Реклама / Ads
9| 11581 |07.02.2010 ИНТЕРВЮ

Ал. Томов: ДАНС участваше в съсипването на "Кремиковци"

.
Александър Томов Източник: Вяра Йовева
Потърсихме Александър Томов, който наскоро обвини Сергей Станишев, че е погубил "Кремиковци". Поговорихме за бившия премиер, Алексей Петров и всичко, което има да каже подсъдимият политик.
 

Интервю на Милан Николов

- Г-н Томов, как така се случи, че от политик и бизнесмен, изведнъж се превърнахте в подсъдим?


‒ Става дума за една политическа мафия, която през 2008 година целеше да ме отстрани от „Кремиковци” и от ЦСКА. Нямат никакви основания. Убеден съм, че това дело ще бъде спечелено, защото става дума за законни действия. Нито един лев не е бил отклонен от тези суми. Става дума за плащанията, които 4-5 фирми на Прамод Митал са извършили в полза на Васил Божков за продажбата на ЦСКА. Всичко останало е задкулисна организация, пряко свързана с кабинета на Станишев и с бивши служители на ДАНС. Скоро ще се убедите в правотата на тези думи. Искам открит и честен съдебен процес. Аз не съм заинтересован той да бъде отлаган. Заинтересован съм от цялата истина, такава, каквато е.

- Наскоро на пресконференция Вие обвинихте бившия премиер Сергей Станишев, че именно той е довел дружеството до банкрут. Тогава обаче не дадохте подробно обяснение как е станало това. Кажете ни повече детайли по това твърдение?


‒ Първо той лично и неговите съветници са се намесили предумишлено в едно частно предприятие. Изгонени от страната са двама крупни инвеститори ‒ Константин Живаго и Лакшми Митал по причини, които още не можем да установим. Единият в писмо до Петър Димитров е дал банкова гаранция за 100 милиона долара, а другия в писмо до Станишев е дал гаранция 500 милиона долара. И двамата са сложили пари, като Лакшми Митал е дал 30 милиона за заплати и още една голяма сума. Тоест реално, излизането на по-малкия брат е било последвано от желание това да продължи с много по-големи инвеститори. Това е било желанието на голяма част от облигационерите. Въпреки тези очевидни мащабни инвестиции, въпреки силните ползи за бюджета тогава, правителството на Станишев натиска съда и обявява несъстоятелност, предявява нови задължения, без обаче да има програма за оздравителен план, без да покани инвеститори, с което убива предприятието. Тези факти са доказани, има и съдебни решения.




- Това е опит на Станишев да лапне „Кремиковци” или е атака към партията ви?


‒ Най-вероятно целта е била предизборно да се овладеят двете големи структури -„Кремиковци” и ЦСКА - и да се насочат към близки на тях фирми. Според мен това е била основната им цел, но не мога да си обясня техните действия още повече, че Европейската комисия, европейските правила забраняват вмешателство на държавата в металургията. Въпреки всичко това вмешателство е било изключително дръзко и пагубно.

- А Вие като действащ ръководител предприехте ли някакви мерки, сигнализирахте ли някого за тези нередности. Все пак Вие сте носили отговорност?

‒ Аз бях освободен на 20 януари 2008 г., преди да започне този процес. Ние завършихме 2007 година с рекордни показатели. Тя е рекордна по отношение на приходите към бюджета. Имаше 30% увеличение на заплатите на работниците, които тогава бяха 6 300 човека. Намалени са задълженията на комбината към Булгаргаз и НЕК. Имаше много амбициозен план за 2008 г. Но всичко това беше сринато и вместо икономисти и финансисти дойдоха чиновниците на Станишев. Резултатите са очевидни – предприятието беше убито за 5-6 месеца.

- В доклада, който представихте на медиите, се твърди, че Вие сте предотвратили много кражби. Какво се крадеше най-много по Ваше време?

- Те не са решаващи за съдбата на „Кремиковци”, но са много значими от гледна точка на това, че влияеха отрицателно на колектива. Години наред е продължавала практиката да се смуче комбината. Примерно, изчезнаха валци през септември или октомври 2007 г. за вероятно милион и половина евро. Разбрахме, че те са изкарани от комбината от името на друга фирма, но това не можеше да стане без охраната. Аз смених цялата охрана. После последваха атаки.

- Истина ли е, че Алексей Петров е имал кабинет в „Кремиковци” и че е имал интереси към цветните метали?


‒ Той е свързан с комбината, това е безспорно. Това го знаят стотици хора. Това е много години преди случилото се. Да, имаше кабинет и по нареждане на Митал аз му взех кабинета.

- Заплашвал ли ви е Алексей Петров и Вие подавали ли сте някъде сигнал?

‒ Предпочитам да прескоча този въпрос. Разговарял съм по повод заплахите срещу мен и кражбите в „Кремиковци” и за искането на рушвети с бившия министър Румен Петков и съм искал съдействие, но съдействие нямаше.

- Какво не знаят хората още за този човек? Вие очевидно го познавате доста добре?


‒ Аз не го познавам много добре, защото съм се сблъсквал с него само на територията на „Кремиковци”, където той очевидно имаше силни позиции и вероятно има още силни позиции. Моята цел беше да установя ред на територията на „Кремиковци”. След съвещанието в Лондон през 2007 г. за мен беше ясно, че ще има нов инвеститор и направихме много смел амбициозен план за следващата година.

- Пак ще Ви върна на Алексей Петров, беше ли той по-силен от Вас, въпреки, че Вие бяхте ръководител, когато е имал кабинет в „Кремиковци”?

‒ Неговата сила идваше от топлата му връзка със Станишев. В тези 4 месеца аз се сблъсках с реалности, които не съм предполагал, че съществуват и преломът беше, когато смених охраната. Последваха 2 много големи аварии, които аз мисля, че бяха саботаж. Последва една сериозна медийна кампания и в крайна сметка се стигна до моето излизане само 4 месеца, след като бях назначен. Така че той вероятно е бил по-силен, защото е бил с правителството и е бил приближен на премиера Станишев.




- Какво би казал Прамод Митал, ако бъде повикан като свидетел по делото?


‒ По това дело всичко е открито и публично. Не смятам, че Митал може да се отклони от истината. Досега имаше над 30 свидетели на прокуратурата и всички говориха едно и също. Това са публични сделки, аз пак казвам, че обвиненията са политически инсценирани и предизвикани. За тези обвинения изключителна роля е играл и Алексей Петров, защото тогава той е бил ръководител на връзките между ДАНС и прокуратурата. Всичко е ясно, пъзелът се подрежда. Очаквам съдът да си свърши работата по това политическо дело.

- А ще заведете ли срещу някого контра дело? Как ще изчистите името си?


‒ С една оправдателна присъда моето име ще бъде не само изчистено, а много повече. При такъв тип политически обвинения, аз съм принуден да поискам много сериозни политически компенсации. Но да завеждам дело срещу моята държава България...не зная дали бих имал сили за това. Все пак аз съм работил за тази държава повече от 20 години, помогнал съм стотици милиони да се влеят в нея, не съм забогатял съществено, като всичките пари, които имам са от договори, за които съм си платил данъците. Да заведа дело срещу България, ще ми бъде много трудно. Морално не знам дали ще мога да го преглътна. Всички играчи се крият зад държавата, не можеш да осъдиш някого от тях. Разбира се, смятам, че Станишев трябва да бъде осъден, защото е използвал ДАНС за лични политически цели. Това е грубо нарушение на Закона за ДАНС и е страшно. Защото ДАНС беше обърната от един добър замисъл в организация за употреба от един човек и неговия кабинет.

- Това означава, че не се сърдите на държавата?

‒ Какво значи да се сърдя? Държавата е моето образование, това са моите деца, моето семейство, тук съм отраснал. Има конкретни представители на тази държава, които трябва да бъдат изхвърлени, да бъдат изгонени от политиката, защото срамят тази държава с техните скандали и циркове. Кой накара Станишев да натиска своите съветници да вземат лиценза на ЦСКА при 16 точки разлика и при толкова успехи? Защо крият досега личната ми смелост да открия всички финанси в клуба, да ги извадя отгоре и да направя за първи път плащане през банка, което беше обявено от медиите? Но никой не казва за това нито една дума, а се замазва, за да се крият останалите. Това е част от този болезнен и тежък преход.

- В някои най-често спортни медии ви наричат Сашо Апашо. Не е ли това присъда преди решението на съда? Как гледате на подобно отношение?

‒ Това е типична пропаганда, но за съжаление понякога зад такива неща стоят и сериозни вестници. Аз съм точно обратното – никога не крада. Затова така излизам да говоря пред вас, затова така си оставам в страната и мога да се боря с тази мафия. Ако бях крал дори малко, ако бях слагал в джоба малко или не бях си плащал данъците, нямаше да говоря, нямаше сега да съм тук. Докато тези, които са написали това нещо, те са крадците, защото това е фабрикувано от лица в една кампания, от която те имат полза. В частност и на Тодор Батков трябва да му е гузно, после пред децата му. Очаквам публично извинение от него, защото е бил воден от интересите на своя клуб, възползвал се е от тази ситуация, а е работил като мой подчинен в Министерски съвет. Като собственик на „Стандарт” е повлиял, част от кампанията беше и в този вестник.

- В личен разговор казахте наскоро, че се сърдите на сайта ни и на главния ни редактор. Какво точно ви е засегнало?


‒ Не сте ме разбрали правилно. Точно обратното, исках да изразя солидарността си за това, което се случи с Огнян Стефанов, защото смятам, че това беше грубо посегателство върху свободата на словото. Смятам, че същата политико-държавна мафия, която стои зад побоя над него, е същата, която чрез своите подставени лица атакува мен. Аз бях заплашван не по-малко.

- Прокуратурата знае ли кои са тези хора, тази мафия?


‒ Вие трябва да знаете, че прокурорите също са хора и когато явни престъпници са на власт, им е много трудно да се ориентират в ситуацията и дори да получат правдоподобна информация. Дори прокурорите, които са гледали моето дело, са били подведени с фалшива информация от фалшиво поднесени факти – например, че аз съм собственик на ЦСКА. Това беше в целия печат. Дори Батков лично заяви това. Така прокуратурата се подвежда, но мисля вече, че те започват да намират верния тон. Много бавно, много противоречиво, но това става. Не знам дали ще дойде време тези органи на съдебната система да станат изцяло независими. Сега те много зависят от държавното управление. Мисля че знаят, досещат се, ако ме питате точно, но дали нещо ще направят, нямам представа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10917 |02.02.2010 М. Незалзов: Срам и болка за България е гражданството . 8| 6826 |15.12.2009 Д. Нотев: Да ни възстановяват българското гражданство, не да ни го дават! . 48| 14088 |24.09.2008 Богомил Бонев: Защо е създадена ДАНС? . 9| 8905 |25.01.2008 Красимир Райдовски: ДАНС е аналог на КДС от Живково време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads