Реклама / Ads
21| 15880 |20.01.2010 НОВИНИ

Спряно интервю с Живков в „Свободна Европа” възкръсва във Frognews.bg

.
Румяна Узунова и Тодор Живков
Съветската КГБ е вербувала хора в България по времето на комунизма без да иска разрешение от никого, а управляващата 45 години БКП и острието й Държавна сигурност не са знаели кои са в родината ни съветските шпиони. КГБ е имала свои щатни агенти в ДС, комунистическата партия и земеделския съюз, министерствата, по всички учреждения на държавата.
 
Това признание прави лично бившият партиен и държавен ръководител на България Тодор Живков в сензационно интервю с Румяна Узунова от радио „Свободна Европа”.

Разговорът, продължил 90 минути е проведен преди 19 г., на 22 февруари 1991 г. във вилата на Живков в „Бояна”, където е под домашен арест. Повод за срещата е започващия на 25 февруари съдебен процес срещу Живков. На същия ден американската радиостанция, с офис на столичния бул. „Витоша” е трябвало да излъчи в ефир интервюто.
Думите на комунистическия вожд обаче не стигат до слушателите и гражданите. След оказан драстичен натиск от високопоставени кръгове от президентството и правителството символът на свободното слово Румяна Узунова сама оттегля интервюто и се отказва от публикуването му.

Повод за скандалната самоцензура и откритото вмешателство на новите демократи са признанията на Живков по различни актуални теми, както и отваряне на рани с тайни от миналото, за които и до днес обществото не е чуло мнението му. Те са се оказали неудобни за различни политически кръгове в зората на прехода към демокрация.

Уникалният запис е пазен в архива на българския емигрант във Франция Петър Бояджиев и съпругата му Елисавета Ковачева, която в началото на 90-те г. на миналия век работи в „Свободна Европа” и е близка на Румяна Узунова.

Авторката на интервюто е сред малкото открити бунтари срещу комунистическия режим в България. Работи в „Учителско дело”, „Литературен фронт”, „София-прес”. През 180 г. емигрира в Париж, а от септември 1981 г. е в нюйоркското бюро на “Свободна Европа” в Мюнхен. Умира през есента на 1995 г.

Frognews.bg
получи правото да пусне за пръв път части от „арестуваното” преди 19 г. интервю. Припомняме, че тази седмица се навършват и 20 г. от официалния арест и повдигане на обвинение срещу Тодор Живков от прокуратурата за злоупотреби с власт, възродителния процес, отпускане на помощи за развиващите се страни и др.
Тато разговаря свободно в познатия си народняшки стил, демонстрирайки завидна памет и детайлно познаване на новата действителност в страната.

Какво се крие в секретното Решение № 6 на Политбюро на БКП, кого е предлагал Живков за наследник в партията и държавата, какво е мислел за Добри Джуров, Петър Младенов, Андрей Луканов, Станко Тодоров и др. съратници, била ли е България в пълна зависимост от СССР, как се стигна до възродителния процес, участвала ли е страната в убийството на папата и на писателя Георги Марков, каква е оценката за съветските вождове, фалшифицирано ли е комунистическото революционно движение, по време на лов ли е спазарен „македонският проблем” с Брежнев, кой пусна танковете в Чехия, готвена ли е България за република на СССР, какво мисли комунистическият вожд за демократа Желю Желев – чуйте истината от самия Живков в ИНТЕРВЮ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 6791 |10.01.2010 ГЕРБ избра Борисов, както БКП избираше Тодор Живков . 1| 5241 |07.12.2009 7 млн долара взел кабинетът Живков за Наим Сюлейманооглу . 35| 6683 |25.11.2009 Дисиденти менте закусвали с Митеран, планът бил на Живков . 14| 5243 |28.10.2009 Станишев сравни Борисов с Живков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads