Реклама / Ads
41| 7312 |13.01.2010 НОВИНИ

BG скандалът в ЕП прераства в европейски

.
Румяна Желева Източник: Фрогнюз
Българският скандал в Европарламента прераства в европейски. Това станало ясно след срещата на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и лидерите на двете основни групи в Европарламента - Жозеф Доул, Европейска народна партия и Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти.
 

Това съобщиха за Frognews.bg източници от ЕП, пожелали анонимност. Според тях на висок тон е било обсъдено заслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева. От ЕНП изразили несъгласието си с агресивността при задаването на въпросите към Желева, както и демонстрираното недоверие към нея.

Според депутати е имало предварително споразумение между ЕНП и ПЕС да не бъдат нападани извън рамките на добрия тон кандидатите за еврокомисари. От народната партия заплашили да бламират словашкият кандидат Марош Шефчович в отговор на атаката на социалистите и зелените срещу Желева.

Председателят Барозу помолил двете страни да запазят бон тон, защото скандалът можел да предобие неочаквани размери. Много от страните са чувствителни по отношение на своите избраници за еврокомисари и също са решени да ги бранят от некоректни нападки. Партиите пък си имали своя тактика и стратегия, която предвиждала в краен случай компроматни действия срещу конкуренцията.

Още преди дни германски депутати от ЕНП изразиха сериозно притеснение от действията на някои свои български колеги в ЕП в дните преди изслушването на новите кандидати за еврокомисари и по-специално на българския външен министър Румяна Желева. Атаките срещу българския кандидат идват основно от фракцията на Зелените в Европарламента и социалистите. Лидерът на ЕНП Жозеф Дол лично заяви, че Румяна Желева е обект на нечестни атаки.

Германски евродепутати разказаха за Frognews.bg как наши евродепутати обикаляли буквално от човек на човек из кулоарите на ЕП, за да агитират срещу кандидатурата на Желева. Евродепутатът Михаел Галер от Групата на Европейската народна партия (Християндемократи) метафорично коментира този факт с думите „засегнатите кучета лаят”. Колежката му Елизабет Йегле, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, обяви, че познава българския външен министър и й стиска много силно палци в трудната ситуация. Работейки с Желева тя установила, че тя умее да създава доверие и да обединява хората, важно качество при работата на всеки еврокомисар. „Да издигнеш за еврокомисар външия си министър е много голяма крачка в политическото мислене на една държава!”, категорична беше Йегле.

Членът на Комисията по икономически и парични въпроси Маркус Фербер недвусмислено намекна, че атаките срещу Желева идват от страна на досегашния български еврокомисар Меглена Кунева. Той не скри учудването си от този факт, добавяйки, че слизането от толкова висок пост не носи пасиви, а много добър доход, който би трябвало да успокои всеки, който го получава.

„Предполагам, че г-жа Желева е попълнила всички данни коректно”, заяви лидерът на групата на германските евродепутати консерватори Вернер Ланген. Според него обвиненията, отправени срещу Желева от българската европедутатка от групата на либералите Антония Първанова, „са пример как вътрешни за България въпроси се прехвърлят в Европейския парламент”, съобщи бТВ.

Припомняме, че евродепутатката Антония Първанова подаде оставка като член на Политическия съвет на НДСВ на 9 юли 2009 г. Това тя съобщи в отворено писмо до медиите и симпатизантите на партията. Първанова обаче отказа да освободи мястото си като евродепутат, макар да е избрана с листата на НДСВ.
Изданието EurActiv обяви, че Николай Младенов вероятно е план "Б" за еврокомисар, за който премиерът Борисов спомена в парламента. Припомняме, че министърът на отбраната беше спряган за външен министър от герберите след изборната им победа, но в последния момент отказа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4601 |11.10.2009 Скандалът около Красьо с ланците щял да бъде покрит . 6| 4610 |02.10.2008 И. Божинов: Икономически, а не политически е скандалът . 1| 5558 |28.09.2008 А. Гълъбов: Скандалът с телефонните разпечатки на депутатите има връзка с този в МВР . 15| 5756 |29.05.2008 Скандалът със заменките на военни имоти набира скорост; Свинаров-непричом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads