Реклама / Ads
74| 13882 |16.03.2010 АКТУАЛНО

Наши и турски военни се скараха заради турското робство в Кабул

.
Заради термина „турско робство" български и турски военни от мисията на НАТО в Афганистан влезнаха в конфликт. Турски военни останали обидени след презентация на майор Даниела Благоева, посветена на Националния празник. По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство".
 

Конфликтната презентация майор Даниела Благоева направила и я пуснала във вътрешната интернет мрежа на ИСАФ в Кабул. В нея обаче имало текст, който засегнал националното достойнство на турските военни.
Според Дарик радио презентацията съдържала израза "турско робство" вместо политически коректния "османско владичество".

В съобщение на българското Министерство на отбраната се уточнява, че презентацията не е била служебно задължение на майор Благоева, а при проверка националният командир на контингента Петко Лилов открил "терминологична грешка". Материалът бил махнат от сайта, а турските военни благодарили за бързата реакция.
Майор Благоева не е наказана и ще се върне с контингента, когато стане време за ротация.

Използването на термина „турско робство" е исторически коректно. Това заяви проф. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. Той допълни, че страната ни не може да се съобразява с днешна Република Турция и да фалшифицира историята. Ето как той разясни използването на термините „османско владичество" и „турско робство":
„Турско робство" е навсякъде по документи. Няма какво толкова да се стряскат съседите от „турско робство", тъй като Османската империя е държава на османските турци. Понеже и при нас се появиха спорове по едно време между османисти и историци. Така или иначе, когато изследват предмета, те употребяват думата „османско владичество", тъй като империята е Османска, но това е империя на османските турци, тъй като преди османските турци има селджукските турци. Има други турци в Мала Азия, които имат държава, те пък са османските турци. Народът ни го казва „турско робство". Османистите оспорват това, че е робство, тъй като вече през 19 век започват европейските реформи в Османската империя и вече е нямало онова робство през 15-16 век. Не е грешно да се нарича и „турско робство. Аз го приемам, само и само да не се казва османско присъствие, което нито е научно, това е просто една политическа формулировка".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 8659 |26.02.2009 Пламна нов скандал с българските военни гробища в Македония . 0| 10567 |23.11.2007 „Събота, неделя, понеделник” постави Андрей Аврамов във Военния театър . 1| 6083 |16.10.2007 Чеховата „Чайка” и вечните теми за човека на сцената във Военния театър . 0| 5754 |28.05.2007 Губим милиони заради размяната на летището в Божурище срещу апартаменти за военните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads