Вазелинът мери сили с Петльовден на втори февруари

11

|

13702

|

02.02.2010

Вазелинът мери сили с Петльовден на втори февруари
The Cock Fight, 1846
Снимка: Jean Leon Gerome
На днешния ден от години българинът се чуди да празнува ли или да си трае, за да не бъде обявен за гей. Хомосексуалистите отричат 2-ри февруари да е техен празник, а жълтите вестници спекулирали с това, за да плюят по известните личности в колонките "На днешния ден да почерпи..."

По традиция 2-ри февруари е приеман  като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата. На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според други изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци. Още от времето на социализма работническият фолклор посвети песен на днешната дата, част от която гласеше:

„Хей, другари, хей, другари,
днес е втори февруари.
Да си купим вазелин!”

 Тя беше осъвременена от Ъпсурт:

 „Хей другари, днес е втори февруари.
 И по гари и по спирки - кой къде завари.
 Там да му го надървари.”

Оказва се обаче, че обявяването на 2-ри за празник на гейовете е поредната спекулация, с която жълтата преса удобно всяка година спекулира. Един от най-известните защитници на правата на хомосексуалистите Дим Дуков отрече днес да има някакъв друг празник освен църковния Сретение Господне и българския Петльовден.

“Традиционно вестникарски парцали акат върху известни личности на 2-ри февруари с някакви подмятания да почерпел този или онзи. Много е жалко, че у нас сексуалността се използва ежедневно, за да се обиждат някакви хора. Трябват ни още поне 50 години, за да преодолеем това. За радост виждам, че все повече българинът престава да поставя сексуалността на първо място и се води от качествата на личността, както отдавна е прието в развитите европейски страни.”, заяви Дим Дуков пред Frognews.bg.

В България все още на места е съхранена традицията на Петльовден. Преди празника къщата се почиства и измазва, а хората се обличат в нови или празнични дрехи. На самия празник се заколва петел, отглеждан специално с тази цел. Коленето става или много рано сутринта, или вечерта. Обикновено жертвеното животно е заколвано на прага на дворните врата, но има случаи, когато се коли и на къщния праг. В Котленските и Карнобатските села изискването е петелът да бъде заколен от млад мъж (понякога бащата), но се предпочита момчето само да заколи петела. По-късно на малкото момче само се дава да пипне ножа, с който птицата е принесена в жертва. На някои места коленето се изпълнява от майката или бабата в къщата (Стралджа, Аспарухово и др.). Гледа се с кръвта на петела да се опръска вратата (къщната или дворната), плета и пространството пред прага. Главата на петела с околовратната перушина се забива на портата или дворната ограда с човката навън. С кръвта от птицата се мазват лицата на малките момчета, вратите и праговете на всички постройки.

След заколването на петела, той се сварява на курбан, с който жените ходят и раздават („подават“) по съседи и роднини. Петелът се приготвя различно — с ориз, с булгур и др., но трябва да е сварен. Освен курбана от петела, жените замесват и изпичат специална пита, с която също „подават“ за здраве и плодовитост. Някъде (с. Кълново) в къща с момче се „подава“ от бутчетата на петела, а в такава с момиче — от крилата. На това раздаване се гледа с изключителна важност и нищо не бива да го спре — по разказ от с. Скала, млада булка загинала в снежна виелица, защото отишла да „подава”. В миналото през целия ден на този празник не се работи, а на някои места жените се събират на веселба. В гр. Търговище е отслужвана и църковна служба в чест на празника и за здраве на децата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

02/02/2010 - 08:29
Всичко искат да опедерастят! Честит празник на всички мъже!
хаха02/02/2010 - 08:47
Яни, Серго. . честито и на вас и на вашите партии.
Педалчо02/02/2010 - 09:29
Честит празник, момчета и травеститчета. Ей, жаби, да не сте обърнали резбата? Дръжте фронта, ей. Има ли жаба травестит? Майкооо. . . . . .
Мазохиста02/02/2010 - 09:51
Има още една рима: "Днес е втори февруари, ден на ку*ви и ку*вари", така че празникът е по-всеобхватен. Може да включим и безмозъчните русоляви фолк бездарни певачки. Поне за кур*ви стават. . . И повечето, ако не и всички са такива.
Сульо Пулев02/02/2010 - 09:59
Честит и от мен!а и весело изкарване. Нямам кокошка да заколя по традицията, за това ще опъна едно чуждо бройлерче !
Ebatizaebi02/02/2010 - 13:39
Коленето, заколвано, заколен?????? Abe moge i moya bulgarski da ne e cvete za mirisane , ama az ne sum gurnalist i nikoy ne me redactira. Avtorut e izmislil baya dumichki, moge bi pod vedroto nastroenie na praznika!
02/02/2010 - 15:39
Честито и на педалите, знайни и незнайни от Атака.
02/02/2010 - 16:11
Честит празник на гей обществото в България. С пожелание за голям геврек и мазен салам. Живи и здрави.
Дядо02/02/2010 - 21:28
честито на всички комунисти и техните симпатизанти гея името си мени но цвета не!!!
Dedo03/02/2010 - 02:49
Dnes e vtori fevruari - den na vsichkite levorezbari!
стг03/02/2010 - 06:50
я се спрете бе, от къде на къде мазните гейове ще имат празник, това си е хубав стар български празник, то по тая логика дай да обявим 15 септември за празник на педофилите , разлика аз не виждам

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

. София

+14°

+27°

.

лек полъх

. Бургас

+18°

+26°

.

лек полъх

. Варна

+18°

+27°

.

лек полъх

. Пловдив

+15°

+29°

.

лек полъх

. Ст. Загора

+17°

+32°

.

лек полъх

. Русе

+15°

+25°

.

лек полъх

ФИКСИНГЪТ 22 Юли, 2014

EUR 1.95583
USD 1.42688
CHF 1.60380
GBP 2.37985
CAD 1.43410
AUD 1.29021
  • Извънредно положение е обявено в Приморско заради наводнението

  • Извънредно положение е обявено в Приморско заради наводнението

  • Извънредно положение е обявено в Приморско заради наводнението

Как да защитим колата си от градушка

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Владо Трифонов Владо Трифонов "Умът и чуствата ни се усъвършенстват в разговори с другите хора. Пак там те се похабяват. Затова най-важното от всичко е да умеем да подбираме събеседниците си. (Блез Паскал) Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Иво Митрев Иво Митрев Нетърговски организации REDUTA.BG REDUTA.BG ХРОНО-СИНКЛАСТИЧЕН ИНФУНДИБУЛУМ Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство