребенаров: „Подкрепяйте ме да задържа властта тука. Ако успея, Несебър ще е на ГЕРБ“, пише в. „Десант”. До колко е вярно това, ще разберем в следващите месеци. Твърди се също, че тримата поели ангажимент пред Божидар Димитров да реализират и подялбата на „златните” 300 дка в Слънчев бряг, стига те да бъдат прехвърлени на Несебърската община. Ех тогава!

Освен Цеко Минев, който искал да направи на летния курорт това, което сторил на Банско, и други бизнесмени се оглеждали похотливо за някое парче в Слънчев бряг. Слуховете подреждат в тази група по интереси и небезизвестните звездни братя от Свети Влас – Диневи. Те били обещали подкрепа за акцията и областния управител Гребенаров, ако той си затвори очите за някои „дребни” проблеми на крайморските бизнес лъвове. Става дума за пречиствателната станция на вс „Елените“ край Свети Влас, която бълва директно в морето фекалиите от курортистите. РИОСВ обаче кой знае защо си мълчи, макар вонящата помия да се вижда на 100 метра от брега и с просто око. Осран е, както се казва, целият залив от Влас до Несебър. Впрочем в района на Св.Влас зрее истинска война между изрядни хотелиери и такива, които са вдигали петзвездните си комплекси без пречиствателни съоръжения. Става дума преди всичко за „Етъра“ 1 и 2, „Камбаните“, „Манастирите“, „Марина Палас“, „Марина Диневи“ и т.н. Още по-мистериозен бил въпросът с разрешителното за яхтено пристанище, построено на самия бряг, който е държавна собственост. Областната управа си трае за тези безобразия, а братя Диневи дават рамо на ограбването на последните зелени площи на Слънчев бряг. Пък и кой знае, може и те да намажат нещо от късметите в баницата.

Разбира се, в този кръг се замесва и името на заместник министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той пък идва във властта от империята на бизнесдамата Петя Славова, която има доста проблеми за разрешаване в Несебър, твърдят запознати...

Както виждате кризата не се отразява на находчивите и чевръстите. Като се разделят 300 дка от славния все още курорт на Гребенаров, Божидар Димитров, Цеко Минев, Димитър Бойчев, Николай Димитров, Динко и Йордан Диневи (без плеймейтките), Иво Маринов и още един-двама олигарси и политици, може да се изчисли с колко ще се замогнат тези предприемчиви българи, като се има предвид че квадратния метър не е по-евтин от 500-600 евро. Всичко е подготвено, остава само да се смени борда на „Слънчев браг” АД и да се действа бързо и решително. Засега опърничавото ръководство на комплекса се инати и не дава имотите на държавата да се разграбват, както сомалийски пирати търговски кораб. Но дружна дружина планина повдига. Сменя се борда със свои хора и нещата стават О.К.

Всичко това е в сферата на слуховете, но те стават все по-упорити, а и знаем, че у нас слуховете в крайна сметка често се оказват верни.

Парадокс е мълчанието на хотелиерите. Те не надигат глас, а мълчат и гледат само да не попаднат в лапите на Ханибал Лектор, сиреч властта и контролните органи. Предпочитат и те да прецакат държавата, вместо да спазват правилата и законите. Важното е да се гепи сега, а курорта – кучета го яли. След някоя година я камилата, я камиларя. На кой му дреме, че заради тази философийка държавата ни се превърна в бунище.

Димитър Н. Димитров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5480 |27.06.2009 Слънчев бряг запази инфраструктурата си от нездрави апетите . 4| 7817 |26.06.2009 Младен Мутафчийски: Министър Димитров с пореден гаф за Слънчев бряг . 0| 6749 |12.06.2009 Слънчев бряг - между лукса, екзотиката и комфорта . 1| 9873 |10.06.2009 Слънчев бряг юбиляр, стана на 50 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads