Реклама / Ads
48| 9537 |13.01.2010 НОВИНИ

Евродепутати недоволни от Желева, Борисов я защитава

.
Румяна Желева Източник: Вяра Йовева
„На нито един въпрос, който зададохме Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително.”, гласи заключението на координаторите на политическите групи в комисията по развитие към ЕП. Според депутатите Желева не била наясно за географското положение на някои обекти, а и нямала конкретни идеи за "горещите точки".
 
Външната ни министърка обаче запазва шансовете си, тъй като има подкрепата на голяма част от депутатите на Европейската народна партия, както и на българския премиер Бойко Борисов. Той обяви, че не е учуден от атаките срещу Желева, които идвали главно от редиците на БСП. Тази партия винаги е била много силна в подривната дейност, взривявала е църкви, убивала е хора, други е пращала в лагери. Това е стил на БСП, затова не съм изненадан от тяхната атака. Поздравявам ги за добре организирания саботаж, заяви Борисов.

„Желева показа липса на яснота, беше неспособна да отговори подробно на въпросите и не изглеждаше добре подготвена", се споменава още в „епикризата” на парламента, подготвена късно във вторник вечерта, посочва в. "Дневник". В оценката е записано още, че външният министър е нямал конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, както и "че изглежда, че не знае географски къде се намират някои конфликтни зони". От комисията посочват още, че Желева не е отговаряла изчерпателно на допълнителните въпроси, които й бяха задавани. "Тя заяви, че няма какво да крие, но отказа да отговори на конкретни въпроси за фирмите, в които е участвала и за датите, когато е прекратила участието си в тях." В оценката се споменава атаката й срещу Антония Първанова, както и неубедителните доказателства за декларациите й за интереси.

По-късно днес се очаква среща по "казуса Желева" на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и лидерите на двете основни групи в Европарламента - Жозеф Доул (ЕНП) и Мартин Шулц (Партия на европейските социалисти). Именно тази среща вероятно ще реши съдбата на българския кандидат за еврокомисар.

В подобна ситуация се намирали и други кандидати, стана ясно днес. Анализатори твърдят, че част от тях се озовават в тежък "неприятелски огън" по време на събеседването, тъй като опозиционните партии в ЕП се стремят да нанесат поражение на ЕНП. За целта дори се обединявали депутати, които иначе в парламента били на противоположни позиции.

По-рано днес изданието EurActiv обяви, че Николай Младенов вероятно е план "Б" за еврокомисар, за който премиерът Борисов спомена в парламента. Припомняме, че министърът на отбраната беше спряган за външен министър от герберите след изборната им победа, но в последния момент отказа.

Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева все повече се отдалечава от заветната си мисия да стане българският еврокомисар. След всички събития покрай кандидатурата й на преден план излизат двата основни въпроса - ще запази ли общественото доверие като шеф на МВнР и ще успее ли да се задържи в политиката Румяна Желена.

По-късно стана ясно, че Сметната палата все още проверява авоарите на външния министър. поради тази причина не е възможно да изведе данни за финансовото състояние на Румяна Желева. Тя е подала своята декларация в края на април 2009 година. Документът съдържа информация за имотното състояние на Желева през предходната година (2008), когато тя беше евродупатат. В документите не са посочени акции или дялове в дружества. Няма яснота в момента и кога ще приключи проверката.
 
Евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски се надява компетентните органи в ЕС час по-скоро да изчистят името на България, след като проверят предоставените им документи от Румяна Желева. „Това беше едно много емоционално и трудно изслушване. Мисля, че е важно какво ще бъде мнението на Европейската комисия, която отговаря за изслушването. Тя ще даде две становища – едно за компетентност и другото – във връзка с документите, които й бяха предоставени. Самият Барозу, искам да припомня, заяви, че трябва да има силна и компетентна комисия. Вероятно оценката е въпрос на часове.”, заяви за Frognews.bg Надежда Нейнски. Бившият външен министър на България заяви, че нейната оценка не е меродавна в момента, тъй като не е изпитващ орган. Нейнски се съгласи с твърдението на Желева, че документите, които я оправдават трябва да се проверят от съответните институции и да се спре с напразното спекулиране. За нея по-важни са качествата на бъдещия евродепутат. Нейнски се надява, че веднъж завинаги ще се свалят обвиненията от Желева. „За мен най-важен е авторитетът на България и много ме боли от създадената ситуация. Искам да припомня само, че Румяна Желева беше номинирана и избрана от българското правителство. Спомняте си, че от СДС, а и аз лично предложих да се проведе дебат в България за ресора и качестват6а на дебата и след това да се правят преценките. Ние приехме кандидатурата такава, каквато беше предложена от Бойко Борисов.

От БСП определиха реакцията срещу изказването на Желева от Обединена европа като жълт картон за министър-председателя Бойко Борисов. Пред журналисти в парламента лидерът на БСП обясни, че всичко това е в резултат на подхода на Борисов към европейските институции и европейската политика, предаде БТА. Според него е недопустимо с партийни назначения и без диалог с председателя на Европейската комисия да бъде отстоявана съответната област, сферата, която е важна за България. В ЕК и в ЕП този български, балкански подход не върви, коментира Сергей Станишев.

Според него обаче премиерът е този, който трябва да прецени дали да смени кандидатурата за еврокомисар с друга - по-компетентна в съответната област, както и дали е редно Желева да остане министър на външните работи на България. Лидерът на социалистите посъветва ГЕРБ да спрат да оправдават несполуките си с БСП. За всичко все някой друг им е крив, каза Станишев. По думите му изцяло на премиера е отговорността за номинирането на Румяна Желева, за ресора, който България получи, както и за резултатите от изслушването пред евродепутатите. Ние отдавна предупреждавахме, че подходът не е верен и точен, че има сериозни рискове, отбеляза още Сергей Станишев. Той напомни, че ПГ на ПЕС е заявила много ясно, че ще формира своята позиция на база на изслушването и компетентността на отговорите на въпросите.
"Не го казвам със злорадство, а със съжаление, че повечето депутати не бяха удовлетворени", заяви Сергей Станишев.

Междувременно стана ясно, че Желева е продала фирма си „Глобъл Консулт" за 5 000 лв. Това показва справка в Търговския регистър, предаде БНР.

Решението, под което тя се е подписала като едноличен собственик, е с дата 9.04.2009г.

В документа се посочва, че чрез сключване на договор за покупко-продажба Желева прехвърля 200 дяла от капитала на фирмата си на Ивета Кирилова Колева и още 300 дяла на Светослав Неделчев Донев. Всеки дял е на стойност 10 лв.

След прехвърлянето капиталът се разпределя между двамата нови собственици, а за нея е записано, че прекратява участието си като съдружник. На 22.04.2009. тя е заличена като собственик и управител на фирмата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6278 |13.01.2010 Борисов с план "Б" за еврокомисар, Желева без коментар . 25| 8542 |12.01.2010 Борисов "говори" с Господ на Стената на плача, сините го засипаха с другарски огън . 3| 5212 |11.01.2010 Борисов с безплатен съвет по финанси, сваля ДДС? . 55| 6806 |10.01.2010 ГЕРБ избра Борисов, както БКП избираше Тодор Живков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads