Реклама / Ads
25| 4716 |21.03.2010 НОВИНИ

3000 бойци и самолети иска НАТО от нас в Афганистан

.
Афганистанско ежедневие Източник: realclearworld.com
Близо 3000 души наши военни би трябвало да заминат за Афганистан. Това е становището на НАТО и военния блок не е отстъпвал от него, научи Frognews.bg от източници в Брюксел.
 

Сега българският контингент наброява около 500 рейнджъри. Договореностите ни с пакта обаче били за 3400 бойци и командири. Правителството на тройната коалиция обещавало да попълни мисията ни, но все протакало изпълнението на ангажиментите. Останалите страни недоволствали, че техните военни поемали и нашите задължения, давали и повече жертви.

Военна техника, бронирани машини и бойни самолети трябва да изпратим по силата на същата договорка в Афганистан. Състоянието на армията ни обаче било такова, че трудно би могла да гарантира сигурността на страната ни, камо ли да задели подобен потенциал за мисия в далечната страна. Очаквало се външният министър Николай Младенов и военният – Аню Ангелов да помолят партньорите от НАТО да проявят разбиране и да отложат изпращането на нашисили в размирната държава.

Поне 800 души ще бъдат съкратени от ръководните структури на военното министерство и Генералния щаб. Това е първа крачка към изпълнението на бюджет 2010 за армията.

Направил съм всичко необходимо, за да може Министреството на отбраната по някакъв магьоснически начин да се вмести в рамките на бюджета за тази година,заяви в предаването "Неделя 150" на БНР военният министър Аню Ангелов. Няма друго министрество, което да е ощетено с половин милиард лева в сравнение с миналогодишния си бюджет, обясни още Ангелов. Затова са и тези съкращения в администрацията. Според министъра ефективността на сегашната администрация била много ниска. Затова ще има и преструктуриране на дирекции в МО, затова са и съкращенията, които ще настъпят до празника на войската 6 май във висшите командни звена, защото те са безкрайно раздути. Щатовете им съответстват на 120-хилядна армия, каквато сме имали преди 20 години. Сега войската ни е сведена до 32 хил. щика и администрацията се превърнала в тежко бреме. От там тръгваме, за да може наистина да облекчим бюджета на веонното министерство и да имаме средства за текуща издръжка, които сега въобще липсват, категоричен е министър Ангелов. Да не говорим за модернизация и дори за поддържка на съществуващото въоръжение, каза още той. И ако и тези средства, които аз сега формирам чрез съкращения в администрацията ми се отнемат под формата на някакво намаляване в абсолютни размери на фонд работна заплата и на тази основа да бъдат взети от Министреството на финансите, аз просто не мога да се справя с тази много трудна задача, категоричен бе Ангелов. Тогава Българската армия щяла да обяви фалит. През цялата си история тя е била в подобно положение един-два пъти, категорични са специалисти. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5304 |19.03.2010 Израелски самолети тренират над България . 3| 4544 |18.03.2010 Залетите с киселина студентки искат обезщетение от 215 хил. лева . 34| 5527 |17.03.2010 Янев прави преврат във финанансово министерство, иска главата на Дянков . 4| 5209 |17.03.2010 "Подкрепа" иска ремонт на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads