Реклама / Ads
0| 6645 |14.03.2010 АРТ ДЖУНГЛА

"Една война" победи на 14-ия София Филм Фест

.
Режисьорът Камен Калев с една от наградите
"Една война" с режисьор Вера Глаголева грабна голямата награда на 14-ия София Филм Фест, а “Източни пиеси” получи отличие за най-добър български филм и специалната грамота на Международното жури на фестивала.
 

На фестивала бяха представени общо 224 (104 игрални, 37 документални и 83 късометражни) филма от цял свят. Над 240 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

На 13 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ в състав: Пиер-Анри Дьоло (Франция) – критик и фестивален директор, Дрор Захави (Израел) – режисьор, Марион Лен (Франция) – актриса и режисьор, Теодора Духовникова (България) – актриса , Андраш Мухи (Унгария) – продуцент реши:


ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс се присъжда на филма „ЕДНА ВОЙНА” (Русия) с режисьор ВЕРА ГЛАГОЛЕВА
.



Наградата е диплом, статуетка и премия от 5 000 евро за режисьора и продуцента на филма и бе връчена на продуцента на филма Наталия Иванова.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ се присъжда на филма „ПОСЛЕДНОТО ЛЯТО НА ДЕТСТВОТО” (Аржентина-Испания-Франция) на режисьорката ХУЛИЯ СОЛОМОНОФ. Статуетката бе получена от копродуцента на филма Даниел Шабан.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъжда на МИРОСЛАВ МОМЧИЛОВИЧ за неговия филм „ЧАКАЙ МЕ, НЯМА ДА ДОЙДА” (Сърбия). Режисьорът я получи от режисьора на миналогодишния филм-победител в Международния конкурс на 13-ия СФФ, Дрор Захави.Наградата е диплом, статуетка и премия от 1000 евро.

НАГРАДА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ (Special Mention) се присъжда на филма „ИЗТОЧНИ ПИЕСИ” (България) с режисьор КАМЕН КАЛЕВ.

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ се присъжда на филма „Приказки” (България) на режисьора Николай Василев. Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6 000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey.



Срегей Соловьов, Елена Илиева и Андраш Мухи с наградата Jameson


НАГРАДАТА ‘NO MAN’S LAND’ ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма „Объркана броеница” на режисьора Махмут Фазъл Чошкюн. Наградата е диплом, кашон вино ‘No Man’s Land’, осигурен от Фестивала, и премия от 3000 евро в постпродукционни услуги, осигурена от LVT SOFIA.

НАГРАДАТА КОДАК ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ се връчва на филма „ИЗТОЧНИ ПИЕСИ”. Наградата е диплом, филмов негатив и лабораторни услуги на стойност 4000 долара.

МЕЖДУНАРОДНОТО ДОКУМЕНТАЛНО ЖУРИ в състав: Ян Шикъл (режисьор) – Чехия, председател, Боряна Пунчева (режисьор) – България, Хайме Ногуера (режисьор) – Испания присъди наградата на филма „РЕЦЕПТИ ПО ИСТОРИЯ” на режисьора ПЕТЕР КЕРЕКЕШ. Наградата е диплом и чек на стойност 1000 евро с опция за откупуване на филма за излъчване по БНТ.

Журито на ФИПРЕССИ в състав: Томас Родшилд (Германия), Сунчица Уневска (Македония) и Андроника Мартонова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма за филма “Лош ден за риболов” на режисьора Алваро Брехнер.
На 7-то издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха връчени следните НАГРАДИ:

НАГРАДА на филмово студио NU Boyana за най-добър пичинг в програмата „Проект за втори филм” беше връчена на проекта „Калабалък” на Саша Дамяновски (Македония). Наградата е 5000 EU, осигурени от Nu Boyana Film Studios
НАГРАДА на Synchro Film, Video & Audio – Vienna за най-добър пичинг в програмата „Проекти плюс минус един” получи проектът „Арал” на Елла Ваккасова (Узбекистан). Наградата е 5000 EUR в постпродукционни услуги, осигурени от Synchro Lab, Виена.

НАГРАДА на LVT Sofia за най-добър пичинг в програмата „SOFIA CINELINKS SARAJEVO” беше връчена на проекта „Music For Strangers” на Ерик Назарян (САЩ-Армения).Наградата е 2000 EUR в постпродукционни услуги, осигурени от Laser Subtitling Services - LVT Sofia.

На 14-то издание на международния София Филм Фест бяха връчени следните НАГРАДИ НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино, на СЕРГЕЙ СОЛОВЬОВ, режисьор (Русия), на ДЖУЛИАНО МОНТАЛДО, режисьор (Италия), на ЯН ТРОЕЛ, режисьор (Швеция), на ТОНИ ПАЛМЪР, режисьор (Великобритания) и на БОЖИДАР ПЕТКОВ, композитор (България).

Основната програма на 14-ото издание на международния филмов фестивал София Филм Фест приключва на 14 март с гала прожекцията на филма на Сергей Соловьов „Анна Каренина”. Легендарният руски режисьор ще получи наградата на София за цялостен принос към киното.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5896 |18.02.2010 Четирима кинаджии получават наградата на София . 0| 7456 |12.02.2010 Тhe Pomorians забиват в София; после и в други градове . 0| 7301 |08.02.2010 Страхотни режисьори и актьори на София Филм Фест . 0| 6260 |01.02.2010 Ню суинг и фънки брейк превземат София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads