Реклама / Ads
39| 7201 |09.03.2010 НОВИНИ

Руските служби пазят записи на разговорите за АЕЦ - Белене

.
Сградата на ФСБ в Москва
Стенограми и записи на разговорите между представителите на България и Русия за проекта „АЕЦ – Белене” се пазят в руските тайни служби. В тях са всички договорки и обещания за изграждането на Втора атомна, декларирани в преговорите на бившия премиер Сергей Станишев, президента Георги Първанов, ексминистъра на икономиката Петър Димитров и други представители на правителството на Тройната коалиция.
 

Това съобщиха за Frognews.bg източници, запознати с историите около проекта. Според тях руската ФСБ (Федералната служба за безопасност) притежава и папки с фирмите и лобитата по изграждането на АЕЦ – Белене. В тях се намирали оценки на квотите, които си били разпределили БСП, ДПС и НДСВ по време на тяхното управление.

Опитах се да кандидатствам със своя фирма за участие в строителството на подобекти на Втора атомна, но бях извикан от бивш вътрешен министър, член на ръководството на „Позитано” 20, който ме предупреди, че всички поръчки са разпределени. Не било добре за мен и бизнеса ми да се опитвам да се включа в схемата, сподели бизнесмен, пожелал анонимност.

Депутати от мнозинството били готови да поискат от руската страна тези записи, за да се види, какви обещания и уговорки са правени с Москва за Втора атомна, газопроводите Южен поток и Набуко, както и за нефтопровода Бургас – Александруполис. Ако се видят тези стенограми, ще стане ясно какви интереси са заложени в проектите и дали е защитен интересът на България, коментират депутати. Според тях именно дадени преди време обещания са в основата на скандала с разговора между президента Първанов и финансовият министър Дянков, а не репликите в шоуто на Иван и Андрей. Министър Дянков обяви неотдавна, че няма да отпусне нито лев за строителството на АЕЦ – Белене, което вбесило държавния глава.

Eдна от основните дейности на руската ФСБ по закон е: „Извършване на разузнавателна дейност в рамките на пълномощията и във взаимодействие с външното разузнаване с цел получаване на информация, свързана с националната сигурност на Руската федерация”. Именно поради това службата записвала важните за страната преговори, каквито са тези с България. Стенограмите щели да влязат в действие, ако София се откаже от общите планове или предпочете други партньори, твърдят експерти. На професионален език това се наричало „аргументи за другата страна”. Те се използвали и при търсене на неустойки, ако партньорите по една или друга причина се откажат от реализацията на проекта. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5130 |09.03.2010 Р. Овчаров: Че какво им е на руските пари? . 7| 5456 |07.03.2010 Мегаразместване на тайните служби планира правителството . 53| 8411 |06.03.2010 Първанов да каже за разговорите с Трактора, призова Костов . 10| 5165 |01.03.2010 Борисов не знаел за мутри в службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads