Реклама / Ads
17| 32993 |18.03.2010 ЪNDERGROUND

Психо-фармацевтичната мафия

.
Изпотяване, изтръпване, сърцебиене, гадене. Чувство, че полудяваш, че никога няма да умреш и това никога няма да спре. Кошмар, от който не можеш да се събудиш. Aгония без край.
 

Даниела Кирова


Не става въпрос за тежък махмурлук. Де да беше. Отиваш на психиатър с оплаквания от панически атаки, те ти предписват малки бели хапчета с формата на сърца, ти ги взимаш...и ти става още по-зле?

Разбира се, нещата могат да се развият и по друг начин. Може да се почувстваш и по-добре, а може и да няма никаква промяна. Божа работа като цяло. Няма гаранции за нищо.

Факт е, че психиатричната помощ е все по-наложителна в наши дни и оплакванията на психична основа са все по-чести. Затова и все повече фармацевтични компания навлизат на българския пазар.

За всичко има хапче – кеф ти шизофрения, биполярно разстройство, паническо разстройство, тревожно разстройство, фобии, пост-травматично стресово разстройство, т.н.

“Само с лекарства не може да се лекува – те могат само да дадат фон за терапия. Депресия, тревожност, социални фобии и понякога паническо разстройство се лекуват и без медикаменти,” казва проф. Ваня Матанова, когнитивно-поведенчески терапевт и директор на магистърска програма “Клинична Психология” в СУ.

“За психози приемането на медикаменти е задължително, както и за тежка депресия. За нея се прилага и електрошок, който е много хубав и елегантен метод на лечение,” казва д-р Христо Куруджиев, съдебен психиатър и невролог в Пирогов. “Невролептици (антипсихотични медикаменти) се дават за премахване на налудности, зрителни и слухови халюцинации, психози и в по-малки дози за неврози.” Според психолози е недопустимо да се дават едни и същи лекарства за различни заболявания, като единственото, което варира е дозата. Леките неврози и тревожни разстройства не се повлияват добре от антипсихотични медикаменти и човекът може да се почувства още по-зле. На практика психолозите имат по-пряк контакт с пациентите от самите психиатри и са по-наясно как се чувстват. В много случаи психиатрите се виждат с тях веднъж или най-много два пъти, предписват им нещо и забравят за тях.

Друг проблем е свързан с качеството на лекарствата, които се предписват. Според д-р Куруджиев проблемът е, че има само една здравна каса. “При тази перверзна здравна реформа парите отиват в общ кюп, човек не знае какво се покрива и в повечето случаи трябва да се доплаща. Държавата не може да поеме всички неосигурени, затова се покриват генерични, не оригинални препарати.” Например често се предписва Халоперидол за остри психози, когато човек е в маниино състояние и извън контрол. Това е евтино, българско лекарство за разлика от Депакин, по-качествено и щадящо пациента, но много по–скъпо.

Доколко е рисковано прилагане на медикаменти, които са неподходящи за клиента? “Всичко зависи от опита на лекаря,” казва д-р Куруджиев. “Лекарства със зелена рецепта водят до зависимости и аз избягвам да предписвам такива.” Според него би трябвало да има последствия за лекар, който е предписал лошо лекарство. Но такива няма.

Неврогенетиката изследва ролята на генетиката в развитието и функционирането на нервната система. Би било редно да се правят пълни неврогенетични изследвания на пациент преди да му се предпише психотропен медикамент. Такива неща в България не се правят. Криза е, а и по принцип.

“Всички психиатри са вързани към дадена фирма. Изкарват по една заплата отгоре ако предписват определен медикамент,” казва известен столичен психотерапевт, пожелал анонимност. Психолозите не могат да си позволят да разконспирират психиатрите защото последните им пращат клиенти.

“Няма начин да няма психиатри, които да не взимат пари от компаниите,” добавя д-р Куруджиев. “По точно казано, получават бонуси. Когато една компания разработи качествен медикамент се правят конференции и всички лекари отиват да се запознаят с новото лекарство, срещу което получават бонуси. Това е световна практика. Друг е въпросът, когато се предписват лоши лекарства и пациентите биват заблуждавани преднамерено.”


Анафранил - мощен антидепресант, който се изписва с и без повод
Снимка: framar.bg

Наистина, това е друг въпрос. В България, а и в други страни се предписва Сероквел за шизофрения, биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и други подобни. Агенция “Блумберг” съобщава, че 26 000 души в САЩ съдят Астра Зенека, компанията-производител, за това, че лекарството им е причинило диабет. Както може да се очаква, от българския клон на Астра Зенека не знаеха за случая. “Това, че има дело някъде си и някой си е писал за това не означава, че трябва да се вярва на 100%. Всичко е строго индивидуално, не може да се каже дали едно лекарство ще има странични ефекти или не,” бе коментарът. Сероквел е от класа на антипсихотиците. Справка показва, че възможните странични ефекти на този клас медикаменти са: дистония, Паркинсон, тахикардия, импотентност, летаргия, епилептични припадъци, т.н. Американският съд ще реши дали Сероквел причинява диабет. Ако ги осъдят, навярно ще си актуализират листовката с препоръка да се прави захарен профил на пациентите. Сероквел е най-оборотният антипсихотик в света с продажби, възлизащи на 5.5 млрд. долара в световен мащаб през 2008 г.

Какви са алтернативите? “Хомеопатичните лекарства са силно разредени – често не съдържат материална субстанция – и въздействат върху организма на енергетично ниво. Затова и няма странични ефекти от тях. Най-добри резултати се получават, когато се намери оптималното за даден пациент лекарство, което стимулира организма да се справи с различните симптоми. Официалната медицина лекува заболяванията, а хомеопатията лекува пациента,” казва С.Н., хомеопатичка от София. Не пиша името й, защото според закона лица, които нямат медицинско образование не могат да предписват лекарства. Толкова по-зле за закона, защото много хора са се повлияли добре от хомеопатични лекарства.

Официалната медицина отрича всичко. “Психотерапията не помага. Можете да се оправите единствено с лекарства,” беше коментарът на психиатърката И.Д. от 4-ти километър. Тя ме увери, че лекарството, което съм взела не е причинило паническа атака и че си въобразявам. В това се опита да ме убеди и лекарката от ВМА, която ми го предписа. След като направих справка на сайта на производителя на това лекарство се оказа, че ми е дала тройна доза.


Ксанакс - могъщ транквилант, който в подходящи дози може да укроти Близкия Изток.
Снимка: Wikipedia

Всяка фирма се стреми към печалба, но в този случай трябва да се направи важно уточнение. Престъпно е да превърнеш болен или дълбоко разстроен човек в опитно зайче. Психо-фармацевтичната мафия вилнее благодарение на точно такива хора, чийто психично състояние често не им позволява да си потърсят правата. Както е казал Шекспир, “Страхливците умират много пъти преди смъртта си.” Не се страхувайте и си помогнете сами, преди да търсите помощ от психо-фармацевтичната мафия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 15027 |16.03.2010 Община Приморско фалирала заради кметицата си . 45| 16458 |12.03.2010 Президентът Първанов никога не лъже! . 20| 6246 |11.03.2010 Сърбинът Савич срещу българката Митрова на съд в Македония . 73| 14221 |08.03.2010 СРС-то от "Дондуков" 2 проговаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads