Реклама / Ads
28| 26028 |11.02.2010 ИНТЕРВЮ

Босия: Чакам самоубийства на политици след ареста на Трактора

.
Намесата в личния живот на Цветан Цветанов, както и натиск от страна на САЩ и ЕС, са сред причините, довели до ареста на Алексей Петров, твърди Николай Колев-Босия.
 

Николай Колев-Босия е роден на 4 май 1951 г. в Стара Загора. Учил е руска филология в СУ. Работил е в куклен театър “Стара Загора”, заварчик в строителството, дърводелец. Автор на епиграми и стихове против Тодор Живков и БКП преди 1989 г. Заради тях е лежал два пъти в затвора и е изселван неколкократно. Бил е журналист, правозащитник, а сега има своя консултантска фирма в областта на маркетинга и проектирането.

Интервю на Васил Василев

- Господин Колев, какви са причините за вчерашния внезапен арест на Алексей Петров?

- Арестът на Алексей Петров трябва да се разглежда от няколко страни. Върху сегашното правителство беше оказан тотален натиск от САЩ и ЕС за разчистване на криминалните структури. Това стана ясно и след посещението на премиера в Англия и Израел, както и след визитата на хора от ОЛАФ у нас. Беше ясно, че натискът над България е много сериозен в тази посока. От друга страна Алексей Петров е изключително дискредитирана личност. Освен, че стои високо в йерархията, той е и елемент от изпълнителната част в мафията. Трябва да вземем предвид и отношенията му с хората, които наскоро дойдоха на власт, включително и намесата в личния живот на Цветан Цветанов. Като се съберат толкова сериозни неща, явно беше, че ударът там ще бъде много силен. Маргините не са достатъчно ефектни фигури, за да се покаже битката с престъпния свят. Хамстера също е на едно доста по-ниско ниво. Но този арест ще ескалира общественото желание за разплата с мафията и нещата най-вероятно ще излязат извън контрол. Тук ще се намесят вече и политици, прокурори, служби и т.н. Аз съм убеден, че поне на три политически кариери ще бъде сложен край – на Надежда Михайлова, на Яне Янев и на Георги Първанов поради доста сериозните връзки между тях и Алексей Петров.

- А с кариерата на Сергей Станишев?

- Кариерата на Станишев като политик отдавна е приключила. Силовото му оставане като председател на БСП всъщност е в полза на обществото, защото БСП никога няма да бъде сериозна партия по този начин, по който се управлява, тъй като Станишев не пожела да я разчисти. Напротив, той затвори вратите и целият боклук остана вътре. Това се вижда и от реакциите на неговите колеги.

- Какви ще са последствията от ареста на Алексей Петров?

- Мисля, че ще се разбере ролята на бившия главен прокурор Никола Филчев и на бившия шеф на баретите Филко Славов. Именно Никола Филчев лобира Алексей Петров да бъде вкаран във високите етажи на разузнаването, както и госпожа Надежда Михайлова. Само опитът за убийство на Петров провали възможността той да стане шеф на НСС. За сметка на това една друга знакова фигура, която беше арестувана вчера, полк. Николай Начев, който успя да се вреди във „В” управление на НСС. Той беше човекът, който снасяше информация на Трактора, но след като беше изгонен от службите, именно Алексей Петров го прибра да работи за него. Преди това Начев успя да изнесе много сериозна информация, направи един голям архив от компромати срещу много политици, прокурори и съдии. Ако са успели да заловят този човек, то значи е достатъчно цялата група да бъде тикната зад решетките за много дълго време. Ще стигнат явно и до един разстрел на немец, в който нямам информация дали Алексей Петров е участвал директно. Най-важното е, че нещата ще тръгнат, особено около убийството на прокурора Николай Колев, психолога Димов и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Организаторите на покушението срещу прокурора Колев бяха Трактора и Филко Славов, поръчител беше Никола Филчев, а физическият изпълнител – Гълъбин Георгиев. Това премиерът Бойко Борисов го знае много добре. Той е работил по това дело, хванати са 5 сим-карти, с които е организирано убийството на Колев. Но си спомня и за намесата на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов, който прекратява разследването. Тук трябва да припомня и съмнителната смърт на следовател Илия Илиев, малко преди да разкрие на главния прокурор подробности около убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, пряко засягащи и Алексей Петров.

- Кой всъщност стои зад Алексей Петров?

- Зад него винаги са стояли много високопоставени хора, които ще се отдръпнат постепенно от него. Дори подозирам, че може да се стигне и до самоубийство на някои от тях, които са в тясна връзка с Трактора. И Сергей Станишев, и Атанас Атанасов, всички в купом се отказват от Алексей Петров.

- Какви ще са последствията за Петко Сертов?

Не мисля, че ще има такива за Сертов. Той е един слуга, не е човек, който е взимал важните решения. Последствията ще бъдат за Станишев и съветниците му. Беше ясно, че ДАНС се използваше като политическа полиция. Това явление никога не е спирало – службите винаги са се занимавали с политиците. Спомнете си доклада на Атанас Атанасов, който беше обявен уж като икономически, а в същност се оказа едно политическо оръжие.

- Ще издържи ли обвинението срещу Алексей Петров в съда?

- Срещу Алексей Петров има толкова много доказателства за извършени престъпления, че не вярвам да го пуснат дори под гаранция, той ще си остане в ареста. Обвиненията ще издържат при всички случаи, защото хората, които досега се страхуваха от Трактора ще изнесат маса информация за него и за всичките му зулуми. Журналистите ще се впуснат в търсене на истинската биография на този човек, а тя никак не е розова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7338 |31.07.2009 И. Владикова: Българските политици да мислят за българските деца и вън от България . 6| 9278 |20.07.2009 "Рошавата гарга" А. Александрова: Политиците да носят сиво и да му мислят . 32| 27694 |22.06.2009 Проф. Димитър Иванов: Шепа псевдополитици и олигарси станаха акционери на България . 33| 10212 |20.05.2009 Димитър Абаджиев: Вкарваме 200 политици и олигарси в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads