Реклама / Ads
10| 5478 |27.01.2010 НОВИНИ

Промените в закона за ГМО искат да минат метър

.
Заплаха от ГМО култури дебне България
Управляващите ще се съобразят само с някои от исканията на еколозите към новия Закон за ГМО, стана ясно днес. Планира се в текста на закона да отпадне 30-километровата буферна зона като защитна мярка срещу ГМО в териториите на НАТУРА.
 

Според сайта bnews.bg от страна на управляващите е имало опит да се скрие от медиите обявеното заседание на комисиите по земеделие и екология като съобщението за него ту изчезвало, ту се появявало.
От МОСВ за пореден път опитват да си измият ръцете с европейски директиви. Като свое оправдание за решението си да променят Закона за ГМО управляващите използват евентуална наказателна процедура срещу България.

Frognews.bg припомня,че мотивите при внасянето на законопроекта се казва: „При подготовката на законопроекта са взети предвид писмените коментари, изпратени от Европейската комисия до Министерството на околната среда и водите на 14 април 2009 г., относно транспонирането на Директива 98/81/ЕО, изменяща Директива 90/219/ЕИО, по повод стартирането на процедура за нарушение на чл. 226 от Договора за създаване на Европейската общност."

От цитирания текст обаче става ясно, че ЕК е посочила в писмото си единствено директива 98/81/ЕО, която касае работата с генетично модифицираните организми в контролирани условия (лаборатории). Както и, че е стартирала процедура по чл. 226, която е досъдебна процедура и няма наказателен характер.
Затова и неправителствените организации запитаха на какво основание в проектозакона се променят и се заличават основно текстове, касаещи освобождаването на ГМО в околната среда, каквито изрични изисквания от страна на ЕС няма, след като в писмото не е посочена директива 2001/18/ЕО.

„Използвахме случая да се съобразим със стрининга, направен от експерти от австрийското и немското министерства за околната среда по проект, платен от Европейската комисия”, заяви министър Нона Караджова.
„В този стрининг за съответствие на нашия закон с европейските директиви изрично се изразява становище, че това са текстове, които не съответстват на правилата", призна Караджова. Но удобно пропусна да отбележи, че става дума за тиунинг проект още от 2008-а г.”

Така или иначе най-големият проблем е 30-километровата буферна зона като защитна мярка срещу ГМО в териториите около НАТУРА, която в сегашните текстове отпада. Тя би гарантирала на страната защита от отглеждане на ГМО култури, защото тези 30 км, заедно с терените на НАТУРА, правят 80% от територията на България. По този начин не остават значими територии, върху които да се сеят ГМО и отглеждането им става нерентабилно.

Министър Караджова не пропусна отново да отбележи колко трудно ще става издаването на разрешения за отглеждане на ГМО след приемането на закона. Последно разрешение ще се дава с решение на депутатите.

Междувременно стана ясно, че компанията „Монсанто" наистина се е завърнала в България, и дори ще вземе участие на организираната от Добричкия панаир „борса за семена и посадъчен материал" в началото на февруари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4922 |26.01.2010 Опозицията против министерските промените в кабинета . 8| 5088 |24.01.2010 Сините подкрепят промените в кабинета “Борисов” . 3| 4405 |18.01.2010 Воеводите искат пари от Гърция за блокираната граница . 3| 4711 |13.01.2010 Депутати и министри спорят за Закона за ГМО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads